ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΚΥΠΡΟΣ: 'Έκπληξη με τις μεγάλες ποσότητες χρυσού που ανακάλυψαν – Άμεσα προχωρούν σε εξόρυξη -ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΚΥΠΡΟΣ: 'Έκπληξη με τις μεγάλες ποσότητες χρυσού που ανακάλυψαν – Άμεσα προχωρούν σε εξόρυξη -ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Σε διεθνή στόχο ενεργειακού και ορυκτού πλούτου έχει μετατραπεί η Κύπρος, καθώς μετά από τις γεωτρήσεις για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην κυπριακή ΑΟΖ, εταιρία από το εξωτερικό ψάχνει για τον «κρυμμένο» χρυσό της Κύπρου.

Του Στέλιου Στυλιανού

Πρόκειται για την εταιρία Chesterfield Resources που πριν από μερικές μέρες ανακοίνωσε τα αποτελέσματα των ερευνών της στο Δυτικό Τρόοδος και όπως αναφέρθηκε από στέλεχος της «εντοπίσαμε πολύ περισσότερο χρυσό απ’ ό,τι θα σκεφτόμασταν».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΚΥΠΡΟΣ-ΧΡΥΣΟΣ: Πως σχολιάζει αρμόδιος αξιωματούχος τις εντυπωσιακές ανακοινώσεις- «Μακάρι να έχουν βρει αλλά…»

H παρουσίαση που έγινε για τους στόχους που εντοπίστηκαν, έφερε άνοδο στην μετοχή της εταιρίας στο χρηματιστήριο του Λονδίνου με τους επικεφαλής να δηλώνουν ότι θέλουν σύντομα να ολοκληρώσουν τις έρευνες και να βγάλουν τον χρυσό στην επιφάνεια.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν, η Chesterfield Resources με ένα ποσό της τάξεως των 2.000.000 ευρώ, κατάφερε να πάρει όλες τις απαιτούμενες άδειες για έρευνα με την εταιρεία να θεωρεί την Κύπρο και συγκεκριμένα την οροσειρά του Τροόδους ως ένα πολύ υποσχόμενο στόχο.

Όπως αναφέρθηκε στην παρουσίαση που έγινε στην Κύπρο πάντα υπήρχε ορυκτός πλούτος, ωστόσο οι Κύπριοι «δεν ενδιαφέρονταν για την εξόρυξη χρυσού, παρά μόνο χαλκού και γι’ αυτό δεν έγιναν εντατικότερες έρευνες». Άλλωστε, μέχρι τη δεκαετία του 1970 η τιμή του χρυσού ήταν $35 δολάρια η ουγγιά,και ασύμφορη οικονομικά για αξιοποίηση.

 

Προστίθεται ακόμα ότι «εκείνη την περίοδο δεν υπήρχε ούτε η τεχνογνωσία αλλά ούτε και τα μέσα ώστε στην Κύπρο να ψάξουν για χρυσό στο υπέδαφος, με αποτέλεσμα να γίνονται εργασίες μόνο στην επιφάνια ή σε μικρό μέρος κάτω από τη γη».

Η εταιρεία, όπως ειπώθηκε, διαθέτει σύγχρονες τεχνικές που προσφέρουν οπτική δυνατότητα κάτω από τις μεγάλες ροές λάβας που υπάρχουν στην Κύπρο και δυνατότητα ανακάλυψης στρωμάτων που δεν μπορούσαν μέχρι σήμερα να εντοπιστούν, κάτι που φαίνεται πως κατάφεραν, βρίσκοντας 30 στόχους που πιθανότατα κρύβουν σημαντικές ποσότητες χρυσού και όπως ανακοινώθηκε χρυσός με μεγάλη καθαρότητα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε η Chesterfield Resources υπάρχουν στοιβάδες από χρυσό σε βάθος που μπορεί να εκμεταλλευτεί και βρίσκονται από 10 έως και 150 μέτρα κάτω από τη γη κάτι που επιβεβαιώθηκε από γεωτρήσεις που έχουν γίνει σε διάφορα σημεία-στόχοι.

«Κάναμε κάποιες γεωτρήσεις για τις ποσότητες χαλκού και βρήκαμε μεγάλη ποσότητα χρυσού (awful lot of gold η χαρακτηριστική ατάκα) κάτι που μας εξέπληξε»

Μετά και τις δειγματοληπτικές γεωτρήσεις η εταιρεία δηλώνει πανέτοιμη να ρίξει τρυπάνια διαμαντιού στο υπέδαφος του Τροόδους και να φέρει στην επιφάνεια τον «ξεχασμένο χρυσό της Κύπρου» με την επίσημη αναφορά να κάνει λόγο για επανέναρξη των εργασιών μετά την χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, ενώ γίνεται λόγος για τον Ιούνιο του 2020.

Σημαντική είναι και η αναφορά ότι μετά την ανακάλυψη ποσοτήτων χρυσού στο Τρόοδος η τιμή του έχει ανέβει γύρω στο 40% κάτι που αναμένεται να φέρει σημαντική κέρδη στην Chesterfield Resources που όπως αναφέραμε και πιο πάνω είδε την μετοχή να κινείται ανοδικά ( 7.7%) μετά τις ανακοινώσεις για το 2019 που έγιναν στις 28 Απριλίου του 2020.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Καταγγέλθηκε για ενδέκατη φορά σεσημασμένος για σοβαρές υποθέσεις λαθροθηρίας - Τράπηκε σε φυγή στα κατεχόμενα

Βανδαλισμοί σε Δημοτικό Σχολείο στη Λευκωσία: Προκάλεσαν ζημιές χιλιάδες ευρώ - Φωτογραφία

Μονή Αββακούμ: Η νέα ανάρτηση του Νεκτάριου - Η φωτογραφία από την αναπαράσταση της σταύρωσης του Χριστού

Μητρόπολη Ταμασού: Απαντά στα περί συμβιβασμού για τη Μονή Αββακούμ - «Αποκλειστικός στόχος, η αποκάλυψη της αλήθειας»

Όσα χρόνια και αν περάσουν τις βλέπουμε κάθε χρόνο: Οι πιο γνωστές ταινίες – και μίνι σειρές – που «μυρίζουν» Πάσχα



ΠτΔ για μεταναστευτικό: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με την κατάσταση ως έχει» - Συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου

ΠτΔ για μεταναστευτικό: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με την κατάσταση ως έχει» - Συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου

Πακέτο στήριξης ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για τον Λίβανο ανακοίνωσε την Μεγάλη Πέμπτη η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία επισκέφθηκε τη Βηρυτό μαζί με τον  Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, για συνομιλίες σχετικά με το μεταναστευτικό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top