ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΥΠ.ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ: Συνολικά 6 δισ θα διοχετευτούν στην αγορά - Τα 3 νομοσχέδια που ενέκρινε το Υπ.Συμβούλιο για επιχειρήσεις και ενοίκια

ΥΠ.ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ: Συνολικά 6 δισ θα διοχετευτούν στην αγορά - Τα 3 νομοσχέδια που ενέκρινε το Υπ.Συμβούλιο για επιχειρήσεις και ενοίκια

Στα 6 δισ.εκ. ευρω θα κυμανθεί η συνολική οικονομική ρευστότητα η οποία θα διοχευτετεί στην αγορά μέσω των εγγυημένων δανείων σύμφωνα με τον Υπ.Οικονομικών.

Σε επίσημη ανακοίνωση προέβη ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης απο το Προεδρικό μετά το τέλος του Υπουργικού Συμβουλίου , αναφέροντας τις αποφάσεις που έχουν λάβει.


Την Πέμπτη (7/5) το Υπ.Συμβούλιο ενέκρισε ένα νεο πιο στοχευμένο οπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Υπ.Οικονομικών μέσω 3 νέων νομοσχεδίων και 1 σχεδιού στήριξης του αγροτικού κόσμου.

Προκειται για το νόμο περι στήριξης των επιχειρήσεων με βάση το προσωρινό πλαίσιο της Ε.Επιτροπής για τη λήψη μέτρων κρατικης στήριξης.

Χορηγία στις μικρές επιχειρήσεις και αυτοτελώς εργαζομένων ( μέχρι 10 ατόμα)

Επιχειρήσεις σε πλήρης αναστολή εργασιών μέχρι 3 Μαϊου: 2625 ευρώ

Επιχειρήσεις σε πλήρης αναστολή εργασιών μετά τις 4 Μαϊου : 3500

Επιχειρήσεις με μερική αναστολή εργασιών μέχρι 3 Μαϊου : 1875

Επιχειρήσεις με μερική αναστολή εργασιών μέτα τις 5 Μαϊου : 2500

Αυτοτελώς εργαζόμενοι σε πλήρη αναστολή  μέχρι 3 Μαίου : 1125

Αυτοτελώς εργαζόμενοι με μερική αναστολή μέτα τις 4 Μαϊου: 1500

 

Με αυτό το τρόπο διασφαλίζεται σημαντική βοήθεια στις μικρές επιχειρήσεις για κάλυψη αναγκών κατα την περιόδο της κρίσης όπως για παράδειγμα κάλυψη ενοικιών , οφειλών σε προμηθευτές ή άλλα λειτουργικά έξοδα. 

Επίσης οπως δήλωσε ο Υπ.Οικονομικών "Παράλληλα με τα σχέδια του Υπ.Εργασίας καλύπτεται ένα μεγάλο μέρους του μισθολογικού κόστους αυτών των επιχειρήσεων"

Απο την πρόνοια του συγκεκριμένου νόμου υπολογίζεται οτι μπορουν να επωφεληθούν γύρω στις 40.000 επιχειρήσεις.

Ο νόμος προβλέπει επίσης παροχή ρευστότητας στις επιχειρήσεις μέσω εγγυημένων δανείων ύψους 1 δισ ευρώ ως ακολούθως:

300 εκ. ευρώ για πολύ μικρές επιχειρήσεις (εργοδοτούν κάτω απο 10 άτομα)

1 δισ. εκ. ευρώ σε μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις 

200 εκ. ευρώ σε μεγάλες επιχειρήσεις

Το ποσοστό εγγύησης των δανείων για πολύ μικρές επιχειρήσεις και αυτοτελώς εργαζομένων θα είναι 85% απο κράτος και 15% απο τα πιστωτικά ιδρύματα.

Ενω για τις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις θα καλύπτεται το 70% της εγγύησης απο το κράτος και 30% απο τα πιστωτικά ιδρύματα.

Τα δάνεια θα δίνονται για διάρκεια 3 μηνών μέχρι 6 χρόνων απο τα πιστωτικά ιδρύματα με πολυ ευνοϊκούς όρους και ευνοϊκό επιτόκιο.

Σύμφωνα με τον Υπ.Οικονομικών η συνολική οικονομική ρευστότητα η οποία θα διοχευτετεί στην αγορά μέσω των εγγυημένων δανείων θα κυμανθεί γύρω στα 6 δισεκ. ευρώ.

Τα δυο μέρη του σχεδίου χορηγίας και εγγυημένων δανείων είναι συμπληρωματικά το ένα με το αλλο και το ένα δεν μπορει να αντικαταστήσει το άλλο , διευκρίνησε ο Υπ.Οικονομικών. Χρειάζονται και τα δυο όπως δήλωσε.

Πρόσθετα όσον αφορά τα ενοίκια εγκρίθηκαν αλλα δυο νομοσχέδια που εγκρίθηκαν απο το Υπ.Συμβούλιο όπως αναφέρει ο Υπουργός, αφορούν κίνητρα για μείωση των ενοικίων.

Αφορούν ιδιοκτήτες που ενοικιάζουν ακίνητη περιουσία σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα και προβαίνουν σε μείωση ενοικίου για περιοδο 3 μηνών για διευκόλυνση ενοικιαστών που έχουν επηρεαστεί απο την κρίση της πανδημίας:

Θα δίνεται φορολογική ελάφρυνση κατά 50% του ποσού μείωσης του ενοικίου, νοουμένου ότι η μείωση δεν θα είναι μικρότερη το 30% του μηνιαίου ενοικίου και δεν θα υπερβαίνει το 50%.

Σημείωσε ότι και τα 3 νομοσχέδια τα οποία εγκρίθηκαν απο το Υπ.Συμβούλιο θα πρέπει να εγκριθούν απο την Βουλή των Αντιπροσώπων και την Ευρωπαϊκη Επιτροπή

 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top