ΕΛΛΑΔΑ

Στις 9 Μαΐου η δίκη της Χρυσής Αυγής στην Αθήνα

Στις 9 Μαΐου η δίκη της Χρυσής Αυγής στην Αθήνα

Στην πολύκροτη δίκη, κατηγορούμενοι, μεταξύ άλλων 69, είναι και όλοι οι βουλευτές που συγκροτούσαν την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος από τον Ιούνιο του 2012 έως τον Ιανουάριο φέτος.

Διεκόπη και καθορίστηκε για τις 9 Μαΐου η δίκη της Χρυσής Αυγής, που άρχισε σήμερα λίγο μετά τις 9 το πρωί σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των γυναικείων φυλακών του Κορυδαλλού, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, με διαδηλώσεις από αντιφασιστικές και τοπικές οργανώσεις, και με την παρουσία εκατοντάδων δημοσιογράφων από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ο λόγος της διακοπής ήταν ότι ένας από τους κατηγορούμενους δεν είχε συνήγορο.

Στην πολύκροτη δίκη, κατηγορούμενοι, μεταξύ άλλων 69, είναι και όλοι οι βουλευτές που συγκροτούσαν την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος από τον Ιούνιο του 2012 έως τον Ιανουάριο φέτος.

Συνολικά, δικάζονται από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση 13 νυν βουλευτές και 5 πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής, καθώς και 51 στελέχη της.

Απόντες όμως από τη σημερινή διαδικασία ήταν οι περισσότεροι από τους κατηγορούμενους βουλευτές του κόμματος, όπως και ο αρχηγός τους Νίκος Μιχαλολιάκος. Εκπροσωπήθηκαν από τους συνηγόρους τους. Ένας από αυτούς, κληθείς να σχολιάσει την άποψη ότι δεν προσήλθαν σήμερα στο δικαστήριο οι «χρυσαυγίτες» βουλευτές για να στείλουν μήνυμα ότι, όπως ισχυρίζονται εξαρχής, η δίωξή τους είναι πολιτική, απάντησε «έχετε καμία αμφιβολία ότι είναι τέτοια;», και άφησε να εννοηθεί ότι όταν αρχίσει η κανονική ακροαματική διαδικασία, οι πελάτες του «θα είναι παρόντες».

Παρών ήταν πάντως ο Γιώργος Ρουπακιάς, μέλος της Χρυσής Αυγής, που κατηγορείται για τη δολοφονία τον Σεπτέμβριο του 2013 του μουσικού Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι, δυτική συνοικία της Αθήνας. Ο Ρουπακιάς έχει παραδεχτεί ότι αυτός διέπραξε το έγκλημα, αλλά όχι σε συνεργασία, υπό την καθοδήγηση και με την υποστήριξη του κόμματος, όπως λέει.

Παρούσα στην έναρξη της δίκης ήταν και η μαυροφορούσα μητέρα του Παύλου Φύσσα, ενώ ο πατέρας του, Παναγιώτης, θα είναι ο πρώτος μάρτυρας που θα καταθέσει όταν αρχίσει η ακροαματική διαδικασία.

Η δίκη διεξάγεται στη δικαστική αίθουσα των γυναικείων φυλακών του Κορυδαλλού. Όλος ο περιβάλλων χώρος είναι αποκλεισμένος από νωρίς το πρωί από τις αστυνομικές δυνάμεις.

Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που διαμαρτύρονται έντονα για την επιλογή του συγκεκριμένου χώρου οι κάτοικοι της περιοχής, και κυρίως οι γονείς των παιδιών που μένουν κοντά και πρέπει κάθε πρωί να υφίστανται την ταλαιπωρία της διέλευσης από μέρος όπου θα γίνεται η δίκη.

Από το πρωί πραγματοποιήθηκαν, ταυτόχρονα, 4-5 συγκεντρώσεις από αντιφασιστικές οργανώσεις, που ζητούν να μην αναβληθεί η δίκη και «να καταδικαστούν οι φασίστες».

Συγκέντρωση πραγματοποίησαν λίγο μακρύτερα από τις φυλακές, μέλη και φίλοι της Χρυσής Αυγής, φωνάζοντας συνθήματα εναντίον της προηγούμενης κυβέρνησης Σαμαράς, διότι επί των ημερών της έγιναν οι έρευνες που οδήγησαν στην σύλληψη και προφυλάκιση των βουλευτών και στελεχών του κόμματος.

Πριν λίγο, έγιναν γνωστές από αστυνομικές πηγές, πληροφορίες για σοβαρά επεισόδια που προκλήθηκαν στην περιοχή από Χρυσαυγίτες εις βάρος ακόμα και μερικών μαρτύρων κατηγορίας στη δίκη.

Η αστυνομία πραγματοποιεί εξονυχιστικούς ελέγχους σε όσους προσέρχονται στη δίκη, που είναι πρωτόγνωρη από πλευράς μεγέθους, με 69 κατηγορούμενους, 300 μάρτυρες, 120 συνηγόρους υπεράσπισης και πολιτικής αγωγής, 100 διαπιστευμένους δημοσιογράφους και φωτορεπόρτερ.

Συνήγορος της Πολιτικής Αγωγής ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι είναι τόσο ογκώδης η δικογραφία αυτής της υπόθεσης, που εάν την περάσεις σε σκληρό δίσκο θα καταλάβει χώρο 5 terrabits. Ο ίδιος παράγων της δίκης είπε στο Πρακτορείο ότι λόγω της πολυπλοκότητας της υπόθεσης, η εκδίκασή της θα πάρει τουλάχιστον έναν χρόνο.

Οι δικαστές καλούνται να κρίνουν εάν και κατά πόσο  οι βίαιες πράξεις που αποδίδονται στους κατηγορουμένους, με αποκορύφωμα εκείνην της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα που άνοιξε το δρόμο της ανακριτικής έρευνας για τα έργα και τις ημέρες της Χρυσής Αυγής, μπορούν να θεωρηθούν ως «στοχευμένες ενέργειες που προκλήθηκαν από μία απολύτως δομημένη και συντονισμένη εγκληματική οργάνωση».

Ανάμεσα στους μάρτυρες κατηγορίες είναι ο Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, ο συνταγματολόγος Νίκος Αλιβιζάτος, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Κατριβάνου, οι βουλευτής του Ποταμιού Σπύρος Λυκούδης, ο δημοσιογράφος Δημήτρης Ψαρράς, ο Δήμαρχος Νίκαιας Γιώργος Ιωακειμίδης, ο καθηγητής πολιτικής επιστήμης Μιχάλης Σπουρδαλάκης, και άλλοι πολλοί.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Φωτιά ξέσπασε γύρω στις 20.00 την Τετάρτη στην περιοχή του «Aphrodite Hills», παρά την Πέτρα του Ρωμιού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top