Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports Socialista lifenewscy ARJ Radio

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ: Απαγόρευση αλκοόλ σε πλατείες - Ποινικοποιείται το αέριο γέλιου

13.05.2020
12:38
Πολιτική

Το 55% των δράσεων για τον τομέα του τουρισμού εντός του 2020 έχει ολοκληρωθεί, δήλωσε ο Υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος, ο οποίος ενημέρωσε το Υπουργικό για την πορεία υλοποίησης της εθνικής στρατηγικής.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία του Υπουργικού, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι προωθούνται κίνητρα για προώθηση της υπαίθρου, των ορεινών και ακριτικών περιοχών και ότι θα αναθεωρηθούν τα σχέδια κινήτρων για τις ειδικές μορφές τουρισμού τα οποία θα συνεχιστούν μέχρι και το 2021.

Στις δηλώσεις του ο Υφυπουργός Τουρισμού ανέφερε ότι "ενημερώσαμε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο για την πορεία υλοποίησης της εθνικής στρατηγικής 2030». Όπως αντιλαμβάνεστε, εξήγησε, αναφερόμαστε στο πλάνο δράσεων που αφορά το 2020, προσθέτοντας ότι όπως έχει πει στο παρελθόν αφορά άυλες δράσεις.
 
Σύμφωνα με τον κ. Περδίο, «παρόλο που ένα μεγάλο ποσοστό το προσωπικού της ομάδας του Υφυπουργείου εργαζόταν τους τελευταίους δύο μήνες από το σπίτι εντούτοις, πρέπει με ικανοποίηση να πω ότι το 55% του πλάνου δράσεων για το 2020 έχει ήδη διεκπεραιωθεί».

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι "προκηρύξαμε διάφορες διαγωνισμούς και μελέτες, όπως για παράδειγμα την συνδυαστική ανάπτυξη μαρίνας Πάφου, τη διαδικτυακή πλατφόρμα παρακολούθησης τουριστικών επιχειρήσεων, καθώς επίσης και το διαγωνισμό για το νέο λογότυπο της τουριστικής Κύπρου, το οποίο θα ξεκινήσει να υλοποιείται, ευελπιστούμε, από το τέλος της φετινής χρονιάς».

Πρόσθεσε ότι έχει επίσης ολοκληρωθεί η ετοιμασία για τους όρους σειράς μελετών, οι οποίες θα προωθηθούν δεδομένου ότι δοθεί το πράσινο φως από το  Υπουργείο Οικονομικών.

Πρόκειται, είπε ο κ. Περδίος, για την περιβαλλοντική μελέτη και φέρουσας ικανότητας για την εθνική στρατηγική τουρισμού, για την μελέτη υγείας, ευεξίας, αποκατάστασης και ατόμων με κινητικές δυσκολίες, καθώς επίσης την μελέτη αειφόρου ανάπτυξης του διαμερίσματος Πόλεως Χρυσοχούς  και Τυλληρίας

Την ίδια ώρα, σημείωσε, «έχουν διεκπεραιωθεί πάρα πολλές δράσεις που αφορούν συγκεκριμένα τα ορεινά, την ύπαιθρο και τις ακριτικές περιοχές». Για παράδειγμα, είπε, έχει ληφθεί απόφαση για «καταβολή κονδυλίου αξίας €200.000 από το 2021 στην περιοχή Πόλεως Χρυσοχούς και Τυλληρίας για την τουριστική ανάπτυξη και προβολή τους», προσθέτοντας ότι το κονδύλι θα διανεμηθεί μέσω των ΕΤΑΠ Πάφου και Λευκωσίας.

Ο Υφυπουργός Τουρισμού είπε ότι έχουν δοθεί εξειδικευμένα κίνητρα σε οργανωτές ταξιδιών για προώθηση των ορεινών, της υπαίθρου και των ακριτικών περιοχών από την αρχή της φετινής χρονιάς.

Επίσης, πρόσθεσε, «έχουν δοθεί προτάσεις μας στο Υπουργείο Εσωτερικών για περιοχές ή κοινότητες της Κύπρου οι οποίες πρέπει να δραστηριοποιηθούν ως διατηρητέες».

Το Υφυπουργείο, ανέφερε ο κ. Περδίος έχει επίσης ετοιμάσει «μια αναλυτικότατη κατάσταση με τις βιοτεχνίες, οικοτεχνίες και αγροκτήματα της Κύπρου τα οποία μπορούν να είναι επισκέψιμα, ούτως ώστε να ξεκινήσουν να προωθούνται και στο εξωτερικό, αλλά και για το εγχώριο τουρισμό».

Γενικότερα, πρόσθεσε, έχει περάσει και το νομοσχέδιο για τα μεμονωμένα τουριστικά καταλύματα, τα λεγόμενα “Air B&B” καθώς επίσης και σχέδιο αναβάθμισης των κέντρων αναψυχής το οποίο αφορά χορηγία για ανακαινίσεις τραπεζιών, καρεκλών και γενικά αισθητικής χώρου.

Ο Σάββας Περδίος ανέφερε επίσης ότι σε εξέλιξη βρίσκονται και άλλα θέματα τα οποία εντάσσονται στο 45% του πλάνου δράσεων που υπολείπεται.

Πρόκειται, για τοΝ διαγωνισμό για τον ολικό ανασχεδιασμό του τουριστικού “branding” της Κύπρου, είπε, προσθέτοντας ότι αυτό θα επέλθει εφόσον έχουμε το λογότυπο.  Υπενθύμισε ότι οι δύο διαγωνισμοί έχουν διαχωριστεί, προσθέτοντας «άρα μόλις έχουμε το λογότυπο μας θα μπορέσουμε μετά να προχωρήσουμε και στο διαγωνισμό για να φτιαχτεί και το υλικό το οποίο θα μας βοηθάει να προωθούμε την χώρα μας στο εξωτερικό».

Ο Υφυπουργός Τουρισμού ενημέρωσε ότι έχει ξεκινήσει η διαβούλευση για το νομοσχέδιο εκπομπών ήχου που αφορά τα κέντρα αναψυχής και το Υφυπουργείο είναι σε διαβούλευση με το Υπουργείο Εσωτερικών.

Πρόσθεσε ότι έχει ξεκινήσει επίσης η προετοιμασία για τον περί παραλιών νόμο. «Πολλές από αυτές τις αρμοδιότητες θα έρθουν στο Υφυπουργείο Τουρισμού και θέλουμε να είμαστε έτοιμοι για το 2021 ούτως ώστε να ξεκινήσει ομαλά η σεζόν», είπε, προσθέτοντας ότι «η διαβούλευση λοιπόν έχει ξεκινήσει».

Ο κ. Περδίος ανέφερε ότι προετοιμαζόμαστε επίσης εντατικά για τα εκπαιδευτικά προγράμματα σε οδηγούς ταξί και οδηγούς τουριστικών λεωφορείων.  Πάμε πολύ καλά σε αυτό το κομμάτι, είπε, προσθέτοντας ότι σύντομα θα υπάρξουν και ανακοινώσεις.

Σύμφωνα με τον ίδιο, άλλη εκκρεμότητα η διεργασία για την οποία είχε ξεκινήσει αλλά διακόπηκε για ένα διάστημα λόγω της κατάστασης με τον κορωνοϊό είναι η πρόταση νόμου για απαγόρευση κατανάλωσης αλκοόλ σε δημόσιους δρόμους και πλατείες εκτός ορίων κέντρων αναψυχής. Στον ίδιο δρόμο βρίσκεται και η πρόταση νόμου για κατάργηση της πώλησης αερίου γέλιου σε δημόσιους χώρους. «Ουσιαστικά το Υφυπουργείο επιθυμεί την ένταξη του στην κατηγορία των ναρκωτικών ουσιών και έχουμε διαβουλευθεί με το Υπουργείο Υγείας γι αυτό το  σκοπό», εξήγησε.

Ο κ. Περδίος είπε επίσης ότι «κάτι πολύ σημαντικό για το οποίο εργάζεται το Υφυπουργείο αυτή την στιγμή είναι η τροποποίηση των σχεδίων κινήτρων για ειδικές μορφές τουρισμού. Τα σχέδια αυτά υπήρχαν ήδη «όμως λόγω της κατάστασης που αντιμετωπίζουμε τώρα με τον κορωνοϊό το Υφυπουργείο νοιώθει ότι πρέπει να δοθεί ακόμη περισσότερη έμφαση σε αυτές τις ειδικές μορφές και αυτή την στιγμή επαναξιολογούνται όλα τα σχέδια».

Ενημέρωσε ότι «θα  ξεκινήσει μια διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους φορείς ούτως ώστε τα νέα μας κίνητρα να είναι ακόμη πιο στοχευμένα, ακόμα πιο δυνατά και να συνεχίζουν μέχρι και το 2021».

Στόχος είναι να καταστεί εφικτή η ανάπτυξη των ειδικών μορφών τουρισμού τον προσεχή χειμώνα και να βοηθηθεί ο τουρισμός της χώρας, είπε.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ