ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΚΥΠΡΟΣ: Δύσκολες οι πρώτες μέρες λειτουργίας των καταστημάτων - «Είμαστε σε μια κατάσταση που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την επόμενη μέρα»

ΚΥΠΡΟΣ: Δύσκολες οι πρώτες μέρες λειτουργίας των καταστημάτων -  «Είμαστε σε μια κατάσταση που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την επόμενη μέρα»

Δύσκολες και μη αναμενόμενες χαρακτηρίζει τις 10 πρώτες μέρες επαναλειτουργίας των καταστημάτων ο Γενικός Γραμματέας του Παγκύπριου Συνδέσμου Λιανικού Εμπορίου κ. Μάριος Αντωνίου, τονίζοντας πως η αγορά ήταν πολύ μειωμένη από τις 4 Μαίου μέχρι σήμερα.

Του Κωνσταντίνου Νεοφύτου

Μιλώντας στο ThemaOnline ο κ. Αντωνίου δήλωσε πως υπάρχει απογοήτευση σε κάποιο βαθμό, ενώ επικρατεί έντονος προβληματισμός όσον αφορά τα καταστήματα λιανικού εμπορίου που στεγάζονται σε εμπορικά κέντρα, τα οποία παραμένουν κλειστά.

Αναφερόμενος στην εικόνα που επικράτησε τις τελευταίες δέκα μέρες δηλώνει: «Θα είναι δύσκολα τα πράγματα και θα χρειαστούμε αρκετές βοήθειές».

Οι τρεις κύριοι παράγοντες που ο κόσμος αποφεύγει τις αγορές, σύμφωνα με τον κ. Αντωνίου είναι:

1) Η ψυχολογία
2) Πολύ μεγάλος αριθμός του πληθυσμού έχει μειωμένα εισοδήματα
3) Το θέμα της ανασφάλειας

Σχετικά με την κίνηση που επικρατούσε στα καταστήματα τις τελευταίες μέρες ο κ. Αντωνίου ανέφερε πως ο κόσμος βγήκε στα μαγαζιά κυρίως για βόλτα και όχι για να αγοράσει είδη ένδυσης και ηλεκτρονικές συσκευές, καθώς επικρατεί μεγάλη ανασφάλεια στο καταναλωτικό κοινό, τόσο για τα μέτρα προστασίας όσο και για το θόλο τοπίο που επικρατεί στην οικονομία.

Συγκριτικά με την οικονομική κρίση του 2013 ο κ. Αντωνίου τονίζει πως δεν έχει καμία σχέση με αυτό που ζούμε σήμερα, καθώς τα δεδομένα είναι πολύ διαφορετικά

Συγκεκριμένα, η απώλεια που αναμένεται να έχει ο τουρισμός την φετινή σεζόν καθιστά τα πράγματα ακόμα πιο δύσκολα, καθώς το 2013 μπορεί να υπήρξε ανεργία και κλείσιμο πολλών επιχειρήσεων, ωστόσο ο τουρισμός έφερε έσοδα . 

«Είμαστε σε μια κατάσταση που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την επόμενη μέρα», ανέφερε ο κ. Αντωνίου.

Πολύ δυσκολότερα χαρακτήρισε τα πράγματα στις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου που στεγάζονται τα εμπορικά κέντρα, καθώς οι καταστηματάρχες βρίσκονται αντιμέτωποι με πολύ υψηλά ενοίκια, τονίζοντας πως είναι «άδικο» καταστήματα ένδυσης και ηλεκτρονικών συσκευών να είναι ανοικτάενώ αυτά που βρίσκονται στα εμπορικά κέντρα να είναι ακόμα κλειστά από τις 16 Μαρτίου.

Όπως ανέφερε θα μπορούσαν να λειτουργήσουν μόνο τα καταστήματα στα εμπορικά κέντρα, καθώς το εμβαδό των τετραγωνικών μέτρων μπορεί να επιτρέψει στο καταναλωτικό κοινό να εισέρχεται.

Τέλος εξέφρασε μια μικρή νότα αισιοδοξίας με το άνοιγμα των χώρων εστίασης στις 21 Μαίου, θέλοντας να ελπίζει πως οι καταναλωτές θα χρειαστούν ίσως αγορά υλικών αγαθών από επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Ξεκάθαρος ο Κεραυνός: «Ανέκδοτο ότι έχουν αντικατασταθεί οι συντάξεις με φιλοδώρημα»

Αυξήσεις στις τιμές καυσίμων: Πόσο έχουν ανέβει - «Οι γεωπολιτικές εξελίξεις επηρεάζουν»

Παραιτήθηκε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου - Ποιος αναλαμβάνει στη θέση του

Τραγωδία στις ΗΠΑ: Μωρό ενός έτους έπεσε από παράθυρο ξενοδοχείου και σκοτώθηκε



Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία η μοναδική βάση λύσης»

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία η μοναδική βάση λύσης»

Η μοναδική βάση επίλυσης του Κυπριακού είναι η λύση στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται στα ψηφίσματα των ΗΕ, των συγκλίσεων που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης σε χαιρετισμό του, ο οποίος αναγνώσθηκε από τον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, σε επίσημο δείπνο των ομογενών στη Νέα Υόρκη με αφορμή την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top