ΔΙΕΘΝΗ

Cramer : Δεν χρειαζόμασταν την πανδημία ως κλήση αφύπνισης, οι κλιματικές προκλήσεις ήταν εκεί

Cramer : Δεν χρειαζόμασταν την πανδημία ως κλήση αφύπνισης, οι κλιματικές προκλήσεις ήταν εκεί

Δεν χρειαζόμασταν την πανδημία ως κλήση αφύπνισης, οι κλιματικές προκλήσεις ήταν εκεί, λέει ειδικός.

Ενώ η τρέχουσα κρίση της πανδημίας COVID-19 μας αποδεικνύει πόσο ευάλωτοι είμαστε, ως μια παγκόσμια συνδεδεμένη κοινωνία, η παραδοχή ότι πρέπει να σταθεροποιήσουμε το κλίμα μας και να προστατεύσουμε τη βιοποικιλότητά μας υπάρχει εδώ και χρόνια και δεν έχει αλλάξει, λέει στο ΚΥΠΕ ο Wolfgang Cramer, Επιστημονικός συνδιευθυντής στο IMBE, το Μεσογειακό Ινστιτούτο Θαλάσσιας και Χερσαίας Βιοποικιλότητας και Οικολογίας που εδρεύει στη Γαλλία.

Ο κ. Cramer μίλησε στο ΚΥΠΕ για τις ολοένα και μεγαλύτερες και πιεστικότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει τώρα ο πλανήτης, λόγω της πανδημίας και ρωτήθηκε ειδικότερα για τους σκεπτικιστές που αμφισβητούν τους επιστήμονες και τα ευρήματά τους.

Στην πραγματικότητα, απάντησε, ο "σκεπτικισμός" είναι μέρος της επιστημονικής μεθόδου, δηλαδή πρέπει πάντα να αμφισβητούμε τα ευρήματά μας για να προχωρήσουμε με καλύτερη κατανόηση, και αυτό κάνουμε.

«Τα άτομα στα οποία αναφέρεται η ερώτησή σας ονομάζονται καλύτερα "αρνητές": ξέρουν την αλήθεια, είναι επίσης ευτυχείς να χρησιμοποιούν τα αποτελέσματα των επιστημόνων όταν αυτό συνάδει με τους προσωπικούς τους στόχους. Όμως, όσον αφορά την ανάγκη αποφασιστικής δράσης για την προστασία του περιβάλλοντος, απλώς αρνούνται τα γεγονότα. Περιμέναμε ότι αυτό θα συμβεί ξανά όταν ξεκίνησε η κρίση της COVID-19, αλλά η αμηχανία και η αλαζονεία με την οποία ακόμη και οι ανώτεροι επιστημονικοί σύμβουλοι παραγκωνίζονται από μερικούς πολιτικούς με σόκαρε», επεσήμανε στο ΚΥΠΕ.

Έφερε ως παράδειγμα τη Συμφωνία των Παρισίων, η οποία βασίστηκε σε επιστημονικά ευρήματα, τονίζοντας ότι απλώς η απομάκρυνση από τη Συμφωνία δεν επιλύει την περιβαλλοντική κρίση.

Ο κ. Cramer είπε στο ΚΥΠΕ ότι ως επιστήμονας, δεν μπορεί να βρει τίποτα πιο πειστικό για όσους αρνούνται την περιβαλλοντική κρίση από το να θέσει τα γεγονότα στο τραπέζι, μέσω διαφόρων οργανισμών υπό την εποπτεία του ΟΗΕ όπως π.χ. η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) και η Διακυβερνητική Πλατφόρμα για τη Βιοποικιλότητα και τις Υπηρεσίες Οικοσυστήματος (IPBES) ).

«Ως πολίτης, ζητώ από τους ηγέτες και το ευρύ κοινό να χρησιμοποιήσουν αυτές τις πληροφορίες και ελπίζουμε ότι οι δημοσιογράφοι, όπως εσείς, θα βοηθήσουν», αναφέρει.

Σημείωσε ότι τα Ηνωμένα Έθνη έχουν θέσει τους Στόχους της Αειφόρου Ανάπτυξης και αυτοί προσδιορίζουν σαφώς ότι οι βασικές ανάγκες όλων των ανθρώπων πρέπει να ικανοποιούνται με αξιόπιστο τρόπο.

«Είναι ακόμη πολύ νωρίς για να πούμε ότι η μάχη ενάντια στην COVID-19 παρεμποδίστηκε από τις κακές βασικές συνθήκες διαβίωσης. Αλλά αυτή η συζήτηση είναι παρόμοια με την κλιματική αλλαγή και την κρίση της βιοποικιλότητας: απλά δεν χρειαζόμασταν την κρίση της COVID-19 ως κλήση αφύπνισης. Οι ανάγκες για τη μετάβαση της κοινωνίας μας σε μια κοινωνία που βασίζεται στην ποιοτική ζωή με την εκπλήρωση όλων των βασικών αναγκών, παρά στην υψηλή κατανάλωση προϊόντων βραχείας διάρκειας, είναι αμετάβλητες», υπογράμμισε.

Ο επιστημονικός συνδιευθυντής του IMBE κλήθηκε να σχολιάσει την κατάσταση στη Μεσόγειο, την ανάγκη εξεύρεσης συνεργιών και κοινών στρατηγικών, αλλά και το γεγονός ότι ορισμένες χώρες της περιοχής είναι μέλη της ΕΕ και, συνεπώς, τηρούν διαφορετικούς κανόνες, κατευθυντήριες γραμμές και νόμους και άλλες είναι εξαιρετικά φτωχές ή χειμάζονται από συνεχείς πολέμους.

Αναγνώρισε ότι η πολιτική αστάθεια και τα ανθρώπινα δεινά καθιστούν πράγματι πιο δύσκολη τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, την προσαρμογή στην αλλαγή του κλίματος και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας.

«Ωστόσο είμαι αισιόδοξος ότι όλες οι προσπάθειες για καλύτερη συνεργασία και υποστήριξη των φτωχότερων χωρών στη μετάβαση σε βιώσιμη οικονομία τελικά θα σταθεροποιήσουν και την κοινωνία και θα μειώσουν τις συγκρούσεις», δήλωσε στο ΚΥΠΕ.

Συγκεκριμένα, πρόσθεσε, στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για τις νότιες χώρες να αναπτύξουν την οικονομία τους, εάν μπορεί να εξασφαλιστεί σταθερή συνεργασία. Σύμφωνα με τον κ. Cramer, υπάρχουν ενθαρρυντικές ενδείξεις προς αυτήν την κατεύθυνση, που υποστηρίζονται από πολιτικούς φορείς όπως η Ένωση για τη Μεσόγειο.

«Αλλά καμία κυβέρνηση δεν έχει χρόνο να χάσει σε αυτό το πλαίσιο. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία, για παράδειγμα, για επενδύσεις σε λάθος κατεύθυνση, όπως για την εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου , αυτές θα προκαλέσουν τεράστιες ζημιές στο κλίμα και τελικά στον πληθυσμό στη Μεσόγειο», υποστήριξε.

Ο κ. Cramer ρωτήθηκε επίσης για τις σημαντικές αλλαγές στις καθημερινές μας δραστηριότητες όσον αφορά τη χρήση Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και στις μετακινήσεις μας, λόγω της πανδημίας.

Είπε ότι είναι πραγματικά συναρπαστικό να βλέπουμε ότι πολλές μεγάλες πόλεις παγκοσμίως ξαφνικά αναγνωρίζουν ότι μπορεί να δημιουργηθεί περισσότερος χώρος για ποδήλατα και πεζούς και ότι αυτό επιτρέπει σε πολλούς ανθρώπους να μετακινούνται πιο εύκολα, ότι η ποιότητα του αέρα παίρνει ένα δραστικό άλμα προς το καλύτερο.

«Υπάρχουν ήδη ενδείξεις από ορισμένες πόλεις ότι ο αριθμός των νεκρών από την ατμοσφαιρική ρύπανση υπερβαίνει αυτούς που χάθηκαν λόγω της πανδημίας. Με άλλα λόγια: Η κυκλοφορία αυτοκινήτων μπορεί να μειωθεί εύκολα σε πολλές πόλεις και τώρα είναι η ώρα που πρέπει να ακολουθήσει η επένδυση σε αξιόπιστες δημόσιες συγκοινωνίες. Ένα μεγάλο μέρος του αυξανόμενου πληθυσμού στη Μεσόγειο θα ζει σε πόλεις που δεν έχουν ακόμη οικοδομηθεί. Ωστόσο, είναι εξαιρετικά αφελές να πιστεύουμε ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι θα είναι σε θέση να χρησιμοποιούν το αυτοκίνητο σε καθημερινή βάση - ούτε καν ένα ηλεκτρικό, καθώς απλά δεν θα υπάρχει χώρος για αυτά, ούτε οι υλικοί πόροι για να τα αγοράσουν και να τα συντηρήσουν», εξήγησε στο ΚΥΠΕ.

Είπε ότι πολλές μεγάλες πόλεις σε όλο τον κόσμο έχουν ήδη αναγνωρίσει αυτά τα απλά γεγονότα και μεταρρυθμίζουν γρήγορα τα συστήματα μεταφοράς τους. Επεσήμανε πως η τρέχουσα κατάσταση μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μια καλή υπόθεση επίδειξης που δείχνει σε όλους τους πολεοδόμους ότι όλοι κερδίζουν εάν επιταχυνθεί αυτή η διαδικασία.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν - Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι ασφαλείς

LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν - Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι ασφαλείς

Ισραηλινός πύραυλος έπληξε το Ιράν, δήλωσαν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι στο CBS News. Τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι πτήσεις έχουν ανασταλεί πάνω από πολλές πόλεις, σύμφωνα με το Associated Press. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top