ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ: Νέες αποφάσεις για αφίξεις και διελεύσεις από τα οδοφράγματα

ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ: Νέες αποφάσεις για αφίξεις και διελεύσεις από τα οδοφράγματα

Σειρά αποφάσεων για τις διελεύσεις και τις αφίξεις έλαβε το «υπουργικό συμβούλιο» στα κατεχόμενα, με τον Κουντρέτ Οζερσάι να μην κάνει αναφορά στην κατηγορία των Τ/κ που εργάζονται στις ελεύθερες περιοχές ή την ανακοίνωση εκ μέρους των δύο ηγετών για σταδιακή επαναλειτουργία των οδοφραγμάτων από τις 8 Ιουνίου.

Σημειώνεται ότι η δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή για την υγεία θα ανταλλάξει την Δευτέρα πληροφορίες και δεδομένα, στη βάση της κοινής απόφασης του Προέδρου Αναστασιάδη και του Τ/κ ηγέτη προ ημερών για τον τρόπο και τις προϋποθέσεις ασφάλειας και υγείας που θα αφορούν τις διελεύσεις.
 
Όπως ανακοίνωσε ο «αναπληρωτής πρωθυπουργός» και «υπεξ», Κουντρετ Οζερσάι, το «υπουργικό» αποφάσισε ότι από την ερχόμενη 1η Ιουνίου, «πολίτες» του ψευδοκράτους που έχουν μόνιμη διαμονή στα κατεχόμενα θα μπορούν να επιστρέψουν και θα είναι υποχρεωτική η καραντίνα των 14 ημερών με τα έξοδα να καλύπτονται από την «κυβέρνηση». Προγραμματίζουν, ανέφερε, τρεις ναυλωμένες πτήσεις επαναπατρισμού από την Βρετανία στις 5, 11 και 17 Ιουνίου. Θα μπορούν να επιστρέψουν στα κατεχόμενα, πρόσθεσε, και «πολίτες» που τώρα βρίσκονται στην Τουρκία.
 
Ο κ. Οζερσάι ανακοίνωσε επίσης ότι από τις 8 Ιουνίου ακόμα και οι μη «πολίτες» του ψευδοκράτους που έχουν όμως άδεια διαμονής, εργασίας και φοιτητική σε αυτό, θα μπορούν να εισέλθουν στα κατεχόμενα με υποχρεωτική την καραντίνα των 14 ημερών, αλλά με δικά τους έξοδα. Θα τους δοθούν επιλογές γι’ αυτό αργότερα, όπως είπε.
 
Εάν οι υφιστάμενες συνθήκες συνεχιστούν, είπε ο Κουντρέτ Οζερσάι, και κάτω από λεπτομερείς προϋποθέσεις και όρους που θα ανακοινώσει το «υπουργείο υγείας», από την 1η Ιουλίου στο ψευδοκράτος θα επιτρέπεται η είσοδος σε τουρίστες και ξένους, όπως είπε. Θα υπάρξουν, πρόσθεσε, δύο κατηγορίες χωρών, υψηλού και χαμηλού ρίσκου.  Κατά πάσα πιθανότητα, πρόσθεσε, από τις χώρες υψηλού ρίσκου θα ζητείται η διεξαγωγή τεστ PCR και να μπαίνουν σε καραντίνα, ενώ από χώρες χαμηλού κινδύνου θα ζητείται το ίδιο τεστ να έχει διεξαχθεί το αργότερο 72 ώρες πριν. Τις λεπτομέρειες, πρόσθεσε, θα ανακοινώσει το «υπουργείο υγείας».
 
Για τους Τ/κ κατοίκους της Πύλας που έχουν ζητήσει διευθετήσεις για να πηγαίνουν στις δουλειές τους στα κατεχόμενα, ο κ. Οζερσάι είπε ότι σε συνεννόηση με τον Τ/κ κοινοτάρχη του μεικτού χωριού, στους Τ/κ κατοίκους θα γίνει τεστ PCR και αφού διαβεβαιώσουν ότι δεν πρόκειται να έρχονται στην ε/κ πλευρά θα μπορούν από την 1η Ιουνίου να πηγαίνουν στο ψευδοκράτος χωρίς να χρειάζεται να μπαίνουν σε καραντίνα.
 
Για την μεταφορά σορών όσων έχουν πεθάνει από κορωνοϊό στο εξωτερικό και οι συγγενείς τους θέλει η ταφή να γίνει στα κατεχόμενα, ο κ. Οζερσάι είπε ότι σήμερα το «υπουργικό» αποφάσισε ότι θα μπορούν να μεταφέρονται στο πλαίσιο κάποιων κανόνων. Δήλωσε μάλιστα ότι με αυτή την απόφαση ο ίδιος είναι ικανοποιημένος και έχει ήσυχη την συνείδησή του.
 
Ο Κουντρέτ Οζερσάι ανακοίνωσε ακόμη ότι σκέφτονται να προχωρήσουν σε ένα δεύτερο πακέτο οικονομικής στήριξης από τα μέσα Ιουνίου και θα προβούν σε συγκεκριμένες ανακοινώσεις μετά την αξιολόγηση των δεδομένων.
 
Από την ερχόμενη Δευτέρα, 1η Ιουνίου καταργείται στα κατεχόμενα η απαγόρευση κυκλοφορίας τις νύχτες, αλλά συνεχίζει να είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας εκτός σπιτιών, πρόσθεσε ο κ. Οζερσάι επισείοντας την προσοχή στους κανόνες υγιεινής ιδιαίτερα για τις αφίξεις από το εξωτερικό λέγοντας ότι παίρνουν ένα ρίσκο με το άνοιγμα στον κόσμο «αλλά η ζωή συνεχίζεται υποχρεωτικά».
 
Από την 1η Ιουνίου θα είναι εφικτή η μεταφορά προσωπικού όχι όμως και η πλήρης λειτουργία των μέσων μαζικής μεταφοράς, ενώ για τους διάφορους αθλητικούς αγώνες, ο «υπουργός υγείας» - είπε ο κ. Οζερσάι, προβαίνει σε συναντήσεις.
 
Για τις μαθητικές εξετάσεις και τις απολυτήριες, ο κ. Οζερσάι είπε ότι η βαθμολογία θα βγει με τον μέσο όρο ενώ εκεί όπου χρειάζεται να  διεξαχθούν εξετάσεις έχουν προβεί σε σχετικές ρυθμίσεις που θα ανακοινώσει το «υπουργείο παιδείας».
 
Από σήμερα ο υπεραγορές στα κατεχόμενα θα μπορούν να μένουν ανοικτές μέχρι τις 10 το βράδυ ενώ για τις ώρες λειτουργίας μεγάλων υπεραγορών, συνοικιακών αλλά και γραφείων, αρμόδιο θα είναι εφεξής το «υπουργείο εργασίας».

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου: Ανέμεναν εγκληματική ενέργεια οι Αρχές - Φαίνεται ότι είχαν τρίτο συνεργό οι δράστες

Απόπειρα φόνου: Ανέμεναν εγκληματική ενέργεια οι Αρχές - Φαίνεται ότι είχαν τρίτο συνεργό οι δράστες

Συνεχίζονται οι εντατικές έρευνες των Αρχών, για την απόπειρα φόνου που διαπράχθηκε το μεσημέρι της Τρίτης 23 Απριλίου, στη Λευκωσία, την ίδια ώρα που το θύμα της απόπειρας, ο 34χρονος, συνεχίζει να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top