ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΤ: Αγορές κυπριακών ομολόγων €481 εκατ. μέσω του PEPP

ΕΚΤ: Αγορές κυπριακών ομολόγων €481 εκατ. μέσω του PEPP

Στα €481 εκατομμύρια ανήλθαν οι αγορές κυπριακών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) μέσω του Έκτακτου Προγράμματος Αγοράς Ομολόγων Πανδημίας (PEPP), με τη συνολική αξία των κυπριακών ομολόγων στους ισολογισμούς της ΕΚΤ να πλησιάζει πλέον τα €3 δισεκατομμύρια.

Η ΕΚΤ δημοσίευσε τις πρώτες αναλυτικές καταστάσεις αναφορικά με τις αγορές μέσω του έκτακτου προγράμματος συνολικού ύψους €750 δισ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΕΚΤ, οι καθαρές αγορές κυπριακών ομολόγων την περίοδο Μαρτίου – Μαΐου ανήλθαν σε €481 εκατ. με τη μέση διάρκεια των ομολόγων που έχουν αποκτηθεί να βρίσκεται στα 8,2 χρόνια. Σημειώνεται ότι η κεφαλαιακή κλείδα του 0,2% είναι ενδεικτικό σημείο αναφοράς με την ΕΚΤ να διατηρεί την ευελιξία να καθορίζει τις αγορές ομολόγων αναλόγων των συνθηκών της αγοράς.

Οι αγορές μέσω του PEPP υπερβαίνουν κατά πολύ τις αγορές μέσω του προγράμματος αγοράς δημόσιων στοιχείων ενεργητικού (PSPP), οι οποίες με βάση τα τελευταία στοιχεία ανήλθαν σε €92 εκατ. στο τέλος Μαΐου. Το σύνολο των κυπριακών ομολόγων που διακρατεί στον ισολογισμό της η ΕΚΤ στο τέλος Μαΐου ανήλθε σε €2.4 δισ με μέση διάρκεια 9,25 χρόνια.

Ενδεικτικά, οι αγορές κυπριακών τίτλων τους τελευταίους δύο μήνες μέσω του PEEP και του PSPP πλησιάζουν τα €700 εκατ. Παράλληλα, η συνολική αξία των τίτλων που κατέχει στον ισολογισμό της η ΕΚΤ πλησιάζει τα €3 δισ, που αντιστοιχεί σε περίπου 20% του επιλέξιμου χρέους.

Εν τω μεταξύ, αναλυτές εκτιμούν ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ, που συνεδριάζει αύριο Πέμπτη, θα ανακοινώσει δήλωση ή ακόμη και απόφαση για αύξηση του ορίου του έκτακτου προγράμματος. Η οροφή του PEPP βρίσκεται στα €750 δις και ήδη οι αγορές ξεπέρασαν τα €236 δις με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι με τον υφιστάμενο αριθμό αγορών το πακέτο θα εξαντληθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Από ΚΥΠΕ

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Διασωληνωμένος ο 34χρονος - Συνεχίζονται οι έρευνες για εντοπισμό των δραστών

Μονή Αββακούμ: Την Παρασκευή η διαδικασία αίτησης των μοναχών για ακύρωση δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων

Υπουργείο Υγείας: Αυτές είναι οι συστάσεις προς το κοινό για προστασία από τη σκόνη

Αφορά χαμηλοσυνταξιούχους: Έρχεται αυξημένο το φετινό πασχαλινό επίδομα - Δείτε το ποσό

Στον αέρα η ανάπτυξη λιμανιού-μαρίνας Λάρνακας - «Το έργο θα γίνει» διαμηνύει ο Βαφεάδης



Σε ύφεση η πυρκαγιά στο Κρατικό Δάσος Λεμεσού - Επιχειρούνται οι τελικές κατασβέσεις

Σε ύφεση η πυρκαγιά στο Κρατικό Δάσος Λεμεσού - Επιχειρούνται οι τελικές κατασβέσεις

Το Τμήμα Δασών του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος ανακοινώνει ότι η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σήμερα Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024 και ώρα 09:50 στο Κρατικό Δάσος Λεμεσού, βρίσκεται σε ύφεση.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top