ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΛΛΗΝ. ΤΡΑΠΕΖΑ: Προετοιμασμένη και από θέση ισχύος για αντιμετώπιση της κρίσης λόγω κορωνοϊού

ΕΛΛΗΝ. ΤΡΑΠΕΖΑ: Προετοιμασμένη και από θέση ισχύος για αντιμετώπιση της κρίσης λόγω κορωνοϊού

Το μήνυμα ότι η Ελληνική Τράπεζα δίνει τη μάχη για αντιμετώπιση της κρίσης που πυροδότησε η πανδημία του Covid-19 «προετοιμασμένη και από θέση ισχύος», έστειλε ο Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής του Ομίλου της Τράπεζας Ιωάννης Μάτσης, μιλώντας σήμερα στις εργασίες της 46ης Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Τράπεζας, που πραγματοποιήθηκε ψηφιακά, λόγω της πανδημίας.

Ο κ. Μάτσης υπογράμμισε την ετοιμότητα της Ελληνικής Τράπεζας να διαχειριστεί την κρίση αλλά και να εκμεταλλευτεί πιθανές ευκαιρίες και εξέφρασε τη δέσμευση της Τράπεζας να στηρίξει τους βιώσιμους πελάτες της τόσο της Λιανικής, όσο και της Επιχειρηματικής Τραπεζικής, ώστε να αντιμετωπίσουν, όπως είπε, τις προκλήσεις που δημιουργεί η πανδημία, παρέχοντας τους την απαιτούμενη ρευστότητα μέσω της διευκόλυνσης καταβολής οφειλών και της χρηματοδότησης κεφαλαίου κίνησης.

Ανέφερε επίσης την πρόθεσή της τράπεζας να αξιοποιήσει το πακέτο μέτρων διοχέτευσης ρευστότητας που ανακοινώθηκε πρόσφατα από την κυβέρνηση.

«Ως Ελληνική Τράπεζα έχουμε τη διάθεση και τη θέληση και σε συνδυασμό με την ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια και τη ρευστότητα που έχουμε, θα συνεχίζουμε να στηρίζουμε τους βιώσιμους πελάτες μας και την επανεκκίνηση της οικονομίας», υπογράμμισε.

Σε ό,τι αφορά τους επόμενους μεγάλους στόχους της Τράπεζας, ο κ. Μάτσης αναφέρθηκε στην περαιτέρω μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων, στον ψηφιακό μετασχηματισμό της Τράπεζας και στην επέκταση της αναπτυξιακής της πολιτικής, με εμπλουτισμό των προϊόντων που προσφέρει στους πελάτες της.

«Θα ήθελα να τονίσω την ισχυρή προσωπική μου δέσμευση να παραμείνω επικεντρωμένος και να συνεχίσω να εργάζομαι σκληρά μαζί με τους στενούς συνεργάτες μου στη διευθυντική ομάδα, και ολόκληρο το προσωπικό μας, ώστε να επιτύχουμε τα αποτελέσματα στα οποία στοχεύουμε και να φέρουμε την Τράπεζά μας εκεί που αξίζει σε σας τους μετόχους της, στους πελάτες της, στο προσωπικό και στην κοινωνία γενικότερα», τόνισε ο CEO της Ελληνικής Τράπεζας.

Απευθυνόμενος στους μετόχους, ο κ. Μάτσης αναφέρθηκε στα βασικά όπλα που θα προτάξει η Ελληνική Τράπεζα απέναντι στην κρίση, που είναι μεταξύ άλλων η ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια 22,5% η ισχυρή ρευστότητα όπως αποτυπώνεται από τον Δείκτη Απαίτησης Κάλυψης Ρευστότητας 512% και ο μειωμένος κίνδυνος στον ισολογισμό της τράπεζας με τις καθαρές Μη Εξυπηρετούμενες Χορηγήσεις προς περιουσιακά στοιχεία να βρίσκονται στο 3,6%, ενώ παράλληλα οι αξίες των εμπραγμάτων εξασφαλίσεων ξεπερνούν το 140% των καθαρών αξιών των συγκεκριμένων χορηγήσεων.

«Αναμένουμε ότι, ναι μεν τα οργανικά κέρδη προ προβλέψεων θα επηρεαστούν από την πανδημία, αλλά μερικώς μόνο», ανέφερε και πρόσθεσε ότι αναμένεται «απώλεια εσόδων καθώς η ζήτηση για νέες χορηγήσεις θα είναι μειωμένη σε σχέση με τις αρχικές μας προβλέψεις για το 2020».

«Στόχος μας είναι η επιστροφή στον αρχικό μας σχεδιασμό το 2021», είπε ο κ. Μάτσης, ο οποίος αναφέρθηκε και σε αρνητική επίπτωση που θα υπάρξει και στα έσοδα από αμοιβές και προμήθειες.

Ωστόσο, ο CEO της Ελληνικής Τράπεζας τόνισε πως «γίνονται προσπάθειες για να αντισταθμιστεί ο αντίκτυπος αυτός όσο το δυνατό περισσότερο, μέσω ανακατανομής κεφαλαίου σε επενδύσεις ομολόγων, πάντα εντός των ορίων ανάληψης κινδύνων της Τράπεζας, καθώς επίσης και μέσω μείωσης κόστους».

Είπε ακόμη ότι λόγω της συγκυρίας αναμένονται «υψηλότερες προβλέψεις έναντι επισφαλών απαιτήσεων σε σχέση πάντοτε με τις αντίστοιχες εκτιμήσεις μας, πριν την πανδημία».

«Λαμβάνοντας πάντα υπόψη τους επιπρόσθετους κινδύνους που εκτίθεται η Τράπεζα λόγω της κρίση της πανδημίας, προχωρούμε με συνετά και προσεχτικά βήματα, μέσω μιας πελατοκεντρικής προσέγγισης, και συνεχίζουμε να χρηματοδοτούμε την ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας, υποστηρίζοντας όλους εκείνους τους πελάτες που εμείς κρίνουμε βιώσιμους, τόσο στον τομέα της λιανικής τραπεζικής, αλλά και σε εκείνο των επιχειρήσεων», υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στα αποτελέσματα του 2019, ο CEO της Ελληνικής Τράπεζας είπε ότι αυτά αναδεικνύουν τα ισχυρά θεμέλια και την ισχυρή κεφαλαιακή θέση της τράπεζας και αναφέρθηκε στην υλοποίηση δέκα στόχων που τέθηκαν.

Ειδικότερα, ο κ. Μάτσης αναφέρθηκε στην ενσωμάτωση των εργασιών της πρώην ΣΚΤ, στην επιτυχή ολοκλήρωση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου κατά ‎€150 εκατομμύρια, στη σταδιακή μείωση του δικτύου καταστημάτων, στη διατήρηση διευρυμένης πελατειακής βάσης με 600 χιλιάδες πελάτες, στις δανειοδοτήσεις ύψους 812 εκατ. σε ιδιώτες και επιχειρήσεις κατά το 2019 και στη διοχέτευση ρευστότητας για την ανάπτυξη και διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου ομολόγων σε ευρώ, μέσω μιας υγιούς σχέσης κινδύνου / απόδοσης.

Το μεγαλύτερο επίτευγμα του 2019, λαμβάνοντας και τα εύσημα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ήταν, σύμφωνα με τον κ. Μάτση, η επιτυχής, εντός των χρονοδιαγραμμάτων και του προϋπολογισμού, ολοκλήρωση της ενσωμάτωσης των συστημάτων και των λογαριασμών των πελατών της πρώην Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας. Σημείωσε ότι ήταν μια διαδικασία ενσωμάτωσης που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2018 και έκλεισε επιτυχώς τον Σεπτέμβριο του 2019.

Εξάλλου, σε ομιλία του ο Πρόεδρος της Τράπεζας Ευριπίδης Πολυκάρπου χαρακτήρισε το 2019 επιτυχημένη χρόνια για την Ελληνική Τράπεζα, τονίζοντας ότι τα οικονομικά αποτελέσματα της τράπεζας για το 2019 «με κέρδος μετά την φορολογία στα €108,4 εκατομμύρια, επιβεβαιώνει την ορθότητα της απόφασης μας να προχωρήσουμε στην εξαγορά των στοιχείων της πρώην Συνεργατικής».

«Η συμφωνία έφερε τον όμιλο της Ελληνικής Τράπεζας αλλά και το κυπριακό τραπεζικό σύστημα σε μια νέα εποχή», υπογράμμισε.

Είπε ακόμη ότι ο ρόλος της Ελληνικής Τράπεζας ως μία από τις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας είναι η θετική συμβολή της στην προσπάθεια επανεκκίνησης της οικονομίας και σημείωσε ότι «τόσο κεφαλαιακά όσο και από άποψη ρευστότητας η Ελληνική Τράπεζα είναι ισχυρή».

Ο κ. Πολυκάρπου καθόρισε ως κορυφαία προτεραιότητα την επιτάχυνση της τεχνολογικής αναβάθμισης της Τράπεζας και την περαιτέρω απλοποίηση των διαδικασιών προς όφελος των πελατών, ώστε να διευκολυνθεί η μετάβασή τους στα εναλλακτικά και ψηφιακά κανάλια εξυπηρέτησης.

«Παραμένουμε προσηλωμένοι στους στόχους μας για σταθερή και βιώσιμη κερδοφορία, εντατικοποίηση της προσπάθειάς μας για μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων, ενδυνάμωση της ψηφιακής μας δυνατότητας, και υπεύθυνη ανάπτυξη του ισολογισμού μας, πάντοτε με σεβασμό προς τα συμφέροντα των πελατών μας, των μετόχων μας και της οικονομίας ευρύτερα», τόνισε.

Αναφέρθηκε επίσης στις ενέργειες της τράπεζας κατά την διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού τονίζοντας ότι βασική προτεραιότητα της τράπεζας ήταν να συνεχίσει να εξυπηρετεί τους πελάτες της προστατεύοντας ταυτόχρονα την υγεία του προσωπικού και των πελατών της.

«Το Σχέδιο Επιχειρησιακής Συνέχειας τέθηκε άμεσα σε εφαρμογή, μειώθηκε το δίκτυο καταστημάτων λήφθηκαν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και δόθηκε έμφαση στην χρήση ηλεκτρονικών καναλιών για την εξυπηρέτηση των πελατών», υπογράμμισε.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Ισχυρές ενδείξεις μεταφοράς εύφλεκτης ουσίας – «Αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος»

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: Σοκαριστικό βίντεο από τη σύλληψη μαύρου άνδρα που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση



 «Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

«Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

Καταχωρήθηκε σήμερα (26/4) από τους δικηγόρους της ηγεσίας της Εισαγγελίας, η αίτηση για παύση του Γενικού Ελεγκτή.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top