ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κραυγή αγωνίας του Δημάρχου Αγίας Νάπας - 'Μηδαμινές ελπίδες ανάκαμψης του τουρισμού'

Κραυγή αγωνίας του Δημάρχου Αγίας Νάπας - 'Μηδαμινές ελπίδες ανάκαμψης του τουρισμού'

Για την περιοχή Αγίας Ναπας ο χρόνος έχει τελειώσει και οι ελπίδες ανάκαμψης είναι μηδαμινές, δήλωσε ο Δήμαρχος Χρίστος Ζαννέτου, σημειώνοντας παράλληλα ότι η Κύπρος και η Αγία Νάπα πρέπει να παραμείνουν πρωταγωνιστές στον τουρισμό.

Σε γραπτή ανακοίνωση του Δήμου αναφέρεται ότι ο κ. Ζαννέττου σε χαιρετισμό του στην ημερίδα με τίτλο «Τουρισμός: Οι νέες προκλήσεις μετά την πανδημία», που διοργάνωσε χθες στο Μουσείο Θάλασσα, η Επαρχιακή Οργάνωση του ΑΚΕΛ Αμμοχώστου, «έστειλε το μήνυμα ότι η  Αγία Νάπα και η Κύπρος γενικότερα, θα πρέπει να παραμείνουν πρωταγωνιστές στον τουρισμό».
 
Ο κ. Ζαννέττου πρόσθεσε ότι «χωρίς τουρισμό δεν υπάρχει οικονομία αφού οι επιπτώσεις είναι αλυσιδωτές τόσο στις παρεμφερείς όσο και στις υπόλοιπες επιχειρήσεις όπως εισαγωγείς ειδών επισιτισμού, εξοπλισμού και πολλών άλλων ως επίσης και στον κατασκευαστικό τομέα».
 
Τώρα, συνέχισε, «είναι ανάγκη για επιδότηση της εργασίας και όχι της ανεργίας.  Παρά να επιδοτούμε την ανεργία και κάποιος να κλείνει, είναι καλύτερα να επιδοτούμε την εργασία έτσι ώστε ο επιχειρηματίας που θα παραμείνει ανοικτός θα πληρώνει τους υπαλλήλους του και στο κράτος τις οφειλές του (π.χ κοινωνικές ασφαλίσεις, φόρους κ.λπ.) και θα κινείται η οικονομία», είπε και διαβεβαίωσε ότι «η Αγία Νάπα θα παρέχει στα πλαίσια που μπορεί, κάθε στήριξη στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στα όρια του Δήμου και στην υλοποίηση κάθε ενέργειας για τη στήριξη της τουριστικής βιομηχανίας».
 
Ταυτόχρονα αναφέρθηκε στην «αναγκαιότητα χρηματοδότησης και προώθησης έργων που αφορούν την τουριστική βιομηχανία και στη στήριξη των τουριστικών πρακτόρων, που είναι «η ραχοκοκαλιά της τουριστικής βιομηχανίας», τόσο από πλευράς των ξενοδόχων όσο και από πλευράς του κράτους. Το γεγονός ότι οι εταιρείες χαμηλού κόστους βάζουν πτητικά προγράμματα εκεί που τους συμφέρει και όπου έχουν επιχορήγηση» είναι ενδεικτικό, είπε.
 
Ο κ. Ζαννέττου στον χαιρετισμό του «έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην καθυστέρηση που υπάρχει όσο αφορά την έκδοση αδειών οικοδομής των ξενοδοχειακών μονάδων λόγω του συντελεστή διατηρητέου που υπάρχει σε παγκύπρια βάση. Η Αγία Νάπα μπορεί να εκδώσει γύρω στις 15 - 20 άδειες οικοδομής, γεγονός που θα αποφέρει στα κράτος έσοδα ύψους 15 εκατομμυρίων ευρώ και θα συμβάλει τόσο στη στήριξη επιπρόσθετων μονάδων, όσο και στην ενίσχυση της οικονομίας».
 
Ο Δήμαρχος ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους ότι στάλθηκε επιστολή από τον Δήμο Αγίας Νάπας προς το Υπουργείο Εσωτερικών «και εισηγείται τη δημιουργία ειδικού ταμείου με τα έσοδα από την έκδοση των αδειών οικοδομής, όπως και την επιστροφή του 30 - 40% του ποσού που προέρχεται από τις άδειες ξενοδοχειακών μονάδων της Αγίας Νάπας για αναπτυξιακά έργα».
 
Αφού είπε πως «το 2020 είπε είναι μια πολύ δύσκολη χρονιά», σημείωσε ότι για την περιοχή ο χρόνος έχει τελειώσει και πρόσθεσε πως «οι ελπίδες ανάκαμψης είναι μηδαμινές. Ευελπιστούμε στην μη επανεμφάνιση του ιού και ότι θα υπάρξει κινητικότητα τους μήνες Αύγουστο - Νοέμβριο αν όλα κυλήσουν ομαλά», είπε και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «η Κύπρος το 2021 θα πρωταγωνιστήσει ξανά στον τουριστικό τομέα.».
 
Ο κ. Ζαννέττου εξέφρασε ακόμα την αισιοδοξία του ότι αεροπορικές εταιρείες όπως «μεταξύ των οποίων οι Lufhtansa, Jet2, Easyjet, Rynair και Wizz air και τουριστικοί πράκτορες όπως TUI, Jet2holidays, Biblio Globus και άλλοι, θα θέλουν να κρατήσουν την ανταγωνιστική, εμπορική και οικονομική τους δύναμη. Μέσα από αυτό το πνεύμα η Κύπρος θα είναι στις προτεραιότητες τους ως ασφαλής και ελκυστικός τουριστικός προορισμός», είπε.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top