ΠΟΛΙΤΙΚΗ

'Τουρκοκύπριοι αξιωματούχοι ταξιδεύουν στην Ευρώπη με Κυπριακά διαβατήρια υποσκάπτοντας την Κυπριακή Δημοκρατία' - 'Δεν τηρείται αρχέιο'

'Τουρκοκύπριοι αξιωματούχοι ταξιδεύουν στην Ευρώπη με Κυπριακά διαβατήρια υποσκάπτοντας την Κυπριακή Δημοκρατία' - 'Δεν τηρείται αρχέιο'

Στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών της Δευτέρας (30/06) δεν συζητήθηκε τελικά (αναβλήθηκε) η πρόταση νόμου που αφορά την παραχώρηση κυπριακής ταυτότητας σε ξένους επενδυτές, Τουρκοκύπριους "αξιωματούχους" και όχι μόνον, οι οποίοι είτε έμμεσα είτε άμεσα, δεν αναγνωρίζουν την Κυπριακή Δημοκρατία.

Γιώργος Τάττης

Την πρόταση νόμου κατέθεσαν οι βουλευτές του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας και Παύλος Μυλωνάς, μαζί με τον βουλευτή της ΕΔΕΚ Κωστή Ευσταθίου.

Η πρόταση νόμου στην ουσία απαγορεύει την χορηγία πιστοποιητικού πολιτογράφησης «εκτός εάν προηγουμένως υποβάλει έγγραφη διαβεβαίωση ότι:
(α) δεν αναγνωρίζει με οποιοδήποτε τρόπο την υποτελή διοίκηση στα κατεχόμενα εδάφη της Δημοκρατίας,
(β) δεν κατέχει οποιοδήποτε αξίωμα σχετιζόμενο με αυτήν και
(γ) δεν σφετερίζεται περιουσία ανήκουσα σε Ελληνοκύπριο εκτοπισθέντα ή άλλο νόμιμο ιδιοκτήτη.»

Το ThemaOnline επικοινώνησε με τον βουλευτή της ΕΔΕΚ κ. Κωστή Ευσταθίου, τον οποίο ρωτήσαμε εάν υπάρχουν συγκεκριμένες περιπτώσεις στα υπόψη, ο οποίος απάντησε ότι «είναι φανερό ότι αυτές οι περιπτώσεις υπάρχουν και είναι και εξωφρενικές».

Όπως εξήγησε, είχε ζητηθεί πριν από ένα χρόνο από τον Υπουργό Εσωτερικών, πληροφόρηση για το εάν «οι αξιωματούχοι του ψευδοκράτους που ταξιδεύουν στην Ευρώπη χρησιμοποιούν κυπριακά διαβατήρια», ενώ υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει Κυπριακή Δημοκρατία. Η απάντηση ήταν ότι δεν τηρείται αρχείο με τα ονόματα των αξιωματούχων του ψευδοκράτους που κρατούν Κυπριακά διαβατήρια.

«Η απάντησή του μας προκάλεσε σοκ», συμπλήρωσε ο κ. Ευσταθίου, ενώ πρόσθεσε ότι «αυτός ο οποίος επικαλείται την Κυπριακή Δημοκρατία και έχει το διαβατήριό της, οφείλει να την σέβεται και όχι να την υποσκάπτει».

Η πρόταση νόμου όμως δεν αφορά μόνο «τους εγκάθετους της κατοχής», αλλά στην εξίσωση μπαίνει και το επενδυτικό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, με παρόμοιο λογική, σύμφωνα με τον βουλευτή της ΕΔΕΚ.

Αναλυτικό ρεπορτάζ για πολιτογραφήσεις εδώ και εδώ.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top