ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης: 'Πρόκληση η ανακοίνωση για στρατιωτική συνεργασία ΗΠΑ-Κύπρου' - Ζητά εξηγήσεις απο Αναστασιάδη

Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης: 'Πρόκληση η ανακοίνωση για στρατιωτική συνεργασία ΗΠΑ-Κύπρου' - Ζητά εξηγήσεις απο Αναστασιάδη

Πρόκληση η ανακοίνωση για στρατιωτική συνεργασία ΗΠΑ-Κύπρου, λέει το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης.


Τεράστια πρόκληση ενάντια στον Κυπριακό λαό αποτελεί η ανακοίνωση της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Κύπρο, η οποία αναφέρει την πρόθεση των ΗΠΑ να προσφέρουν στην Κυπριακή Δημοκρατία στρατιωτική εκπαίδευση και κατάρτιση, αναφέρει το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης και συμπληρώνει σε ανακοίνωσή του ότι «καταδικάζουμε τη στρατιωτική συνεργασία ΗΠΑ-Κύπρου».

«Απροκάλυπτα τονίζεται επίσης, πως η συνεργασία αυτή ενεργεί ως αποτελεσματικό μέσο για την υπεράσπιση της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ», αναφέρει και προσθέτει: «Η κυβέρνηση Αναστασιάδη οφείλει να μας εξηγήσει πως εξυπηρετεί τον Κυπριακό λαό και πως συμβάλλει στην επίλυση του Κυπριακού προβλήματος η υπεράσπιση της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ. Η κυβέρνηση οφείλει επίσης να δώσει εξηγήσεις στον Κυπριακό λαό για τις προθέσεις της σε σχέση με την υλοποίηση του περιβόητου Αμερικάνικου νομοσχεδίου Μενέντεζ-Ρούμπιο για άρση του εμπάργκο πώλησης αμερικανικών όπλων».

«Μήπως είναι προς το συμφέρον του Κυπριακού λαού η διάλυση των σχέσεων της Κύπρου με τη Ρωσία, όπως προϋποθέτει το εν λόγω νομοσχέδιο; Μήπως είναι προς το συμφέρον της Κύπρου και του λαού μας η πρόσδεση στο άρμα των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ και η εμπλοκή στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή; Μήπως με την υλοποίηση του νομοσχεδίου Μενέντεζ-Ρούμπιο επιχειρείται ξέπλυμα του εγκληματικού ρόλου των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ στο δίδυμο έγκλημα του 1974;», διερωτάται το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης.

Αναφέρει, επίσης, ότι «με την ίδια ‘εκπαίδευση’ και ‘κατάρτιση’ που απλόχερα προσφέρουν σήμερα, προσέφεραν και το 1974 στους τότε συνεργάτες τους, τη Χούντα των Αθηνών, την ΕΟΚΑ Β’ και το στρατό της Τουρκίας, για την εκτέλεση του πραξικοπήματος και της εισβολής».

«Ως Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης (ΠΣΕ) το λέμε ξεκάθαρα. Αν οι ΗΠΑ και η κυβέρνηση Αναστασιάδη έχουν πρόθεση για αναβάθμιση των σχέσεων τους και της στρατιωτικής συνεργασίας τους, εμείς δεν έχουμε καμία πρόθεση να αποδεχτούμε συνεργασία με αυτούς που σχεδίασαν στο στρατηγείο του ΝΑΤΟ το δίδυμο έγκλημα στην Κύπρο το 1974. Κανένας στρατιώτης και στέλεχος της εθνικής φρουράς δεν έχει θέση στην εκπαίδευση και κατάρτιση για την υπεράσπιση της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ», αναφέρει η ανακοίνωση.

Σημειώνεται ότι «ο στρατός των ΗΠΑ και των άλλων ξένων δυνάμεων δεν έχουν καμία θέση στην Κύπρο. Ούτε η Κύπρος στο ΝΑΤΟ, ούτε το ΝΑΤΟ στην Κύπρο! Το ΠΣΕ προειδοποιούσε συνεχώς πως η κυβέρνηση Αναστασιάδη μας οδηγεί μακριά από τον επιδιωκόμενο στόχο για την αποστρατικοποίηση της Κύπρου. Δυστυχώς η κυβέρνηση αντί να προστατέψει την Κύπρο που τόσο υπέφερε και βρίσκεται προ των πυλών της διχοτόμησης, μετατρέπει την Κύπρο σε αβύθιστο αεροπλανοφόρο έρμαιο των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και ορμητήριο πολέμου».

«Αυτό που ωφελεί αυτή τη στιγμή την Κύπρο και έχει ανάγκη ο λαός μας δεν είναι η ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας με ξένες δυνάμεις, αλλά η άμεση επανέναρξη της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων και η επίλυση του Κυπριακού στη βάση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας. Ο ρόλος της Εθνικής Φρουράς θα πρέπει να παραμείνει η υπεράσπιση των συμφερόντων της πατρίδας και του λαού μας και όχι άλλων ξένων δυνάμεων και στρατιωτικών οργανισμών», προστίθεται.

Ως ΠΣΕ, καταλήγει η ανακοίνωση, «καταδικάζουμε τη στρατιωτική συνεργασία ΗΠΑ-Κύπρου και δηλώνουμε για ακόμα μια φορά ότι, δεν θα δεχθούμε κανένα συμβιβασμό με την κατοχή και τη διχοτόμηση. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε ενάντια στην στρατικοποίηση της Κύπρου, για απαλλαγή από την κατοχή και για την επανένωση της πατρίδας μας μετατρέποντας την Κύπρο σε γέφυρα ειρήνης των λαών».

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην Ελλάδα: Ένας νεκρός από την κατάρρευση τμήματος κτηρίου στον Πειραιά

Οικονομικές επιπτώσεις στην Κύπρο από την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ: Οικονομολόγος αναλύει στο «Τ» τα σενάρια

Καύσιμα: Εντός δεκαημέρου νέα αύξηση - Πώς θα επηρεάσει τις τιμές η κρίση στη Μέση Ανατολή - Φόβοι για €2 η βενζίνη

«T» ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Δηλώνουν για κατοικίες τις… αποθήκες και εγκαταλελειμμένα σπίτια- Τραγελαφικά τα όσα συμβαίνουν με τις μετακινήσεις ψηφοφόρων

Έγινε κι αυτό στην Κύπρο! Υποψήφιος εμφανίζεται με κλειστά μάτια στην προεκλογική του καμπάνια – Δείτε βίντεο



LIVE: Αποφασίστηκε το πώς θα γίνει η επίθεση του Ισραήλ - Άγνωστο το πότε

LIVE: Αποφασίστηκε το πώς θα γίνει η επίθεση του Ισραήλ - Άγνωστο το πότε

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε πως το Ισραήλ θα επιτεθεί εκ νέου στο Ιράν μετά την απάντηση του δεύτερου στο φονικό χτύπημα στο ιρανικό προξενείο στη Συρία. Η είδηση μεταφέρθηκε από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Kan και αναφέρει πως θα έχουν ειδοποιηθεί οι σύμμαχοι του Ισραήλ, για να λάβουν αντίμετρα από πιθανή απάντηση του Ιράν. Οι ΗΠΑ απέκλεισαν το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε ισραηλινή αντεπίθεση κατά του Ιράν, ενώ το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ δεν έλαβε απόφαση σχετικά με το τι μέτρα θα λάβει ως απάντηση στην επίθεση της Τεχεράνης. Το ThemaOnline σας μεταφέρει όλες τις εξελίξεις

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top