ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Ο Μποαβεντούρα ΜΙΛΗΣΕ για το πρωτάθλημα που διακόπηκε, για ΑΕΛ, Ανόρθωση, ΑΠΟΕΛ – Η κορυφαία 11άδα, ομάδα και το πρόβλημα υγείας

Ο Μποαβεντούρα ΜΙΛΗΣΕ για το πρωτάθλημα που διακόπηκε, για ΑΕΛ, Ανόρθωση, ΑΠΟΕΛ – Η κορυφαία 11άδα, ομάδα και το πρόβλημα υγείας

Συνέντευξη στο αθλητικό ένθετο της Δευτέρας «SportDay» παραχώρησε ο πρώην ποδοσφαιριστής ΑΕΛ, ΑΠΟΕΛ και Ανόρθωσης, Γουίλιαμ Μποαβεντούρα.

Αναλυτικά η συνέντευξη όπως δημοσιεύτηκε:

«Πέρασαν οκτώ χρόνια από τότε που ο Ουίλιαμ Μποαβεντούρα λόγω ενός προβλήματος υγείας αναγκάστηκε να σταματήσει το ποδόσφαιρο. Ο Βραζιλιάνος ο οποίος έγραψε ιστορία στα Κυπριακά γήπεδα φορώντας την φανέλα τριών μεγάλων ομάδων του νησιού μας, της ΑΕΛ, της Ανόρθωσης και του ΑΠΟΕΛ άνοιξε την καρδιά του σε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη στην SPORTDAY. Είπε πολλά και ενδιαφέροντα.

Τι κάνεις; Πού σε βρίσκουμε σήμερα; «Είμαι στην Βραζιλία, μετά από πολλά χρόνια επέστρεψα στο σπίτι μου».

Είσαι ακόμα στο ποδόσφαιρο;
 «Όχι. Από τότε που σταμάτησα το ποδόσφαιρο για λόγους υγείας και αποφάσισα να φύγω από την Κύπρο δεν μπήκα ποτέ ξανά σε γήπεδο ποδοσφαίρου».

Μαθαίνεις τι γίνεται με το ποδόσφαιρο στην Κύπρο;
 «Πραγματικά δεν ξέρω τι συμβαίνει στην Κύπρο, δεν ασχολούμαι καθόλου πλέον».

Έμαθες ότι διακόπηκε το πρωτάθλημα στην Κύπρο και ότι στην 1η θέση ήταν η Ομόνοια;
 «Ναι αυτό το έμαθα και το περίμενα. Έψαχναν όλοι κάποιο τρόπο για να βγουν κερδισμένοι».

Επισκέπτεσαι την Κύπρο; Ήσουν εδώ για πολλά χρόνια: «Πέρασε καιρός από τότε που έχω να έρθω στο νησί σας αλλά αγαπώ την Κύπρο».

Έχεις επικοινωνία με παλιούς συμπαίκτες σου είτε από την ΑΕΛ, είτε από την Ανόρθωση, είτε από το ΑΠΟΕΛ;
 «Ναι έχω με κάποιους επικοινωνία. Από τους συμπαίκτες μου στην ΑΕΛ μιλώ με τον Μάριο Αντωνίου και πριν κάποιες μέρες μίλησα και με τον Κονναρή. Από τους συμπαίκτες μου στην Ανόρθωση δεν έχω επαφή με κανέναν, χαθήκαμε, ενώ από το ΑΠΟΕΛ μιλώ πολύ συχνά με τον φίλο μου τον Αΐλτον Αλμέιδα».

Τι είναι αυτό που κρατάς από την παρουσία σου στην Κύπρο;
 «Η Κύπρος είναι ένα πολύ ξεχωριστό μέρος, είναι φιλικοί οι άνθρωποι, έχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου».

Αγωνίστηκες σε τρεις από τις μεγαλύτερες ομάδες στην Κύπρο, την ΑΕΛ,  την Ανόρθωση και το ΑΠΟΕΛ. Πολύ λίγοι ποδοσφαιριστές το πέτυχαν αυτό και ιδιαίτερα ξένοι:
 «Δεν σταμάτησα ποτέ να σκέφτομαι τι κατάφερα στην Κύπρο. Όντως αγωνίστηκα σε τρεις πολύ μεγάλες ομάδες».

Ήρθες για λογαριασμό της ΑΕΛ το 2004. Πως έγινε αυτή η μεταγραφή και κατέληξες στην Κύπρο;
 «Κανονικά ξεκίνησα για να πάω στην ΑΕΚ Αθηνών αλλά τελικά με έφεραν στην ΑΕΛ, έτσι απλά έγινε χωρίς να το καταλάβω και πολύ».

Τι θυμάσαι και τι κρατάς από το πέρασμα σου από την ΑΕΛ;
 «Πέρασα υπέροχα στην ΑΕΛ. Σημείωσα και πολλά γκολ κόντρα στις μεγάλες ομάδες στα ντέρμπι και έτσι οι οπαδοί με αγάπησαν. Ένιωσα την αγάπη των φίλων της ΑΕΛ μέχρι που έμαθαν ότι υπόγραψα στην Ανόρθωση. Κάπου εκεί η αγάπη αυτή έγινε μίσος».

Μέσα σε δύο χρόνια κατάφερες να δείξεις την αξία σου στην ΑΕΛ και ήρθε η μεταγραφή στην Ανόρθωση. Ήθελες να αλλάξεις ομάδα; Τι έγινε τότε;
 «Στην ΑΕΛ υπήρχαν πολλά θέματα τότε, πολλές αλλαγές προπονητών, δεν κατάφεραν να φτιάξουν μια  ομάδα δυνατή. Θυμάμαι χάσαμε ένα παιχνίδια και κάποιοι είπαν «δεν είναι τίποτα». Τότε κατάλαβα ότι η ΑΕΛ δεν είχε ποδοσφαιριστές με νοοτροπία νικητή, απλά ήθελαν να παίζουν όχι να πετύχουν κάτι. Αυτός ήταν ο κύριος λόγος που έφυγα».

Με την Ανόρθωση πανηγύρισες ένα Κύπελλο και ένα πρωτάθλημα. Ήταν τα πρώτα τρόπαια στην καριέρα σου;
«Ήταν πολύ σημαντικά αυτά τα τρόπαια για εμένα. Στην πραγματικότητα κέρδισα πολλά περισσότερα τρόπαια καθώς ήμουν σα μια ομάδα στην Βραζιλία από τα 14 μου χρόνια και κερδίζαμε όλους τους τίτλους. Δεν το γνωρίζουν πολλοί αυτό».

Κέρδισες το πρωτάθλημα με την Ανόρθωση το 2008 αλλά όταν η ομάδα έπαιξε στο Τσάμπιονς Λιγκ εσύ έφυγες για την Μέταλλουργκ:
 «Ναι έτσι έγιναν τα πράγματα, πήραμε το πρωτάθλημα και έφυγα».

Πως ένιωθες να βλέπεις τους πρώην συμπαίκτες σου να γράφουν ιστορία με την Ανόρθωση και εσύ δεν ήσουν εκεί;
 «Ειλικρινά ήμουν πολύ χαρούμενος γι’ αυτούς, ήξερα τις θυσίες που έκαναν και πόσο δούλεψαν για να φτάσουν εκεί σε εκείνο το σημείο στην Ευρώπη. Εγώ δεν ήμουν εκεί αλλά ξέρω ότι πάλεψα πολύ για να έρθει εκείνο το πρωτάθλημα που έστειλε την ομάδα στο Τσάμπιονς Λιγκ».

Περίμενες ότι εκείνη η ομάδα με τον Τιμούρ προπονητή θα έφτανε εκεί που έφτασε;
 «Ήξερα ότι ήταν μια δυνατή ομάδα καθώς αγωνίστηκα σε αυτήν αλλά δεν περίμενα να φτάσει μέχρι και τους ομίλους».

Μετά από την Ουκρανία αγωνίστηκες και στην Ρωσία: 
«Ναι. Τότε έδιναν πολλά χρήματα σε αυτές τις χώρες, έκανα καλές μεταγραφές. Τα μπόνους ήταν πολύ ψηλά σε κάθε αγώνα. Μιλάμε για 8-10 χιλιάδες ευρώ κάθε Κυριακή ή κάθε Τετάρτη για τον κάθε ποδοσφαιριστή. Δεν χρειαζόταν να αγγίξουμε τον υπόλοιπο μισθό μας».

Πόσο σε βοήθησε η παρουσία σους σε αυτές τις χώρες; 
«Με βοήθησε πολύ όχι μόνο οικονομικά αλλά απέκτησα μεγάλη εμπειρία».

«Η κορυφαία ομάδα όλων των εποχών»
Το 2010 ο Ουίλιαμ Μποαβεντούρα επέστρεψε στην Κύπρο για λογαριασμό του ΑΠΟΕΛ και αυτή η μεταγραφή τον έγραψε στην ιστορία. Ήταν μέλος της ομάδας που έφτασε μέχρι τους «8» τους Τσάμπιονς Λιγκ και έκανε ολόκληρη την Ευρώπη και ολόκληρο τον ποδοσφαιρικό κόσμο να παραμιλάει. Μάλιστα ο «Μπόα» χαρακτηρίζει εκείνη την ομάδα την κορυφαία όλων των εποχών στην Κύπρο. Τα λόγια του Ιβάν στα αποδυτήρια, το παιχνίδι με την Πόρτο στο «Ντραγκάο» που τους έκανε όλους να το πιστέψουν και το… άσχημο φινάλε.

Το 2010 επέστρεψες στην Κύπρο για να αγωνιστείς αυτή την φορά για λογαριασμό του ΑΠΟΕΛ. Πώς έγινε αυτή η μεταγραφή;
 «Στο ΑΠΟΕΛ σχεδίαζαν να φτιάξουν μια ισχυρή ομάδα με την σκέψη στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ όπου ήθελαν να φτάσουν μακριά. Με σκέφτηκαν και με πλησίασαν και έτσι έγινε η μεταγραφή».

Το 2011 κερδίσατε το πρωτάθλημα και ακολούθησε η μεγάλη πορεία μέχρι τους «8» του Τσάμπιονς Λιγκ: 
«Ναι ήταν απίστευτες σεζόν στο ΑΠΟΕΛ».

Ότι δεν έκανες με την Ανόρθωση το 2008 το έκανες με το ΑΠΟΕΛ την σεζόν 2011-2012:
 «Αγωνιστικά έκανα ακριβώς το ίδιο πράγμα, έδινα πάντα τον καλύτερο εαυτό μου και έπαιξα ξανά το καλύτερό μου ποδόσφαιρο. Στην Ανόρθωση έγραψα ιστορία παίζοντας σε μια θέση πιο οργανωτική σαν επιτελικός μέσος ή στα δύο άκρα της επίθεσης. Στο ΑΠΟΕΛ έγραψα ιστορία στο αριστερό άκρο της άμυνας».

Τι θυμάσαι από εκείνη την μεγάλη πορεία;
 «Είχαμε πολύ καλή ομάδα, είχαμε εξαιρετικούς ποδοσφαιριστές και η ατμόσφαιρα στα αποδυτήρια ήταν εξαιρετική. Αυτό έβγαινε και στο γήπεδο».

Πότε συνειδητοποιήσατε ότι αυτή η ομάδα μπορούσε να φτάσει τόσο μακριά; «Όταν αντιμετωπίσαμε την Πόρτο μέσα στην Πορτογαλία παίξαμε καλύτερα από τον αντίπαλο. Είχαν τύχη και δεν καταφέραμε να νικήσουμε εκείνο το παιχνίδι».

Ποιο παιχνίδι από εκείνη την πορεία θα μείνει για πάντα χαραγμένο στο μυαλό σου;
 «Όλα τα παιχνίδια, δεν μπορώ να ξεχωρίσω κανένα. Ήταν όλα σημαντικά για εμένα προσωπικά και για την ομάδα. Από τότε που ήμουν μικρός όλα τα παιχνίδια ήταν σημαντικά για εμένα, πολύ περισσότερο αυτά του Τσάμπιονς Λιγκ».

Τι σας έλεγε ο Ιβάν στα αποδυτήρια; Τι θυμάσαι;
 «Ήταν πολύ απλός άνθρωπος, ήθελε πάντα να κάνουμε το καλύτερο και να πολεμάμε μέσα στο γήπεδο».

Πιστεύεις ότι εκείνη η ομάδα ήταν η καλύτερη στην ιστορία του ΑΠΟΕΛ;
 «Εκείνη η ομάδα δεν ήταν η καλύτερη μόνο στην ιστορία του ΑΠΟΕΛ, ήταν η καλύτερη στην ιστορία του Κυπριακού ποδοσφαίρου».

Ο καλύτερος συμπαίκτης σου από τις ομάδες που αγωνίστηκες στην Κύπρο ποιος ήταν;
 «Έχω πολλούς που ήταν εξαιρετικοί καθώς ήμουν σε μεγάλες ομάδες αλλά με τον Αίλτον Αλμέιδα ήμασταν πολύ κοντά και εξακολουθούμε ακόμα και σήμερα να έχουμε επαφή. Θα τον πω αυτόν».

Αν σου λέγαμε να μας πεις την κορυφαία 11άδα με συμπαίκτες σου από τις ομάδες που αγωνίστηκες στην Κύπρο: 
« Να σας πω. Αριάν Μπεκιάι, Σάββας Πουρσαιτίδης, Πάουλο Ζόρζε, Νίκος Κατσαβάκης, Εγώ (γέλια), Νούνο Μοράις, Έλιο Πίντο, Πάουλο Κόστα, Ιβάν Τρισκόφσκι, Γκουστάβο Μαντούκα και Αίλτον Αλμέιδα, ενώ θα προσθέσω και τον Κωνσταντίνο Χαραλαμπίδη».

Τελείωσες την καριέρα σου στην Ανόρθωση με ένα πρόβλημα υγείας. Ήταν δύσκολες στιγμές για εσένα;
 «Δεν ήταν και τόσο δύσκολο να το συνηθίσω. Από πλευράς υγείας ναι ήταν δύσκολο. Έτσι και αλλιώς θα σταματούσα το ποδόσφαιρο στο τέλος εκείνης της χρονιάς. Μόνο ένα πράγμα με στενοχώρησε πολύ και ακόμα με ακολουθεί. Όταν αγωνιζόμουν ξεχωρίσαμε με 8-9 βαθμούς διαφορά στην 1η θέση και όταν σταμάτησα να παίζω η ομάδα δεν συνέχισε με τον ίδιο τρόπο και στο τέλος χάσαμε το πρωτάθλημα».

Είσαι καλά σήμερα με την υγεία σου;
 «Ναι είμαι μια χαρά».

Ποια ομάδα από τις τρεις στις οποίες αγωνίστηκες στην Κύπρο αγάπησες περισσότερο; Την ΑΕΛ, την Ανόρθωση ή το ΑΠΟΕΛ; «Όλες. Κάθε στιγμή στην κάθε ομάδα ήταν σημαντική στην ζωή μου. Τους αγαπώ όλους».

Τέλος το μήνυμα σου στου φιλάθλους της Κύπρου και στους φίλους σου εδώ:
 «Σας ευχαριστώ όλους για την αγάπη προς το πρόσωπο μου και την μεγάλη στήριξη. Σας αγαπώ».

Διαβάστε επίσης: 

Μποαβεντούρα στο ThemaSports: «Ουάου-Μετά από τόσα χρόνια…» – Σπέσιαλ μήνυμα σε ΑΠΟΕΛίστες, ΑΕΛίστες, Ανορθωσιάτες!

Αποκαλυπτική συνέντευξη Μποαβεντούρα: Το τεράστιο ποσό που έχασε στην Κύπρο από το «κούρεμα» και το εντυπωσιακό ξενοδοχείο του στη Βραζιλία- ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

 

The post Ο Μποαβεντούρα ΜΙΛΗΣΕ για το πρωτάθλημα που διακόπηκε, για ΑΕΛ, Ανόρθωση, ΑΠΟΕΛ – Η κορυφαία 11άδα, ομάδα και το πρόβλημα υγείας appeared first on Thema Sports.

Διαβάστε Περισσότερα στο: Themasports.com

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απειλητικά emails στάλθηκαν και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες - Τι αναφέρει η Αστυνομία

«Πρωτοβουλίες Νέων»: «Άδειασε» το ταμείο - Μεγάλος ο όγκος των αιτήσεων – Χρειάζεται ενίσχυση του κονδυλίου

Ξενοδοχεία: Έτσι κατέληξε χωρίς άδεια λειτουργίας το 93% - Οι λόγοι καθυστέρησης και οι εκτιμήσεις για τον τουρισμό φέτος το καλοκαίρι

Επεισοδιακή καταδίωξη στην Πάφο - Τον τσάκωσαν «φτιαγμένο» και με χιλιάδες ευρώ στην κατοχή του

Εντοπισμός ανθρώπινου ποδιού: Φαίνεται να ανήκει σε άνδρα και να ξεβράστηκε από τη θάλασσα - Επαναρχίζουν οι έρευνες

Ανάλυση Guardian: Η επόμενη δύσκολη μέρα για το Ιράν μετά τον θάνατο του Ραϊσί



Ιράν: Βρέθηκε η σορός του Εμπραχίμ Ραΐσι, σύμφωνα με Ιρανό αξιωματούχο - Σταματούν οι έρευνες

Ιράν: Βρέθηκε η σορός του Εμπραχίμ Ραΐσι, σύμφωνα με Ιρανό αξιωματούχο - Σταματούν οι έρευνες

Εντοπίστηκε η σορός του προέδρου του Ιράν, Εμπραίμ Ραϊσί και του υπουργού Εξωτερικών της χώρας Χουσέιν Αμιραμπντολαχιάν αλλά και των υπόλοιπων επιβαινόντων στο ελικόπτερο Bell 212 που συνετρίβη την Κυριακή (19/5).

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top