ΔΙΕΘΝΗ

Οι ΥΠΕΞ Αρμενίας - Αζερμπαιτζαν συμφωνούν με Borrell στην ανάγκη επανέναρξης ουσιαστικού διαλόγου

Οι ΥΠΕΞ Αρμενίας - Αζερμπαιτζαν συμφωνούν με Borrell στην ανάγκη επανέναρξης ουσιαστικού διαλόγου

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος επέστησε στους συνομιλητές του την ανάγκη ουσιαστικής εμπλοκής σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις σχετικά με τις βασικές πτυχές της διευθέτησης των συγκρούσεων στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ υπό την αιγίδα των συμπροέδρων, οι οποίοι και συμφώνησαν.

Τριμερή τηλεφωνική συνδιάσκεψη με τον Zohrab Mnatsakanyan, τον Αρμένιο Υπουργό Εξωτερικών και τον Jeyhun Bayramov, τον νεοδιορισθέντα Υπουργό Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν, πραγματοποίησε νωρίτερα σήμερα ο Ύπατος Εκπρόσωπος / της ΕΕ, Josep Borrell, με αντικείμενο της πρόσφατες ένοπλες συγκρούσεις κατά μήκος των διεθνών κρατικών συνόρων μεταξύ των δύο χωρών. 

Πρόκειται για την πρώτη διάσκεψη αυτού του είδους μετά τα ξεχωριστά τηλεφωνήματα που πραγματοποίησε ο Ύπατος Εκπρόσωπος στις 13 Ιουλίου όπου εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες αυτών που σκοτώθηκαν και ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση σε εκείνους που τραυματίστηκαν.

Κατά τη διάρκεια των συζητήσεών, ο Josep Borrell προέτρεψε και τις δύο πλευρές να σταματήσουν την ένοπλη αντιπαράθεση και να αποφύγουν τη δράση και τη ρητορική που προκαλούν ένταση, ιδίως από τυχόν περαιτέρω απειλές για κρίσιμες υποδομές στην περιοχή. Τόνισε ότι όλοι οι περιφερειακοί φορείς πρέπει να συμβάλουν σε αυτόν τον ειρηνικό στόχο.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος ενθάρρυνε και τις δύο πλευρές να επιβεβαιώσουν τη δέσμευσή τους για κατάπαυση του πυρός και να λάβουν άμεσα μέτρα για την αποτροπή περαιτέρω κλιμάκωσης. Σε αυτό το πλαίσιο, η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν τον μηχανισμό άμεσης επικοινωνίας υπό την ηγεσία των συμπροέδρων του Ομίλου του Minsk , καθώς και τον Προσωπικό Εκπρόσωπο του Προέδρου του ΟΑΣΕ. Τόνισε επίσης την ανάγκη ουσιαστικής εμπλοκής σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις σχετικά με τις βασικές πτυχές της διευθέτησης των συγκρούσεων στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ υπό την αιγίδα των συμπροέδρων. Και οι δύο υπουργοί συμφώνησαν για αυτό. Τόνισε επίσης τον επείγοντα χαρακτήρα της επανάληψης της παρακολούθησης του ΟΑΣΕ στο έδαφος, μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος  τόνισε τέλος την ετοιμότητά του να παραμείνει σε επαφή με τα δύο μέρη και ανέθεσε στον Ειδικό Εκπρόσωπο της ΕΕ για τον Νότιο Καύκασο και την κρίση στη Γεωργία να συνεχίσει τη στενή επαφή με τις δύο πλευρές και τους συμπροέδρους της Ομάδας του Minsk του ΟΑΣΕ.

 

ΠΗΓΗ: Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Πόσα παιδιά γεννήθηκαν στην ΕΕ το 2022; - Η χώρα με την ψηλότερη γονιμότητα και η θέση της Κύπρου

Συναγερμός στις Αρχές: Έκρηξη σε γκαράζ οικίας σήκωσε στο «πόδι» περιοχή στη Λευκωσία - Ζημιές σε ένα όχημα

Καιρός: Θα «πνιγούμε» από τη σκόνη - Πότε αναμένεται να βρέξει - Αναλυτικά η πρόγνωση

Ακομπλεξάριστη η Δέσποινα Βανδή: Το βίντεο στο TikΤοκ – Έτσι είναι όταν ξυπνάει



Το μεταναστευτικό αλλάζει την ατζέντα των κομμάτων - Οι προτεραιότητες των πολιτών ενόψει Ευρωεκλογών

Το μεταναστευτικό αλλάζει την ατζέντα των κομμάτων - Οι προτεραιότητες των πολιτών ενόψει Ευρωεκλογών

Το μεταναστευτικό βρίσκεται πλέον στην προμετωπίδα της προεκλογικής εκστρατείας των κομμάτων ενόψει ευρωεκλογών, ιδιαίτερα στην Κύπρο όπου το τελευταίο διάστημα οι ροές μεταναστών από τον Λίβανο προς τα παράλια της χώρας μας, αυξάνονται δραματικά. Ούτε οι προσπάθειες της κυβέρνησης έφεραν αποτέλεσμα, ούτε υπάρχει θέληση από την Ευρώπη για επαναξιολόγηση περιοχών στη Συρία  ως ασφαλείς, προκειμένου να καταστεί δυνατός ο επαναπατρισμός ατόμων από τη Συρία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top