ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η κυβέρνηση προωθεί την οριστική επίλυση των καθιζήσεων του εδάφους στο Πισσούρι

Η κυβέρνηση προωθεί την οριστική επίλυση των καθιζήσεων του εδάφους στο Πισσούρι

Το Υπουργείο Εσωτερικών με ανακοίνωση του έκανε γνωστή την πρόθεση και απόφαση της κυβέρνησης να προωθήση την οριστική επίλυση των καθιζήσεων του εδάφους στο Πισσούρι.

 

Ένα πρόβλημα που χρονολογείται από το 2012 και το οποίο ταλαιπωρεί και εκθέτει σε κίνδυνο τους κατοίκους του Πισσουρίου, βαίνει προς επίλυση.

Η ανακοίνωση:

Η προμελέτη που ετοιμάστηκε για την περιοχή Λίμνες της Κοινότητας Πισσουρίου έθεσε ενώπιον μας συγκεκριμένα σενάρια για την ολιστική αντιμετώπιση του προβλήματος των καθιζήσεων, των υποχωρήσεων αλλά και των διαρρήξεων του εδάφους.

Με γνώμονα πρώτιστα την ασφάλεια των κατοίκων αλλά και την αναγκαιότητα σταθεροποίησης του εδάφους, το οποίο συνεχίζει να μετακινείται κατά 8 εκατοστά ανά μήνα, οι υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών, η Επαρχιακή Διοίκηση Λεμεσού, η ομάδα των τεχνοκρατών υποστηριζόμενες από την εμπειρογνωμοσύνη των επιστημόνων του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης του Υπουργείου Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κατέληξαν στην υιοθέτηση συγκεκριμένης λύσης.

Η λύση που σήμερα παρουσιάστηκε στις Τοπικές Αρχές του Πισσουρίου και τους κατοίκους αφορά έργο πρωτόγνωρο για την χώρα μας. Τόσο για το είδος του, όσο και για το μέγεθος της παρέμβασης.

Με εκσκαφές που σε ορισμένα σημεία φτάνουν σε βάθος μέχρι και 39 μέτρα θα επιχειρηθεί η σταθεροποίηση του εδάφους. Τις εκσκαφές συμπληρώνει η κατασκευή πασαλοστοιχιών, η κατασκευή έργων απορροής των ομβρίων υδάτων αλλά και αποχετευτικού συστήματος. Θα χρειαστούν απαλλοτριώσεις τεμαχίων γης ενώ με την συμπλήρωση του έργου υπάρχει πρόθεση κατασκευής έργων δημόσιας ωφελείας για την κοινότητα όπως γήπεδα και αθλητικές εγκαταστάσεις.

Μετά την επιλογή της μεθοδολογίας αναμένεται η παράδοση της τελικής μελέτης η οποία τοποθετείται τον Ιανουάριο του 2021 και αμέσως μετά θα ακολουθήσει η προκήρυξη προσφοράς γι' αυτό το μεγαλεπήβολο έργο το οποίο δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν το τέλος του 2022.

Το κόστος της συνολικής παρέμβασης αναμένεται να ξεπεράσει τα 33,000,000 εκατομμύρια ευρώ.

Στο μεσοδιάστημα δόθηκαν ήδη οδηγίες για συνέχιση των περιοδικών ελέγχων των επηρεαζόμενων υποδομών και κατοικιών, ενώ για λόγους ασφαλείας έχει ετοιμαστεί από την Πολιτική Άμυνα σχέδιο εκκένωσης.

Θα συνεχιστεί επίσης το σχέδιο επιδότησης ενοικίου των επηρεαζόμενων κατοίκων, ενώ θα μελετώνται και τα όποια άλλα προβλήματα ενδέχεται να ανακύψουν.

Παρά την δύσκολη οικονομική συγκυρία, λόγω πανδημίας, η κυβέρνηση προωθεί την οριστική επίλυση ενός χρονίζοντος προβλήματος με συγκεκριμένο τρόπο και προϋπολογισμό.

Για την κυβέρνηση προέχει η ασφάλεια των κατοίκων της χώρας ανεξαρτήτως της όποιας δαπάνης και κόστους.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top