ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Α. ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ: 'Το ΓεΣΥ πρέπει να εφαρμόζεται όπως έχει ψηφιστεί από την Βουλή'

Α. ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ: 'Το ΓεΣΥ πρέπει να εφαρμόζεται όπως έχει ψηφιστεί από την Βουλή'

Για να πετύχουμε την υλοποίηση του Γενικού Σχεδίου Υγείας (ΓεΣΥ) με τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα έχει τεράστια σημασία το Σύστημα να εφαρμόζεται όπως έχει αποφασιστεί, όπως έχει ψηφιστεί από την Βουλή των Αντιπροσώπων, είπε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού προσθέτοντας ότι οι οποιεσδήποτε εκτροπές από τις πρόνοιες της σχετικής νομοθεσίας, το μόνο που επιτυγχάνει είναι να προκαλέσει προβλήματα.

Σε δηλώσεις του, ύστερα από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Ένωσης Ιδιωτών Ιατρών Κύπρου (ΕΝΙΚ) Χάρη Αρμεύτη, ο κ. Κυπριανού είπε ότι επίκεντρο της συζήτησης είναι τα ζητήματα που αφορούν το ΓεΣΥ.
Για μια ακόμα φορά, ανέφερε, έχουμε επαναλάβει την θέληση του ΑΚΕΛ να εργαστεί για να εξασφαλίσει ότι το Σύστημα Υγείας θα εφαρμοστεί, όπως έχει ακριβώς ψηφιστεί από την Βουλή των Αντιπροσώπων.
 
Θεωρούμε, σημείωσε, ότι είναι μια πολύ μεγάλη κατάκτηση για τον Κυπριακό λαό και χρειάζεται όλοι να την στηρίξουμε κι εκείνοι που είναι εντός κι εκείνοι που είναι εκτός.
 
«Η απαίτηση μας και από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) και από τον Υπουργό Υγείας είναι να εξασφαλίσουν ότι οι αποφάσεις τους, εδράζονται στις πρόνοιες της σχετικής νομοθεσίας. Επίσης η έκκληση μας και προς τον Υπουργό Υγείας και προς τον ΟΑΥ είναι οι αποφάσεις που λαμβάνονται να λαμβάνονται με πάρα πολλή περίσκεψη έτσι ώστε να αποφεύγονται αποφάσεις οι οποίες ενδεχομένως να προκαλέσουν προβλήματα ή να αφήνουν την δυνατότητα για κατάχρηση του όλου συστήματος», είπε.
 
Εμάς, συνέχισε, δεν μας ξενίζει το γεγονός ότι υπάρχουν προβλήματα σε ότι αφορά την εφαρμογή του ΓεΣΥ. «Είναι αναμενόμενο όταν γίνεται μια τόσο μεγάλη μεταρρύθμιση να υπάρχουν προβλήματα στο αρχικό στάδιο. Εκείνο που έχει τεράστια σημασία είναι να έχουμε ως καθοδηγητή και πυξίδα μας τον σχετικό νόμο, να τον εφαρμόζουμε για να εξασφαλίσουμε ότι σταδιακά όλα αυτά τα προβλήματα θα ξεπεραστούν και θα μπορεί το ΓεΣΥ να ξεδιπλώσει όλες του τις δυνατότητες προς όφελος των ασθενών. Διότι το Γενικό Σύστημα Υγείας εφαρμόζεται πρωτίστως για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των ασθενών. Αυτή είναι η απαίτηση μας λοιπόν και προς τον ΟΑΥ και προς τον Υπουργό Υγείας, ο οποίος είναι ο πολιτικός προϊστάμενος και αυτά μεταφέρουμε σε όλες τις συναντήσεις που έχουμε μαζί τους», πρόσθεσε.

Κληθείς να σχολιάσει ότι ιατροί συμβεβλημένοι με το ΓεΣΥ ασκούν και ιδιωτική ιατρική, ο κ. Κυπριανού είπε πως «κατ΄επανάληψη έχουμε προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες τονίζοντας ότι θα πρέπει να εφαρμόζεται η νομοθεσία πιστά, κανένας δεν μπορεί να παραβιάσει την νομοθεσία, η οποία έχει υπερψηφιστεί ομόφωνα από την Βουλή των Αντιπροσώπων. Οι αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται με πάρα πολλή περίσκεψη για να μην προκαλούν προβλήματα στην ομαλή λειτουργία του ΓεΣΥ και να μην αφήνονται παράθυρα για εκμετάλλευση του συστήματος».
 
Σε άλλη παρατήρηση ότι δύο παιδοκαρδιολόγοι έφυγαν από το Μακάρειο και δεν υπάρχουν αντικαταστάτες τους, ανέφερε πως «εδώ εντοπίζονται οι τεράστιες αδυναμίες στην λειτουργία του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ). Εμείς έχουμε απευθυνθεί και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στον Υπουργό Υγείας και στον ίδιο τον ΟΚΥπΥ απαιτώντας να λειτουργήσει με περισσότερη αποτελεσματικότητα. Δεν γίνεται να καταλήγουν σε συμφωνία π.χ. με τους ιατρούς και να περνά ένας ολόκληρος μήνας για να υπογράψουν την συγκεκριμένη συμφωνία. Δεν μπορεί ο ΟΚΥπΥ να συνεδριάζει μια μόνο φορά τον μήνα. Είμαστε στο αρχικό στάδιο της εφαρμογής του ΓεΣΥ. Είναι υποχρέωση τους να συνεδριάζουν καθημερινά εάν χρειάζεται κι αν δεν μπορούν να ανταποκριθούν θα πρέπει να παραιτηθούν και να δώσουν την θέση τους σε κάποιο άλλο».
 
Είναι ξεκάθαρη η θέση μας, σημείωσε. «Δεν μπορούμε να λειτουργούμε με τους ρυθμούς που λειτουργεί σήμερα ο ΟΚΥπΥ εάν πραγματικά θέλουμε να εφαρμόσουμε το ΓεΣΥ», συμπλήρωσε.
 
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της ΕΝΙΚ Χάρης Αρμεύτης είπε ότι ως ιδιώτες ιατροί που επέλεξαν να μείνουν εκτός ΓεΣΥ επηρεάζονται με τον τρόπο που λειτουργεί το Σύστημα και πως πρέπει επιτέλους να εφαρμοστεί η υφιστάμενη νομοθεσία
 
«Γνωρίζουμε ότι η ιδιωτική ιατρική εντός ΓεΣΥ σύμφωνα με την νομοθεσία απαγορεύεται οπότε οποιοσδήποτε εκπτώσεις παρουσιάζονται που δυστυχώς παρουσιάζονται, δηλαδή υπάρχουν τα φαινόμενα που γίνεται άσκηση ιδιωτικής ιατρικής παράλληλα με το ΓεΣΥ, αυτό επηρεάζει μια επαγγελματική ομάδα και είναι ένας αθέμιτος ανταγωνισμός έναντι αυτών που επέλεξαν συνειδητά να μείνουν εκτός ΓεΣΥ», σημείωσε.
 
Θεωρούμε, ανέφερε, ότι σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία πρέπει να γίνεται πλήρης διαχωρισμός της ιδιωτικής ιατρικής με το ΓεΣΥ, οπότε ο πολίτης να γνωρίζει ποια είναι τα δικαιώματα του κι όταν επιλέγει να χρησιμοποιήσει το Σύστημα να ακολουθεί τους κανόνες του Συστήματος κι όταν επιλέγει να πάει ιδιωτικά τότε να ακολουθεί τους υπάρχοντες κανόνες εκτός Συστήματος.
 
Κληθείς να σχολιάσει ότι υπάρχουν ιατροί συμβεβλημένοι με το ΓεΣΥ που ασκούν και ιδιωτική ιατρική, ο κ. Αρμεύτης είπε πως «εδώ υπάρχουν νοσηλευτήρια που είναι συμβεβλημένα με το ΓεΣΥ και παρανόμως διατηρούν ιδιωτικές πτέρυγες. Η νομοθεσία που ψηφίστηκε ομόφωνα από την Βουλή των Αντιπροσώπων, αυτό το φαινόμενο το απαγορεύει. Εμείς δεν ζητάμε τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο από το να εφαρμοστεί η νομοθεσία. Αντιλαμβάνεστε, είναι και λίγο προκλητικό προς την μερίδα των ιατρών που έμειναν εκτός ΓεΣΥ σεβόμενοι την νομοθεσία και να εφαρμόζεται ένα ΓεΣΥ που στην ουσία σαν να επιτρέπεται να μπαίνει η ιδιωτική ιατρική από την πίσω πόρτα».

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην Ελλάδα: Ένας νεκρός από την κατάρρευση τμήματος κτηρίου στον Πειραιά

Οικονομικές επιπτώσεις στην Κύπρο από την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ: Οικονομολόγος αναλύει στο «Τ» τα σενάρια

Καύσιμα: Εντός δεκαημέρου νέα αύξηση - Πώς θα επηρεάσει τις τιμές η κρίση στη Μέση Ανατολή - Φόβοι για €2 η βενζίνη

«T» ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Δηλώνουν για κατοικίες τις… αποθήκες και εγκαταλελειμμένα σπίτια- Τραγελαφικά τα όσα συμβαίνουν με τις μετακινήσεις ψηφοφόρων

Έγινε κι αυτό στην Κύπρο! Υποψήφιος εμφανίζεται με κλειστά μάτια στην προεκλογική του καμπάνια – Δείτε βίντεο



LIVE - Νετανιάχου: «Θα χτυπήσουμε έξυπνα το Ιράν...θα ενημερώσουμε τις ΗΠΑ»   

LIVE - Νετανιάχου: «Θα χτυπήσουμε έξυπνα το Ιράν...θα ενημερώσουμε τις ΗΠΑ»  

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε πως το Ισραήλ θα επιτεθεί εκ νέου στο Ιράν μετά την απάντηση του δεύτερου στο φονικό χτύπημα στο ιρανικό προξενείο στη Συρία. Η είδηση μεταφέρθηκε από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Kan και αναφέρει πως θα έχουν ειδοποιηθεί οι σύμμαχοι του Ισραήλ, για να λάβουν αντίμετρα από πιθανή απάντηση του Ιράν. Οι ΗΠΑ απέκλεισαν το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε ισραηλινή αντεπίθεση κατά του Ιράν, ενώ το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ δεν έλαβε απόφαση σχετικά με το τι μέτρα θα λάβει ως απάντηση στην επίθεση της Τεχεράνης. Το ThemaOnline σας μεταφέρει όλες τις εξελίξεις

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top