ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ - ΕΠΙΤΡΟΠΗ: Έγιναν πολιτογραφήσεις με ψευδείς παραστάσεις και χωρίς να πληρούνται τα κριτήρια

ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ - ΕΠΙΤΡΟΠΗ: Έγιναν πολιτογραφήσεις με ψευδείς παραστάσεις και χωρίς να πληρούνται τα κριτήρια

Εντοπίστηκαν τελικά από την Ad Hoc Τριμελή Επιτροπή άτομα που δεν πληρούσαν τα κριτήρια πολιτογράφησης αλλά πήραν διαβατήρια, αλλά και άτομα που έδωσαν ψευδείς παραστάσεις, παραπληροφορώντας τους λειτουργούς του κράτους, σύμφωνα με την Δήμητρα Καλογήρου, Πρόεδρο της ανεξάρτητης επιτροπής.

Μάλιστα, όπως επεσήμανε μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο, ενδεχομένως να υπάρχουν και ποινικά αδικήματα και εν τέλει αποστέρηση της υπηκοότητας εκεί που επιβάλλεται.

 

Όπως αναφέρει η κ. Καλογήρου, η τριμελής επιτροπή εξέτασε 12 φακέλους για πολιτογραφήσεις 42 ατόμων, εκ των οποίων οι 10 φάκελοι που αφορούν 35 φυσικά πρόσωπα πληρούσαν τα τυπικά κριτήρια πολιτογράφησης. Όμως, 7 φυσικά πρόσωπα δεν πληρούσαν τα τυπικά κριτήρια πολιτογράφησης αλλά προχώρησε η πολιτογράφησή τους.

Επιπρόσθετα, 4 φάκελοι για 7 φυσικά πρόσωπα, όπως ενημέρωσε η κ. Καλογήρου, εξασφάλισαν πολιτογράφηση με ψευδείς παραστάσεις ή και με απόκρυψη σημαντικών πληροφοριών, ξεγελώντας έτσι τους λειτουργούς που δεν εξασφάλισαν τη σωστή πληροφόρηση. Ενδεχομένως να υπάρχει ποινικό αδίκημα, συμπλήρωσε η κ. Καλογήρου και θα παραπεμφθούν στον Γενικό Εισαγγελέα για την διαδικασία αποστέρησης της υπηκοότητας.

Μάλιστα, υπήρξε εισήγηση για ακόμη 12 πρόσωπα από άλλους 3 φάκελους για αποστέρηση υπηκοότητας, καθώς αναζητούνται από τις αρχές των χωρών τους.

Τέλος, υπάρχουν και 5 φάκελοι που θεωρήθηκαν υψηλού κινδύνου και ως εκ τούτου, πρέπει να γίνει προσεκτική παρακολούθηση αυτών των περιπτώσεων.

Υπενθυμίζεται πώς η παρούσα εξέταση, όσο και οι αρμοδιότητες της Ad Hoc Επιτροπής, αφορούν την προηγούμενη νομοθεσία, με αιτήσεις για πολιτογραφήσεις από το 2008 – 2018. Όπως μάλιστα αποκάλυψε το ThemaOnline, 2 από τα υπό εξέταση άτομα ήταν και στην αρχική λίστα που διέρρευσε από το Al Jazeera.

Πλέον, με την νέα νομοθεσία εναπόκειται στο Υπουργικό Συμβούλιο να αποφασίσει, καθώς και σε νέα Επιτροπή, κατόπιν των προνοιών και των προϋποθέσεων που έχουν εισαχθεί στον τελευταίο νόμο, η οποία και έχει ανακοινωθεί από τον κ. Κούσιο.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Συμπλοκή νεαρών στην Λευκωσία: Στο νοσοκομείο τρεις τραυματίες - Διερευνά τους ισχυρισμούς τους η Αστυνομία

Εξήγγειλε και επίσημα την υποψηφιότητα του Τορναρίτη για τη δημαρχία Λευκωσίας ο ΔΗΣΥ: «Ο Νίκος την αγαπάει πραγματικά και την πονάει αυτή την πόλη»

Στο νοσοκομείο 19χρονος - Έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών



Αυτός διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα εκπαίδευσης

Αυτός διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα εκπαίδευσης

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης με απόφασή του διόρισε τον Γεώργιο Σκαλιά ως Ειδικό του Σύμβουλο για θέματα Εκπαίδευσης. Ο διορισμός του είναι άνευ απολαβών και δεν περιλαμβάνει οποιεσδήποτε εκτελεστικές αρμοδιότητες και εξουσίες.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top