ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΚΥΠΡΟΣ: Πρώτο κουδούνι για χιλιάδες μαθητές - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για μια πρωτόγνωρη σχολική χρονιά

ΚΥΠΡΟΣ: Πρώτο κουδούνι για χιλιάδες μαθητές - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για μια πρωτόγνωρη σχολική χρονιά

Με καθυστέρηση μιας εβδομάδας, μαθητές και εκπαιδευτικοί επιστρέφουν στα σχολεία την Δευτέρα (13/09), σε μια χρονιά που θα διεξαχθεί υπό πρωτόγνωρες συνθήκες.

Οι εργασίες στα σχολεία προχωρούσαν με εντατικούς την τρέχουσα βδομάδα, με τους αρμόδιους να δηλώνουν ότι οι σχολικές μονάδες είναι πανέτοιμες για να υποδεχθούν τους μαθητές.

Μιλώντας μετά την συνάντηση με τις σχολικές Εφορείες το Σάββατο (13/09), ο Υπουργός Παιδείας, Πρόδρομος Προδρόμου, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι 'έγινε καταγραφή του τι έχει γίνει μέχρι τώρα και της ετοιμότητας των σχολείων σε όλη την Κύπρο' και πρόσθεσε ότι 'τα σχολεία είναι έτοιμα παντού'.  

Παράλληλα, ο κ. Προδρόμου σημείωσε ότι δεν θα λειτουργήσει η εκ περιτροπής φοίτηση αλλά στις ελάχιστες περιπτώσεις, όπως είπε, που έχουμε τρία αντί δύο συνενωμένα θρανία, 'πρέπει να υπάρξει κατανόηση και υπομονή μερικές μέρες μέχρι να πάνε τα μονοθέσια θρανία'.

Την ίδια στιγμή, ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Σχολικών Εφορειών, Ντίνος Έλληνας, ανέφερε στο κρατικό ραδιόφωνο ότι, 'τα σχολεία είναι έτοιμα. Έχει γίνει ο διαχωρισμός των θρανίων και σταδιακά θα ολοκληρωθεί η διαδικασία με τα μονοθέσια θρανία'.

Πάντως, έντονη δυσαρέσκεια προς του αρμόδιους εξέφρασαν οι γονείς των παιδιών με βαρηκοΐα, καθώς δεν φρόντισαν να βρουν λύση και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα συγκεκριμένα παιδιά.

Σε δηλώσεις που παραχώρησε το Σάββατο (12/00), ο Υπουργός Παιδείας, Πρόδρομος Προδρόμου, σημείωσε ότι 'καμία διάκριση δεν υπάρχει, ούτε μπορεί να υπάρξει'.

Πέραν τούτου, σε δηλώσεις του στο ThemaOnline, ο καθηγητής μοριακής ιολογίας, Πέτρος Καραγιάννης και ερωτηθείς για την ετοιμότητα των σχολείων ανέφερε ότι 'θεωρώ ότι τα σχολεία είναι έτοιμα.. η επιδημιολογική εικονα εινα αρίστη τρόπον τεινά, αυτή τη στιγμη Επομένως με τα μετρα ασφαλείας τα σχολεία θα λειτουργήσουν κανονικά Αρκεί να τηρούνται όλα τα πρωτόκολλα'.

Τι ισχύει σε όλες τις βαθμίδες

Δημοτικά:

- Στα δημοτικά σχολεία η απόσταση μεταξύ των μαθητών πρέπει να είναι τουλάχιστον στο ένα μέτρο, ενώ η απόσταση εκπαιδευτικού - μαθητών, ορίζεται στα δύο μέτρα.

- Στις αίθουσες μπορούν να βρίσκονται μέχρι και 25 μαθητές. 

-Η χρήση μάσκας δεν είναι υποχρεωτική για τους μαθητές.

- Οι εκπαιδευτικοί οφείλουν να φορούν μάσκα σε όλους τους κλειστούς χώρους.

- Κατά την διάρκεια αθλητικών δραστηριοτήτων, δεν συστήνεται η χρήση μάσκας.

- Οι μαθητές θα χρησιμοποιούν συγκεκριμένα θρανία και δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούν άλλα, πέραν από το δικό τους.

Σε περίπτωση που μαθητής ή εκπαιδευτικός ή άλλο μέλος του προσωπικού του σχολείου παρουσιάσει συμπτώματα τότε πρέπει να παραμένει υποχρεωτικά στο σπίτι.

Αν τα συμπτώματα παρουσιαστούν κατά τη διάρκεια της παρουσίας στο σχολείο, τότε το άτομο που παρουσιάζει τα συμπτώματα πρέπει να απομονώνεται σε ειδικό δωμάτιο που θα έχει καθοριστεί και ακολούθως να εφαρμόζονται τα πρωτόκολλα που έχουν ανακοινωθεί από το Υπουργείο Υγείας.

Πέραν τούτου  η Διεύθυνση του κάθε σχολείου θα πρέπει να δημιουργήσει ειδική ομάδα διαχείρισης κρίσεων, η οποία θα αναλαμβάνει να διαχειριστεί αυτά τα περιστατικά.

Σε περίπτωση επιβεβαιωμένου κρούσματος στη σχολική μονάδα, ενεργοποιούνται οι μηχανισμοί του Υπουργείου Υγείας.

Γυμνάσια - Λύκεια:

- Η απόσταση μεταξύ των μαθητών πρέπει να είναι τουλάχιστον στο ένα μέτρο, ενώ η απόσταση εκπαιδευτικού - μαθητών, ορίζεται στα δύο μέτρα.

- Η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική τόσο για τους μαθητές, όσο και για τους καθηγητές.

- Κατά την διάρκεια των διαλειμμάτων, η χρήση μάσκας είναι προαιρετική, αν και εφόσον τηρούνται οι κανόνες αποστασιοποίησης. 

Σε περίπτωση που μαθητής, εκπαιδευτικός, ή άλλο μέλος του προσωπικού του σχολείου παρουσιάσει συμπτώματα τότε πρέπει να παραμένει υποχρεωτικά στο σπίτι.

Το οικείο περιβάλλον του μαθητή προβαίνει άμεσα σε επικοινωνία με τον προσωπικό ιατρό/παιδίατρο και ενημερώνει τη Διεύθυνση του σχολείου, έτσι ώστε να προβεί σε όλα τα απαραίτητα προβλεπόμενα μέτρα.

Οι γονείς/κηδεμόνες είναι υπεύθυνοι για τη θερμομέτρηση και τον καθημερινό έλεγχο για τυχόν συμπτωμάτα απί τα παιδιά, πριν την αναχώρησή τους από το σπίτι.

Αν τα συμπτώματα παρουσιαστούν κατά τη διάρκεια της παρουσίας στο σχολείο, θα πρέπει το άτομο που παρουσιάζει τα συμπτώματα να απομονώνεται σε ειδικό δωμάτιο και ακολούθως να εφαρμόζονται τα πρωτόκολλα που έχουν ανακοινωθεί από το Υπουργείο Υγείας.

Σε περίπτωση επιβεβαιωμένου κρούσματος στη σχολική μονάδα, ενεργοποιούνται οι μηχανισμοί του Υπουργείου Υγείας.

* Αξίζει να σημειωθεί, ότι σε όλες τις βαθμίδες πρέπει να γίνεται χρήση αντισηπτικού κάθε φορά που εισέρχονται οι μαθητές στην αίθουσα, ενώ θα πρέπει να αποφεύγεται η χρήση αντικειμένων που έχουν χρησιμοποιηθεί από άλλους.

 

 

 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ένταξη του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης: Ανοίγει ο ασκός του Αιόλου - Ο ρόλος της Ντόρας Μπακογιάννη

Ένταξη του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης: Ανοίγει ο ασκός του Αιόλου - Ο ρόλος της Ντόρας Μπακογιάννη

Με εισήγηση της Ντόρας Μπακογιάννη ως επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από την ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, για το θέμα της ένταξης του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top