ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΚΥΠΡΟΣ: Υπογράφηκε η Σύμβαση για τον Σταθμό Επεξεργασίας Λυμάτων Άχνας

ΚΥΠΡΟΣ: Υπογράφηκε η Σύμβαση για τον Σταθμό Επεξεργασίας Λυμάτων Άχνας

Υπογράφηκε την Τετάρτη (23/09), στην παρουσία του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστα Καδή, η σύμβαση σχεδιασμού, κατασκευής και λειτουργίας του πολυαναμενόμενου «Σταθμού Επεξεργασίας Λυμάτων Άχνας», ο οποίος θα εξυπηρετεί τους Δήμους Δερύνειας και Σωτήρας, τις κοινότητες Ξυλοφάγου, Ξυλοτύμπου και Ορμήδεια, της Επαρχίας Λάρνακας, καθώς και τις κοινότητες Άγιος Γεώργιος Αχερίτου, Αυγόρου, Άχνα, Λιοπέτρι, Φρέναρος, της Επαρχίας Αμμοχώστου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΤΠ, πρόκειται για ένα έργο το συνολικό κόστος του οποίου ξεπερνά τα €44 εκατομμύρια ευρώ, το οποίο θα συμβάλει στην προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, καθώς και για την αποφυγή του κινδύνου απώλειας τόσο εθνικών όσο και κοινοτικών πόρων
 
Σε δηλώσεις του μετά την υπογραφή της σύμβασης, ο Κώστας Καδής χαρακτήρισε το έργο ως πολύ σημαντικό, το οποίο, όπως είπε, αναμέναμε πολλά χρόνια.
 
«Το εν λόγω έργο μας βοηθά να καλύψουμε σημαντικότατες υποχρεώσεις της χώρας μας έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης», ανέφερε ο κ. Καδής.
 
Λέγοντας ότι είναι γνωστό ότι η Κύπρος υστερεί στο θέμα της διαχείρισης των υγρών λυμάτων, ο Υπουργός Υγείας είπε πως η κατασκευή του σταθμού επεξεργασίας λυμάτων στην Άχνα «αποτελεί καθοριστικό βήμα για να μπορεί η Κύπρος να επιδείξει μια σημαντική πρόοδο». 
 
Ο Υπουργός ανέφερε επίσης, ότι συζήτησε το θέμα αυτό και με τον αρμόδιο Επίτροπο για θέματα Περιβάλλοντος σε συνάντηση που είχε μαζί του στις Βρυξέλλες.  «Είναι ένα θέμα που απασχολεί και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως βέβαια κι εμάς, και είναι πάρα πολύ θετικό το γεγονός ότι είχαμε να παρουσιάσουμε σημαντική πρόοδο στον τομέα αυτό», συμπλήρωσε ο κ. Καδής.
 
Όπως αναφέρεται, το κόστος Σχεδιασμού και Κατασκευής του Έργου ανέρχεται στα 24.833.365 Ευρώ και περιλαμβάνει την κατασκευή ενός Κοινού Σταθμού Επεξεργασίας Λυμάτων, δυναμικότητας 10.644 κυβικών μέτρων ημερησίως, ο οποίος θα χωροθετηθεί εντός των ορίων της Κοινότητας Άχνας, βορειοανατολικά του φράγματος Άχνας.
 
Η κατακύρωση της Σύμβασης για τον Σχεδιασμό και την Κατασκευή του Έργου ανατέθηκε στην Εταιρεία CYFIELD ENGINEERING AND CONTRACTING PUBLIC LTD και η διάρκεια της Σύμβασης ανέρχεται στους 22 μήνες. Τη Σύμβαση υπέγραψαν εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Διευθυντής του Τμήματος Αναπτύξεων Υδάτων, Χαράλαμπος Χατζηπάκκος και εκ μέρους του Αναδόχου, η Γενική Διευθύντρια της CYFIELD ENGINEERING AND CONTRACTING PUBLIC LTD, Δέσποινα Χρυσοχού.
 
Παράλληλα, υπογράφηκε η Σύμβαση μεταξύ του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Κοκκινοχωρίων (ΣΑΚ) και της Εταιρείας CYFIELD  ENGINEERING  AND CONTRACTING PUBLIC LTD για τη λειτουργία και συντήρηση του Σταθμού για περίοδο 20 ετών με συνολικό κόστος 18.863.418.64 ευρώ καθώς και το ποσό των 610.000 ευρώ που αφορά σε αγορά εξοπλισμού.  Την εν λόγω Σύμβαση υπέγραψε εκ μέρους του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Κοκκινοχωρίων (ΣΑΚ), ο Δήμαρχος Δερύνειας και Πρόεδρος του ΣΑΚ, κ. Άντρος Καραγιάννης, και εκ μέρους της CYFIELD ENGINEERING AND CONTRACTING PUBLIC LTD, η Γενική Διευθύντρια, κ. Δέσποινα Χρυσοχού.
 
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, με την ολοκλήρωσή του, το Έργο αναμένεται να συμβάλει καταλυτικά στην προστασία του περιβάλλοντος και των υπόγειων πόρων, την προστασία της δημόσιας υγείας και τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών.  Η επαναχρησιμοποίηση των επεξεργασμένων αστικών λυμάτων και της λάσπης από τους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους που δραστηριοποιούνται στην περιοχή καθώς και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, συγκαταλέγονται επίσης στα σημαντικά οφέλη του Έργου.
 
Το Αποχετευτικό Σύστημα Συμπλέγματος Κοκκινοχωρίων, ξεκίνησε να υλοποιείται την Προγραμματική Περίοδο 2007-2013, όταν υλοποιήθηκε η κατασκευή των δικτύων συλλογής λυμάτων στους Δήμους Δερύνειας και Σωτήρας και σε οκτώ κοινότητες του Συμπλέγματος Κοκκινοχωρίων (περίπου 313 χιλιόμετρα), με δαπάνη περίπου 44 εκ. Ευρώ. Η υλοποίηση του Σταθμού Επεξεργασίας Λυμάτων εντάχθηκε ως έργο «γέφυρα» την Προγραμματική Περίοδο 2014-2020 και συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο του Άξονα Προτεραιότητας «Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων και Υδάτινων Πόρων» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Αειφόρος Ανάπτυξη και Ανταγωνιστικότητα».
 
Η υλοποίηση του πιο πάνω Έργου θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο εναρμόνισης της Κύπρου με την Ευρωπαϊκή Οδηγία 91/271/ΕΟΚ, που απαιτεί την κατασκευή κεντρικών αποχετευτικών συστημάτων σε κοινότητες με ισοδύναμο πληθυσμό μεγαλύτερο από 2.000 (σύνολο μόνιμου, εποχιακού και τουριστικού πληθυσμού). Ο Δικαιούχος του Έργου είναι το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων, ο Ενδιάμεσος Φορέας είναι η Διεύθυνση Ελέγχου του Υπουργείου Μεταφορών, Συγκοινωνιών και Έργων και Ιδιοκτήτης του Έργου είναι το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Κοκκινοχωρίων.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

ΥΠΑΜ: Ενοχλημένος από υπονοούμενα και αιχμές για διαφθορά - «Με πλήρη διαφάνεια οι διαδικασίες για εκποίηση πυρομαχικών»

Σύσκεψη υπό την παρουσία του Αρχηγού για τη ληστεία στη Λεμεσό - Παραμένει αποκλεισμένη η σκηνή

Eurovision 2024: Αυτό είναι το επίσημο βίντεο κλιπ του τραγουδιού της Κύπρου

Άγνωστος επιτέθηκε σε ανήλικες που βρίσκονταν σε πάρκο – Συνελήφθη από τις Αρχές

Θανατηφόρο του 2012: «Καταπέλτης» ο Α. Δημητρίου στο πόρισμα της ΝΥ – «Νομικά είναι ορθό…ηθικά όχι, εδώ στην Κύπρο κάνουμε προχειροδουλειές»

Ασκεί έφεση ο Πογκμπά για τον... τετραετή (!) αποκλεισμό: «Σοκαρισμένος που μου αφαιρούνται όλα όσα έχω χτίσει»Υπ. Δικαιοσύνης: «Σε πρόωρο στάδιο οι εξετάσεις για την ένοπλη ληστεία στη Λεμεσό»

Υπ. Δικαιοσύνης: «Σε πρόωρο στάδιο οι εξετάσεις για την ένοπλη ληστεία στη Λεμεσό»

Το περιστατικό στην περιοχή Αγίου Γεωργίου του Αλαμάνου έχει μια ιδιαίτερη σοβαρότητα, εξού και ο Αρχηγός Αστυνομίας έχει μεταβεί στην Λεμεσό προκειμένου να δώσει τις απαραίτητες κατευθύνσεις για να καλύτερη δυνατή έρευνα του περιστατικού, είπε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Μάριος Χαρτσιώτης, απαντώντας σε ερώτηση, μετά το πέρας εκδήλωσης στην Λευκωσία, σχετικά με την ένοπλη ληστεία που διαπράχθηκε το βράδυ της Τετάρτης, σε απομακρυσμένο παραλιακό υποστατικό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top