ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Δεν τίθεται θέμα διακοπής του ποδοσφαίρου, νέα μέτρα από Υπ. Υγείας και ΚΟΠ για αυστηρότερη τήρηση του Πρωτοκόλλου

Δεν τίθεται θέμα διακοπής του ποδοσφαίρου, νέα μέτρα από Υπ. Υγείας και ΚΟΠ για αυστηρότερη τήρηση του Πρωτοκόλλου

Δεν τίθεται θέμα διακοπής του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου παρά τον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων που καταγράφηκαν τις τελευταίες μέρες σε Νέα Σαλαμίνα και Εθνικό Άχνας, διαμηνύει ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της ΚΟΠ Χάρης Λοϊζίδης τονίζοντας πως η δημόσια υγεία, ο αθλητισμός και το ποδόσφαιρο πάνε μαζί. 

Σε δηλώσεις του μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Υγείας για το θέμα ο κ. Λοϊζίδης σημείωσε πως έχει ληφθεί μια σειρά από μέτρα για αποτροπή της εξάπλωσης του ιού, όπως δειγματολογικά τεστ σε 5 άτομα ανά σωματείο σε εβδομαδιαία βάση, έναρξη από σήμερα των 7 χιλιάδων τεστ για κορωνοϊού σε όλες τις κατηγορίες, επιτόπιοι έλεγχοι σε εγκαταστάσεις ομάδων για τήρηση του πρωτοκόλλου και κλείσιμο αποδυτηρίων σε εγκαταστάσεις που δεν μπορεί να εφαρμοστεί το πρωτόκολλο.
 
Ο κ. Λοϊζίδης απάντησε και στον Πρόεδρο του ΠΑΣΠ για τις επικρίσεις του για το πρωτόκολλο, λέγοντας πως κάποιος πρέπει να τον συνεφέρει και καλώντας τον να συνεργαστεί και να πείσει τους ποδοσφαιριστές μέλη του να εφαρμόσουν τα μέτρα αυτοπροστασίας.
 
Η σημερινή συνάντηση αποτελεί συνέχεια της χθεσινής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε μεταξύ του Υπουργού Υγείας Κωνσταντίνου Ιωάννου και αντιπροσωπείας της ΚΟΠ με επικεφαλής τον Αναπληρωτή Πρόεδρο Χάρη Λοϊζίδη.
 
Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Λοϊζόιδης είπε πως υπήρξε πολύ καλό πνεύμα αλληλοσυνεργασίας και αλληλοκατανόησης. «Συνεχίζουμε την πορεία μας, το ποδόσφαιρο πρέπει πάση θυσία να προστατευθεί, οι αθλητές μας πρέπει να είναι προστατευμένοι και για αυτό το λόγο έχουμε συμφωνήσει διάφορα επιπρόσθετα μέτρα πέραν των όσων ήδη ίσχυαν για τα οποία έχει εκφραστεί με τα καλύτερα λόγια πολλής κόσμος της ιατρικής κοινότητας, τουλάχιστον σε ότι αφορά το πρωτόκολλο της Ομοσπονδίας», είπε.
 
Ερωτηθείς αν τίθεται θέμα διακοπής του πρωταθλήματος, ο κ. Λοϊζίδης απάντησε αρνητικά, λέγοντας πως ο στόχος είναι να συνεχιστεί κανονικά το ποδόσφαιρο με γνώμονα πάντοτε την προστασία των αθλητών.
 
Όσον αφορά τη στάση των σωματείων, ο κ. Λοϊζίδης είπε πως όλοι όσοι εμπλέκονται στο ποδόσφαιρο πρέπει να συνδράμουν στην εφαρμογή του πρωτοκόλλου της Ομοσπονδίας, το οποίο είναι πάρα πολύ καλό. «Γι αυτό καλώ και τον κ. Νεοφυτίδη του ΠΑΣΠ να σταματήσει να εκπέμπει αρνητική ενέργεια προς πάσα κατεύθυνση και να καλέσει τον κόσμο και τα μέλη του να εφαρμόζουν τα μέτρα αυτοπροστασίας», είπε.
 
Σχολιάζοντας τοποθέτηση πως αυτό αποτελεί παράπονο προς τον κ. Νεοφυτίδη, ο κ. Λοϊζίδης είπε πως όταν ακούει τον εκπρόσωπο των ποδοσφαιριστών «να μιλά για μαύρο τζαι γέριμο πρωτόκολλο, νομίζω ότι χρειάζεται κάποιος να τον συνεφέρει. Να εφαρμόζουν τα μέλη του τα μέτρα αυτοπροστασίας και δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα», είπε.
 
Ερωτηθείς αν το πρόβλημα ήταν στην εφαρμογή του πρωτοκόλλου από τους ποδοσφαιριστές και τα σωματεία, ο κ. Λοϊζίδης είπε πως υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα εν μέσω μιας πανδημίας, ενώ παραδέχθηκε πως έγιναν κάπου λάθη από πολλούς και από διάφορους.
 
Σε ερώτηση αν θα καλέσει τον κ. Νεοφυτίδη σε διάλογο, είπε πως δεν έχει ανάγκη να πράξει κάτι τέτοιο και τον κάλεσε εκ νέου να συνδράμει μαζί με την Ομοσπονδία και το Υπουργείο Υγείας στην εφαρμογή του πρωτοκόλλου.
 
Ερωτηθείς αν προχωρά σήμερα η αγωνιστική χωρίς την διενέργεια τεστ, ο κ. Λοϊζίδης είπε πως γίνονται και θα γίνονται τεστ και σήμερα ξεκινά το πρόγραμμα των 7 χιλιάδων τεστ για όλες τις κατηγορίες, ανδρών, γυναικών, αλλά και μικρότερων ηλικιών.
 
«Εκείνο που έχει σημασία είναι να συνεχίσει ο αθλητισμός, δεν είναι μόνο το ποδόσφαιρο, να λειτουργεί. Αν σταματήσουν και τον αθλητισμό αντιλαμβάνεστε ότι οι συνέπειες θα είναι πολύ μεγαλύτερες», είπε.
 
Κληθείς να σχολιάσει τη θέση ότι το πρωτόκολλο δεν εφαρμόζεται σωστά καθώς δεν γίνονται τεστ, και ερωτηθείς τι προέχει, το ποδόσφαιρο ή η δημόσια υγεία, ο κ. Λοϊζίδης είπε: «Το ποδόσφαιρο είναι ταυτισμένο με τη δημόσια υγεία και η δημόσια υγεία είναι επίσης ταυτισμένη με το ποδόσφαιρο. Βλέπετε πόσος κόσμος αθλείται καθημερινά για να έχει καλή υγεία», είπε.
 
Πρόσθεσε πως για να βοηθηθεί η καλύτερη εφαρμογή των πρωτοκόλλων, η ΚΟΠ προχωρά στην πρόσληψη φοιτητών ιατρικής, οι οποίοι θα βοηθήσουν τα σωματεία εκπαιδεύοντας τα στην τήρηση των πρωτοκόλλων. «Θα κάνουμε τα πάντα για διευκολύνουμε τα σωματεία να εφαρμόζουν τα πρωτόκολλα», είπε.
 
Ερωτηθείς αν θα υπάρχουν επιπτώσεις σε Σαλαμίνα και Εθνικό για την παραβίαση του πρωτοκόλλου, ο κ. Λοϊζίδης είπε πως υπάρχουν επιπτώσεις για όσους αποδεδειγμένα παραβιάζουν το πρωτόκολλο. Η ΚΟΠ έχει τη δική της διαδικασία, παραπέμπει άτομα στην Δικαστική και μπαίνουν βαριές ποινές. Παράλληλα το Υπουργείο με ελέγχους που πραγματοποιεί και θα πραγματοποιεί το ερχόμενο διάστημα μπορεί να επιβάλει σοβαρά πρόστιμα και ακόμα ποινικές διώξεις. «Υπάρχουν μηχανισμοί, φτάνει να τους εφαρμόζουμε», κατέληξε.

Στη συνέχεια, Υπουργείο Υγείας και ΚΟΠ προχώρησαν στην έκδοση κοινής ανακοίνωσης με τα μέτρα που αποφασίστηκαν κατά τις συσκέψεις που είχαν.
 
Από τις συσκέψεις, σημειώνεται στην ανακοίνωση, προκύπτουν τα ακόλουθα:

1.Διασαφήνιση επιμέρους σημείων του πρωτοκόλλου που αφορούν στη διαχείριση επιβεβαιωμένου περιστατικού COVID-19 σε ομάδα ποδοσφαίρου, καθώς και των στενών επαφών του.

2.Ετοιμασία απλοποιημένης σύνοψης του πρωτοκόλλου για διευκόλυνση της εφαρμογής από τα Σωματεία, το οποίο θα υφίσταται παράλληλα με το αναλυτικό πρωτόκολλο της ΚΟΠ.

3.Επανάληψη της ενημέρωση όλων των Σωματείων όλων των Κατηγοριών για τις πρόνοιες του πρωτοκόλλου.

4.Ορισμός από όλα τα Σωματεία όλων των Κατηγοριών υπεύθυνου/υπεύθυνων ατόμου/ατόμων για την εφαρμογή του πρωτοκόλλου.

5.Επιμόρφωση του υπεύθυνου για την τήρηση του πρωτοκόλλου. Την εκπαίδευση θα αναλάβουν καταρτισμένα άτομα που θα προσλάβει η ΚΟΠ και θα έχουν την ευθύνη για τη σωστή εκπαίδευση και ενημέρωση των Σωματείων ως προς τις πρόνοιες του πρωτοκόλλου.

6.Κλείσιμο των αποδυτηρίων στις αθλητικές εγκαταστάσεις όπου δεν μπορεί να εφαρμοστεί το πρωτόκολλο.

7.Διενέργεια δειγματοληπτικών επιτόπιων ελέγχων από τις Υγειονομικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας στις αθλητικές εγκαταστάσεις όλων των Σωματείων όλων των διοργανώσεων της ΚΟΠ, για έλεγχο της εφαρμογής του πρωτοκόλλου κατά τη διάρκεια των προπονήσεων.

8.Έναρξη σήμερα του προγράμματος δειγματοληπτικού εργαστηριακού ελέγχου 7,000 ποδοσφαιριστών όλων των διοργανώσεων της ΚΟΠ πλην της Α’ Κατηγορίας.

9.Διενέργεια δειγματοληπτικών εργαστηριακών ελέγχων σε 100 άτομα 20 Σωματείων (5 άτομα/Σωματείο) όλων των Κατηγοριών σε εβδομαδιαία βάση από την ΚΟΠ, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας.

Στόχος των πιο πάνω αποφάσεων, σημειώνεται στην ανακοίνωση, είναι η διαφύλαξη της υγείας των αθλητών και των άλλων στελεχών του ποδοσφαίρου και ελαχιστοποίηση της πιθανότητας εμφάνισης στο μέλλον συσσωρευμένων κρουσμάτων σε ποδοσφαιρικά Σωματεία, ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η διεξαγωγή των πρωταθλημάτων.

«Τόσο το Υπουργείο Υγείας όσο και η Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου εκφράζουν την προσήλωσή τους στην πιστή και ορθή εφαρμογή των κατευθυντήριων οδηγιών και, κατ’ επέκταση, στην προστασία του κυπριακού ποδοσφαίρου», καταλήγει.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός Πινδάρου η Νιόβη Παρισσινού - Τέλος ο ΔΗΣΥ για την πρώην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Σιωπή από Ιερά Σύνοδο - Τι γίνεται με τα χρονικά περιθώρια της έρευνας



Υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους - Όλα όσα έγιναν

Υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους - Όλα όσα έγιναν

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Το ThemaOnline σας μετέφερε τη διαδικασία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top