ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Aνησυχητική η κατάσταση στην Ευρώπη λέει ο ΠΟΥ - Nέα μέτρα σε Ιταλία-Γαλλία

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Aνησυχητική η κατάσταση στην Ευρώπη λέει ο ΠΟΥ - Nέα μέτρα σε Ιταλία-Γαλλία

Καμπανάκι κινδύνου για την εξέλιξη της πανδημίας στην Ευρώπη από τον ΠΟΥ. Αυστηρότερα μέτρα σε Ιταλία και Γαλλία ενώ στη Ρωσία ανακοινώθηκε ότι αρχίζουν οι εμβολιασμοί αρχές Δεκεμβρίου.

Η εξέλιξη της πανδημίας Covid-19 στην Ευρώπη είναι "πολύ ανησυχητική", παρά το γεγονός ότι η κατάσταση δεν είναι αντίστοιχη με αυτήν που επικρατούσε την άνοιξη, προειδοποίησε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής υπηρεσίας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας κατά την διάρκεια online ενημέρωσης των δημοσιογράφων και κάλεσε τις κυβερνήσεις να ενισχύσουν τα μέτρα για την ανάσχεση της επιδημίας .

"Ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων αυξάνεται, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία επίσης. Η Covid-19 είναι πλέον η πέμπτη αιτία θανάτου και έχουμε φθάσει το όριο των 1.000 θανάτων ημερησίως", δήλωσε ο Χανς Κλούγκε κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου. "Το φθινοπωρινό και χειμερινό κύμα της επιδημίας συνεχίζει να εξελίσσεται στην Ευρώπη, με εκθετική αύξηση του ημερήσιου απολογισμού των κρουσμάτων...ήρθε η ώρα της δράσης. Το μήνυμα προς τις κυβερνήσεις είναι: μην διστάζετε να λάβετε χαμηλής εμβέλειας μέτρα , ώστε να αποφύγετε τις επώδυνες και επιζήμιες καταστάσεις που είδαμε στο πρώτο κύμα (τον Μάρτιο και τον Απρίλιο)", είπε.

Ο Χανς Κλούγκε αναφέρθηκε σε προβλέψεις με βάση "αξιόπιστα επιδημιολογικά μοντέλα" τα οποία "δεν είναι αισιόδοξα" για την ζώνη της Ευρώπης. "Αυτά τα μοντέλα δείχνουν ότι η άσκηση παρατεταμένης χαλαρής πολιτικής μπορεί να εκτοξεύσει - κατά τον Ιανουάριο 2021 - την ημερήσια θνητότητα σε επίπεδα 4 έως 5 φορές υψηλότερα από αυτά που καταγράφηκαν τον Απρίλιο", προειδοποίησε.

Όμως, η λήψη απλών, ταχέων περιοριστικών μέτρων τώρα - όπως η γενικευμένη χρήση μάσκας και ο έλεγχος των κοινωνικών συναθροίσεων σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους - μπορεί να σώσει 281.000 ζωές μέχρι τον Φεβρουάριο στις ευρωπαϊκές χώρες. "Παρά το γεγονός ότι καταγράφουμε δύο ή τρεις φορές περισσότερα νέα κρούσματα ανά ημέρα σε σχέση με την κορύφωση του Απριλίου, εξακολουθούμε να έχουμε πέντε φορές λιγότερους θανάτους", τόνισε ωστόσο ο Χανς Κλούγκε, επιμένοντας στην σημασία των νέων μέτρων που τίθενται σε ισχύ σε ολόκληρη την Ευρώπη για την ανάσχεση της επιδημίας.

"Είναι η ενδεδειγμένη και αναγκαία αντίδραση σε αυτό που μας δείχνουν τα στοιχεία: η μετάδοση γίνεται και οι πηγές της μόλυνσης βρίσκονται μέσα στα σπίτια και τους εσωτερικούς δημόσιους χώρους και μεταξύ των ατόμων που δεν τηρούν τα μέτρα αυτοπροστασίας", είπε.

Στην ευρωπαϊκή ζώνη του ΠΟΥ, η οποία περιλαμβάνει 53 χώρες, περιλαμβανομένης της Ρωσίας, έχουν επισήμως καταγραφεί άνω των 7,25 εκατομμυρίων κρουσμάτων και περί τους 250.000 θανάτους, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΟΥ. 

Σύμφωνα με πολλούς ειδικούς, η Ιταλία ενδέχεται να αναγκαστεί σχετικά σύντομα να υιοθετήσει επιπλέον μέτρα για τον περιορισμό των κρουσμάτων κορωνοϊού.

O καθηγητής Μάσιμο Γκάλι, υπεύθυνος του τομέα μολυσματικών ασθενειών του νοσοκομείου Γκάλι του Μιλάνου, σε δηλώσεις του στο ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι "La 7", τόνισε ότι πιθανόν να πρέπει να μειωθεί ο αριθμός των επιβαινόντων στα μέσα μαζικής μεταφοράς ώστε να καλύπτει μέχρι ενός ορίου την χωρητικότητά τους (η οποία σήμερα συχνά ξεπερνά το 80%) ή και να εγκριθούν "κυλιόμενα ωράρια" για τους δημόσιους και ιδιωτικούς υπαλλήλους. Παράλληλα, πρόσθεσε ότι τουλάχιστον το 50% των μαθητών του λυκείου θα μπορούσε να παρακολουθεί, εναλλάξ, τα μαθήματα από το σπίτι, μέσω τηλεκπαίδευσης, με ενίσχυση και της τηλεργασίας των ενηλίκων.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Γκάλι, επίσης, "καλό θα είναι να εξετασθεί σχετικά σύντομα και το ενδεχόμενο τοπικού lockdown στην περιοχή του Μιλάνου". Χθες στην Λομβαρδία τα νέα κρούσματα ήταν 1.844, με 17 θανάτους.

Στην πόλη του Μιλάνου τα περιστατικά ήταν 504.Οπως υπογραμμίζουν οι ειδικοί, στο 92% των κρουσμάτων διαγνώστηκε σε ασυμπτωματικούς πολίτες. Στην περιφέρεια της Νάπολης, τέλος, στην Καμπανία, χθες τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 800. Σύμφωνα με δηλώσεις του περιφερειάρχη της περιοχής Βιντσέντσο Ντε Λούκα, πρόκειται για όριο επιφυλακής που αν ξεπερασθεί επί σειρά ημερών μπορεί να οδηγήσει στην κήρυξη τοπικού lockdown.

Οι κάτοικοι εννέα γαλλικών πόλεων όπου θα επιβληθεί νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής θα μπορούν να βγαίνουν από τα σπίτια τους εκείνη την περίοδο για λόγους εργασίας ή για ταξίδια που έχουν κλείσει από προηγουμένως δεδομένου ότι μπορούν να επιδείξουν τα σχετικά έγγραφα, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Γάλλος πρωθυπουργός είπε ακόμη ότι θα επιτρέπεται η διανομή φαγητού από εστιατόρια στη διάρκεια της απαγόρευσης της κυκλοφορίας, που θα επηρεάσει περίπου 20 εκατομμύρια ανθρώπους και αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες. Στο μεταξύ, ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν δήλωσε πως 12.000 αστυνομικοί θα αναπτυχθούν για την εφαρμογή της απαγόρευσης κυκλοφορίας σε μεγάλες πόλεις της Γαλλίας που θα ισχύσει από το Σάββατο.

Η αστυνομία δεν θα επιβάλει τον "κανόνα των έξι" στις ιδιωτικές συναθροίσεις, πρόσθεσε.

Η Ολλανδία κατέγραψε σήμερα νέο ρεκόρ στον ημερήσιο αριθμό των κρουσμάτων κορωνοϊού, με πάνω από 7.500 περιστατικά τις τελευταίες 24 ώρες, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα. Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων έφθασε τα 7.791, σύμφωνα με τα στοιχεία από το Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας. Η Ολλανδία τέθηκε σήμερα σε "μερικό lockdown", όπως το χαρακτήρισε η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να επιβραδυνθούν οι μολύνσεις σε μια από τις χειρότερα πληγείσες χώρες στην Ευρώπη στο δεύτερο κύμα της COVID-19.

Οι διεθνώς φημισμένες παραδοσιακές Χριστουγεννιάτικες Αγορές της Βιέννης θα πραγματοποιηθούν και εφέτος, παρά τους αυξανόμενους εδώ και εβδομάδες αριθμούς νέων μολύνσεων κορονοϊού στην Αυστρία. Επίσης, όπως ανακοινώθηκε σήμερα από τις αρχές της αυστριακής πρωτεύουσας, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, πρόκειται να πραγματοποιηθεί και εφέτος το "Ονειρο Πάγου", η διαμόρφωση δηλαδή της τεράστιας πλατείας του Δημαρχείου Βιέννης σε παγοδρόμιο, το οποίο αναμένεται να υποδεχθεί δεκάδες χιλιάδες μικρούς και μεγάλους, από τις 20 Ιανουαρίου έως τις 28 Φεβρουαρίου της νέας χρονιάς.

Γιορταστική ατμόσφαιρα για τα Χριστούγεννα υπάρχει στην Αυστρία από άκρου εις άκρον ήδη εβδομάδες νωρίτερα, με τις παραδοσιακές χριστουγεννιάτικες αγορές, πολλές από τις οποίες εγκαινιάζονται και λειτουργούν ήδη από τα μέσα Νοεμβρίου. Η Βιέννη θεωρείται "Πρωτεύουσα των Χριστουγέννων" στην Ευρώπη, διαθέτοντας τις μεγαλύτερες και εντυπωσιακότερες χριστουγεννιάτικες αγορές, με κορυφαία εκείνη στην Πλατεία του Δημαρχείου της.

Οι υπηρεσίες της αγορανομίας της αυστριακής πρωτεύουσας ανακοίνωσαν το μεσημέρι ότι νωρίτερα ενέκριναν το σχέδιο πρόληψης που έχει καταρτιστεί για λογαριασμό του Οικονομικού Επιμελητηρίου Βιέννης. Το σχέδιο προβλέπει ειδικά μέτρα, όπως εκείνο -"το σημαντικότερο"- της υποχρεωτικής χρήσης της προστατευτικής μάσκας, τόσο από τους πωλητές στα κιόσκια των αγορών όσο και από τους επισκέπτες.

Στο μεταξύ, στη λήψη αυστηρότερων μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας ενόψει των ολοένα και περισσότερων νέων μολύνσεων στη χώρα, καλεί σήμερα με έγγραφό του τα εννέα ομόσπονδα κρατίδια της Αυστρίας ο ομοσπονδιακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς, επισημαίνοντας ότι σε πολλά ομόσπονδα κρατίδια οι αριθμοί έχουν φτάσει σε "πολύ ανησυχητικά επίπεδα".

Ο ίδιος προειδοποιεί πως ένα νέο κύμα μολύνσεων, όπως στη γειτονική χώρα, την Τσεχία, οδηγεί σε μοιραίες επιπτώσεις στις θέσεις εργασίας και στις επιχειρήσεις, φέρνει το σύστημα υγείας στα όρια των δυνατοτήτων του και προκαλεί "de facto" ένα δεύτερο "lockdown".

Η Ελβετία κατέγραψε το 24ωρο που πέρασε 2.613 νέα κρούσματα , με τον αριθμό αυτόν να είναι ο δεύτερος υψηλότερος που έχει καταγράψει η χώρα, μετά το ρεκόρ της προχθεσινής ημέρας κατά την οποία διαγνώσθηκαν συνολικά 2.823, δείχνουν τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ελβετική υπηρεσία δημόσιας υγείας.

Η υπηρεσία αυτή έχει καταγράψει ως σήμερα συνολικά 71.317 επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ελβετία και στο γειτονικό μικρό πριγκιπάτο του Λιχτενστάιν. Ο αριθμός των θανάτων από την COVID-19 αυξήθηκε το 24ωρο που πέρασε κατά δύο και ανέρχεται πλέον σε 1.818. Τα 2.823 νέα κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες, Τετάρτη, ήταν τα περισσότερα που έχουν καταγραφεί σε ένα 24ωρο στην Ελβετία από τότε που ξέσπασε η πανδημία.

Ο μαζικός εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού στην Ρωσία ενδέχεται να ξεκινήσει στα τέλη Νοέμβριου με αρχές Δεκεμβρίου, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος υπουργός Υγείας Μιχαήλ Μουράσκα.

"Προγραμματίζουμε ακόμη πιο μαζική διάθεση εμβολίων ... τις τελευταίες ημέρες του Νοεμβρίου και τον Δεκέμβριο, επειδή ο κύκλος παραγωγής και ο ποιοτικός έλεγχος πρέπει να διασφαλισθούν πλήρως", δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Υγείας.

Ο ίδιος τόνισε ότι ο εμβολιασμός θα γίνεται με βάση τις ιατρικές οδηγίες και θα ορισθούν οι ομάδες των ατόμων οι οποίες θα εμβολιασθούν με το ένα ή το άλλο εμβόλιο, δηλαδή με το πρώτο ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V ή το δεύτερο εμβόλιο EpiVacKorona, επισημαίνοντας ότι αυτή τη στιγμή γίνονται οι κλινικές δοκιμές του τρίτου ρωσικού εμβολίου που έχει αναπτύξει το Ινστιτούτο Τσουμακόφ.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top