ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αξιοποίηση νεκρής ζώνης στη Δερύνεια - Για οικιστικούς και όχι μόνο σκοπούς

Αξιοποίηση νεκρής ζώνης στη Δερύνεια - Για οικιστικούς και όχι μόνο σκοπούς

Την αξιοποίηση της νεκρής ζώνης για οικιστικούς, γεωργικούς, πολιτιστικούς κι επενδυτικούς σκοπούς επιδιώκει ο Δήμος Δερύνειας.

Ο δήμαρχος Άντρος Καραγιάννης απέστειλε επιστολή, από τον περασμένο Σεπτέμβριο, προς την αντιπροσωπεία των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, ενώ παράλληλα αποτάθηκε και προς όλα τα εμπλεκόμενα υπουργεία και τους αρμόδιους φορείς, τονίζοντας την ανάγκη αξιοποίησης της νεκρής ζώνης. Η θέση του Δήμου Δερύνειας είναι πως για να ζωντανέψει η νεκρή ζώνη, θα πρέπει να προωθηθεί η ανάπτυξη εντός και πλησίον αυτής. «Η νεκρή ζώνη μπορεί να αποτελέσει την απαρχή της προώθησης μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, αλληλοβοήθειας και αλληλεγγύης μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

Ως αποτέλεσμα των ενεργειών μας, η νεκρή ζώνη μπορεί, παρά τις δύσκολες περιστάσεις, να αποτελέσει το πρώτο βήμα για μετατροπή της από γκρίζα σε μια ζωντανή ζώνη, μια περιοχή όπου θα δραστηριοποιούνται, θα δημιουργούν και θα συνυπάρχουν οι δύο κοινότητες μέχρι την οριστική επίλυση του κυπριακού ζητήματος», αναφέρει σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Δερύνειας.

Επιπρόσθετα, ο Άντρος Καραγιάννης υποστηρίζει ότι η αναζωογόνηση της νεκρής ζώνης μπορεί να φέρει τις δύο κοινότητες πιο κοντά, κάτι που αποτελεί στόχο τόσο των Ηνωμένων Εθνών, όσο και των ξένων αντιπροσωπειών στην Κύπρο. «Αξιοποιώντας την ευκαιρία που μας δίδεται για είσοδο στην νεκρή ζώνη, για γεωργικούς κυρίως σκοπούς, ευελπιστούμε ότι θα μας επιτραπεί και η οικιστική ανάπτυξη, στέλνοντας έτσι το μήνυμα ότι η νεκρή ζώνη ζωντανεύει και μας φέρνει πιο κοντά στην κατεχόμενη γη και θάλασσά μας», σημειώνει ο κ.Καραγιάννης. Τα τελευταία χρόνια η Δερύνεια, ως ακριτική τοπική αρχή, ασφυκτιά οικιστικά, αφού δεν διαθέτει αρκετά μεγάλη οικιστική περιοχή. Είναι γι’ αυτό το λόγο που ο δήμος προτείνει λύσεις που να αναπτερώνουν το πεσμένο ηθικό των δημοτών.

Μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια, ο ημικατεχόμενος δήμος επενδύει στην ανάγκη στέγασης των νέων ζευγαριών, ζητώντας για τον σκοπό αυτό αξιοποίηση της νεκρής ζώνης. Ο Δήμαρχος Δερύνειας ανέφερε πως μολονότι το θέμα εκκρεμεί εδώ και τρεις δεκαετίες, τα σημερινά δεδομένα σε ό,τι αφορά στην οικιστική κι εμπορική ανάπτυξη είναι τελείως διαφορετικά, καθότι πλέον αρκετοί νέοι άνθρωποι επιστρέφουν στον ακριτικό δήμο μετά τις σπουδές τους και αναζητούν τρόπους και ευκαιρίες μόνιμης εγκατάστασης και επαγγελματικής αποκατάστασης. «Ο Δήμος Δερύνειας», όπως σημειώνει ο Άντρος Καραγιάννης, «έχει λάβει σημαντικές αποφάσεις διευκόλυνσης των νέων ανθρώπων που θέλουν να μείνουν μόνιμα στη Δερύνεια, ωστόσο το υφιστάμενο καθεστώς της πλήρους απαγόρευσης ανάπτυξης στη νεκρή ζώνη συνεχίζει να περιορίζει τις προοπτικές ανάπτυξης και προόδου».

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top