ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Διευθυντής ΕΔΕΚ: Εκλογές και πανδημία, το 'εύφορο έδαφος', τα ψηφοδέλτια και το αντιΔΔΟ μέτωπο - 'Πρώτα το Εμείς...'

Γ. Διευθυντής ΕΔΕΚ: Εκλογές και πανδημία, το 'εύφορο έδαφος', τα ψηφοδέλτια και το αντιΔΔΟ μέτωπο - 'Πρώτα το Εμείς...'

Με το σύνθημα «Πρώτα το Εμείς και μετά το Εγώ» δίνει το έναυσμα για τον προεκλογικό αγώνα ο Γενικός Διευθυντής της ΕΔΕΚ και συντονιστής του προεκλογικού αγώνα του κόμματος, κ. Μορφάκης Σολομώνιδης.

Συνέντευξη: Γιώργος Τάττης

Όπως διαφάνηκε, η ΕΔΕΚ ήταν ένα κόμμα που παρά την πανδημία και τους πρόσφατους «εσωτερικούς τριγμούς»ξεκίνησε από νωρίς τον εκλογικό της προγραμματισμό, λειτουργώντας σταθερά και σιωπηρά.

Στο σοσιαλιστικό στρατόπεδο είναι αρκετά ικανοποιημένοι τόσο από την σύσταση των ψηφοδελτίων, όσο και για την οικονομική και οργανωτική διαχείριση που γίνεται, αισιοδοξώντας πως η καλύτερη αυτή συνθήκη δίνει και ένα ισχυρό πλεονέκτημα.

Δεν μπορεί φυσικά να αγνοηθεί η πολιτική στροφή που έγινε στην επιδιωκόμενη λύση στο εθνικό μας πρόβλημα, αλλά και η πρόταξη ενός αντιΔΔΟ μετώπου. Τα προαναφερθέντα, σε συνδυασμό με την αποχώρηση Παπαδάκη, αποτελούν το στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί πάση θυσία.

Βλέποντας «εύφορο έδαφος για διεύρυνση των ποσοστών» του κόμματος, ο κ. Μορφάκης Σολομωνίδης είναι από τα πρόσωπα που έχει επιφορτιστεί ένα μεγάλο μέρος οργανωτικής εργασίας και είναι σε θέση να γνωρίζει επακριβώς την προσπάθεια που γίνεται.

Μιλώντας στο ThemaOnline, ξεκαθάρισε τους στόχους, απάντησε για την επιλογή του να μην κατέβει ως υποψήφιος, για την συνεργασία με την Συμμαχία Πολιτών αλλά και για την επιστροφή… Χαννίδη.

Τι προσδοκά η ΕΔΕΚ από τις νέες βουλευτικές εκλογές;

Το Κ.Σ. ΕΔΕΚ έχει ως στόχο, ενόψει των Βουλευτικών εκλογών του 2021 την αύξηση των ποσοστών και του αριθμού των βουλευτών του.

Σε ποια φάση βρίσκεστε ο εκλογικός σχεδιασμός; Συμπληρώθηκε το μεγαλύτερο κομμάτι των ψηφοδελτίων; 

Ο εκλογικός σχεδιασμός άρχισε πολύ έγκαιρα και βρίσκεται στην τελική του φάση, αναμένεται να αρχίσει η υλοποίηση του πολύ σύντομα. Ο σχεδιασμός αναπροσαρμόζεται συνεχώς σύμφωνα με τις εξελίξεις των επιδημιολογικών επιπτώσεων λόγω Κορωνοιού. Στον σχεδιασμό έχουν ενταχθεί νέες τεχνολογίες και μορφές επικοινωνίας. Τα ψηφοδέλτια σε όλες τις επαρχίες είναι σχεδόν συμπληρωμένα και έχουν στελεχωθεί από συναγωνιστές που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και παράλληλα έχουν εμπλουτιστεί από αξιόλογα πρόσωπα που είναι ευρύτερα γνωστά στην κοινωνία και έχουν υιοθετήσει την πολιτική διακήρυξη που εγκρίθηκε από την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος. Στα ψηφοδέλτια θα ενταχθεί και αριθμός υποψηφίων από την Συμμαχία Πολιτών στο πλαίσιο της κοινής απόφασης για συμπόρευση.

Βλέπετε ότι υπάρχει εύφορο έδαφος για διεύρυνση των ποσοστών σας; Ποια τα πρώτα μηνύματα που λαμβάνετε από τον κόσμο;

Βεβαίως και υπάρχει εύφορο έδαφος για διεύρυνση των ποσοστών μας, αυτό φαίνεται από την συστράτευση και συμπόρευση ατόμων που προέρχονται από άλλους κομματικούς χώρους αλλά και από ανένταχτους πολίτες που δηλώνουν δημόσια στήριξη στην ΕΔΕΚ. Λαμβάνουμε καθημερινά μηνύματα από την κοινωνία για τις ουσιαστικές προτάσεις που καταθέτουμε και αφορούν την οικονομία, την παιδεία, την στήριξη των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού και την αντιμετώπιση του κορωνοιού. Ο Πρόεδρος, η Ηγεσία και οι Ομάδες παραγωγής πολιτικής του κόμματος δεν περιορίζονται σε στείρα αντιπολίτευση αλλά σε κριτική και παράλληλα κατάθεση προτάσεων και εισηγήσεων που δίνουν λύσεις στα προβλήματα, με στόχο την εποικοδομητική συνέργεια, ώστε η ΕΔΕΚ να βρίσκεται ουσιαστικά και έμπρακτα δίπλα στον πολίτη. 

Να αναμένουμε ονόματα «εκπλήξεις»; Πότε θα γίνουν οι τελικές ανακοινώσεις;

Δεν μιλάμε για ονόματα έκπληξη, αλλά για ένα ισχυρό παγκύπριο ψηφοδέλτιο το οποίο θα στελεχώνεται από νέους και έμπειρους ανθρώπους που έχουν θέληση και όραμα για να προσφέρουν στην κοινωνία. Οι τελικές ανακοινώσεις θα γίνουν πολύ σύντομα.

Ομολογουμένως, αίσθηση προκάλεσε η επιστροφή του Μάριου Χαννίδη. Το εν λόγω πρόσωπο είχε ασκήσει και έντονη κριτική στην αλλαγή θέσης της ΕΔΕΚ στο Κυπριακό. Πώς σχολιάζετε την επιστροφή του; 

Το παρελθόν ανήκει στο παρελθόν. Μας διδάσκει αλλά δεν μας ποδηγετεί. Από την στιγμή που έχει προσυπογράψει την πολιτική διακήρυξη και συμπορεύεται με την ΕΔΕΚ είναι καλοδεχούμενος, όπως και όλοι που έχουν εκφράσει την ίδια επιθυμία. Ως ΕΔΕΚ μας ενδιαφέρει να ενισχυθεί στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό η αντιδιζωνική πολιτική.

Η ΕΔΕΚ συμμετείχε σε κάποιο πρόγραμμα στήριξης λόγω πανδημίας;

Κατηγορηματικά διαψεύδουμε τις υποβολιμαίες αναφορές που γνωστοί κύκλοι διαρρέουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι δήθεν η ΕΔΕΚ πήρε 41χιλιάδες ευρώ λόγω συμμετοχής της σε σχέδιο αναστολής εργασιών. Αναφέρω για πολλοστή φορά πως η ΕΔΕΚ δεν συμμετείχε σε κανένα σχέδιο Αναστολής Εργασιών ούτε αιτήθηκε να συμμετάσχει αλλά ούτε και εδικαιούτο αφού δεν είναι επιχείρηση.

Από την πρώτη μέρα της πανδημίας τα γραφεία της ΕΔΕΚ λειτουργούσαν με προσωπικό ασφαλείας, δεν έγινε καμία μείωση μισθού ενώ την ίδια στιγμή είχαν στελεχωθεί και ομάδες εθελοντών για παροχή βοήθειας στους πολίτες. 

Έξι υπάλληλοι του κόμματος αξιοποιώντας το αναφαίρετο εργασιακό δικαίωμα που τους παραχωρούσε το κράτος αιτήθηκαν οι ίδιοι για την ειδική άδεια φροντίδας παιδιών και το ειδικό επίδομα ασθενείας λαμβάνοντας από το κράτος το 60% των απολαβών τους. Η ΕΔΕΚ, για να μην υπάρχει μείωση στις απολαβές των εργαζομένων της, συνείσφερε το υπόλοιπο 40% του μισθού τους.

Ο Γενικός Διευθυντής της ΕΔΕΚ θα είναι υποψήφιος στις Βουλευτικές εκλογές του 2021; Έχει ακουστεί το όνομα σας έντονα τόσο για την επαρχία Λευκωσίας όσο και για την επαρχία Λεμεσού.

Στην ΕΔΕΚ λειτουργούμε ως ομάδα και έχουμε θέσει ως αδιαπραγμάτευτο στόχο την επιτυχία του κόμματος στις βουλευτικές εκλογές του 2021, η κοινωνία περιμένει πολλά από την ΕΔΕΚ. Αρκετοί φίλοι και συναγωνιστές με ρωτάνε καθημερινά αν θα είμαι υποψήφιος.

Δεν το κρύβω ότι έχω προβληματιστεί αρκετά αλλά όπως σας έχω αναφέρει, στην ΕΔΕΚ λειτουργούμε ομαδικά άρα η απόφαση μου δεν θα μπορούσε να ήταν άλλη από το να θέσω «πρώτα το εμείς και μετά το εγώ». Οι ευθύνες στο Κεντρικό Εκλογικό Επιτελείο είναι πολλές και πολύ σημαντικές οπόταν θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις εκεί για να πετύχουμε τους στόχους μας.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός Πινδάρου η Νιόβη Παρισσινού - Τέλος ο ΔΗΣΥ για την πρώην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Σιωπή από Ιερά Σύνοδο - Τι γίνεται με τα χρονικά περιθώρια της έρευνας



Υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους - Όλα όσα έγιναν

Υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους - Όλα όσα έγιναν

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Το ThemaOnline σας μετέφερε τη διαδικασία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top