ΕΛΛΑΔΑ

Μητσοτάκης: Αναγνωρίζεται από όλους ότι η Τουρκία δεν αγκάλιασε τη θετική ατζέντα της ΕΕ

Μητσοτάκης: Αναγνωρίζεται από όλους ότι η Τουρκία δεν αγκάλιασε τη θετική ατζέντα της ΕΕ

Την άποψη ότι οι περισσότερες χώρες της ΕΕ συμμερίζονται, πλέον, τις ελληνικές θέσεις αναφορικά με την Τουρκία, εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σε συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, ο Έλληνας Πρωθυπουργός τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση πέτυχε να μετατρέψει τις ελληνοτουρκικές διαφορές σε ευρωτουρκικές διαφορές με την έννοια του ότι το πρόβλημα πια δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά αφορά ουσιαστικά την Ευρώπη.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Οκτώβριο έδωσε στην Τουρκία δύο επιλογές: ή να αγκαλιάσει μια θετική ατζέντα σταματώντας την παραβατική συμπεριφορά ή σε περίπτωση που κάνει το δεύτερο να υποστεί τις συνέπειες. Νομίζω ότι είναι ξεκάθαρο ότι η Τουρκία δεν αγκάλιασε την θετική ατζέντα. Αυτό είναι σαφές. Αναγνωρίζεται πια από όλους. Ο βαθμός τώρα των μέτρων ή των αποφάσεων που θα πάρει το Συμβούλιο δεν είναι κάτι το οποίο μπορώ να προεξοφλήσω αυτή τη στιγμή», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η ΕΕ δεν θα διακινδυνεύσει το δικό της κύρος, όπως είπε.


Παράλληλα, υπενθύμισε ότι το Συμβούλιο του Οκτωβρίου είχε πάρει μια απόφαση θέτοντας ένα ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα και λέγοντας με πολύ μεγάλη σαφήνεια ότι αν διαπιστωθεί ότι η Τουρκία δεν αγκαλιάζει τη θετική ατζέντα, «το Δεκέμβριο θα παρθούν αποφάσεις και θα υπάρχουν, θα δρομολογηθούν επί λέξει, οι συνέπειες για την Τουρκία».

Ερωτηθείς αν Ελλάδα και Τουρκία έφτασαν τον τελευταίο χρόνο ακόμα και κοντά σε πολεμικό επεισόδιο, ο Έλληνας Πρωθυπουργός σημείωσε ότι αν και υπήρχαν στιγμές μεγάλης έντασης, οι δύο χώρες δεν έφτασαν σε τέτοιο σημείο. Σημείωσε, επίσης ότι δεν είναι προς όφελος ούτε της Ελλάδας ούτε της Τουρκίας να συντηρείται η ένταση και υπογράμμισε ότι η Άγκυρα πρέπει να επαναξιολογήσει τη σχέση της με την Ευρώπη.

Αναφορικά με το αν η Ελλάδα είναι έτοιμη να μπει σε διάλογο με την Τουρκία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε την ετοιμότητα της ελληνικής κυβέρνησης να μπει σε διαπραγματεύσεις, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρχει δραστηριότητα, ένταση στη θάλασσα.

«Να συζητήσουμε όπως πρέπει και όπως επιβάλλεται ανάμεσα σε γείτονες, το ένα μείζον σημαντικό ζήτημα το οποίο έχουμε, που είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών στο Αιγαίο και στην Aνατολική Μεσόγειο. Και αναγνωρίζοντας και θα το ξαναπώ και το λέω πολύ ανοιχτά, αναγνωρίζοντας ότι συζητάμε γι’ αυτό το θέμα, αναγνωρίζουμε ταυτόχρονα ότι υπάρχει αντικείμενο προς συζήτηση», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, «έχουμε διαφωνία αυτή τη στιγμή για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη στις περιοχές αυτές. Και αν δεν μπορούμε να βρούμε μια λύση, να πάμε στο Δικαστήριο στη Χάγη».

Υπογράμμισε παράλληλα ότι η Ελλάδα κατάφερε μέσα στους τελευταίους μήνες να υπογράψει μια συμφωνία οριοθέτησης με την Ιταλία, ακόμα μια με την Αίγυπτο πιο σύνθετη και να συμφωνήσει με την Αλβανία ότι θα πάει στο Διεθνές Δικαστήριο στη Χάγη μιας και δεν μπορούμε να λύσουμε μόνοι μας τις διαφορές.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός τόνισε ότι προκειμένου να μπουν οι δύο χώρες σε διάλογο θα χρειαστεί μια περίοδος έμπρακτης αποκλιμάκωσης της έντασης, την οποία δεν προσδιόρισε χρονικά αλλά τόνισε ότι είναι απαραίτητη.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Αναχώρησε απόψε από το λιμάνι της Λάρνακας το σκάφος Jennifer φορτωμένο με ανθρωπιστική βοήθεια, όπως δήλωσαν στο ΚΥΠΕ αρμόδιες πηγές. 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top