ΕΛΛΑΔΑ

Αεροδιακομιδή θρίλερ για κορωνοϊό στην Αλόννησο - Οδηγός ασθενοφόρου ο δήμαρχος

Αεροδιακομιδή θρίλερ για κορωνοϊό στην Αλόννησο - Οδηγός ασθενοφόρου ο δήμαρχος

Δευτέρα, 14 Δεκεμβρίου, λίγο πριν τα μεσάνυχτα, σήμανε συναγερμός στην Αλόννησο, όταν 83χρονος κάτοικος του νησιού με κορωνοϊό παρουσίασε επιδείνωση και κρίθηκε αναγκαίο να μεταφερθεί άμεσα στον Βόλο.

Η θαλασσοταραχή δεν επέτρεπε τη διακομιδή του με πλωτό μέσο, ενώ ο χρόνος πίεζε, καθώς ο ασθενής είχε πρόβλημα με το αναπνευστικό.

Η ολονύκτια αγωνιώδης επιχείρηση για την διάσωση του ηλικιωμένου οργανώθηκε με την συνεργασία Δήμου Αλοννήσου, Αστυνομίας, Πολιτικής Προστασίας, ΕΚΑΒ, Λιμενικού Σώματος και Πολεμικής Αεροπορίας. Χρειάστηκε να γίνει ταυτόχρονη κινητοποίηση σε Χίο, Αλόννησο, Σκιάθο και Βόλο για την πραγματοποίηση της αεροδιακομιδής, ενώ ο δήμαρχος Αλοννήσου υποχρεώθηκε να κάνει τον οδηγό του ασθενοφόρου και τον τραυματιοφορέα, καθώς ο επιφορτισμένος με αυτό το ρόλο υπάλληλος βρισκόταν εκτός βάρδιας…

Το ελικόπτερο Super Puma της Π.Α. απογειώθηκε από τη Χίο και μετέβη αρχικά στη Σκιάθο, προκειμένου να παραλάβει τον διασώστη του ΕΚΑΒ Θανάση Ευγενικό (φωτογραφία πάνω), καθώς και τον ειδικό θάλαμο απομόνωσης ("κάψουλα") για τους ασθενείς με κορωνοϊό. Από τη Σκιάθο πέταξε για την Αλόννησο και προσγειώθηκε στο ελικοδρόμιο, όπου περίμεναν τους διασώστες ο δήμαρχος, Πέτρος Βαφίνης (φωτογραφία κάτω) και οι δύο αγροτικοί γιατροί του νησιού, ντυμένοι όλοι με τις ολόσωμες λευκές στολές προστασίας.

Με το ασθενοφόρο που οδηγούσε ο δήμαρχος, πήγαν στο σπίτι του 83χρονου, τον έβαλαν στην ειδική κάψουλα και τον μετέφεραν πίσω στο ελικοδρόμιο, όπου τον επιβίβασαν στο Super Puma, με το οποίο ο ασθενής μεταφέρθηκε στο αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου και από εκεί με ασθενοφόρο στο Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο του Βόλου.

"Ζήσαμε ένα θρίλερ. Έπρεπε να γίνουν όλα το συντομότερο για να μη χαθεί ο άνθρωπος", λέει στο iatronet ο δήμαρχος Αλοννήσου, Πέτρος Βαφίνης και περιγράφει την αγωνιώδη επιχείρηση. "Ο οδηγός του ασθενοφόρου έχει δηλώσει πως δεν δουλεύει εκτός της 8ωρης βάρδιας του. Είχα μόνο δύο επιλογές: ή να πάρω εγώ το ασθενοφόρο ή να μην κάνω τίποτα και να χάσουμε τον άνθρωπο. Πήγα στο Ιατρείο, φόρεσα την στολή, τα γάντια, τη μάσκα και τον άλλο εξοπλισμό, πήρα τα κλειδιά του ασθενοφόρου και το οδήγησα ο ίδιος. Εκεί χρειάστηκε να κάνω και τον τραυματιοφορέα μαζί με τους δύο γιατρούς μας, από τους οποίους η μία κρατούσε το οξυγόνο και ο άλλος μαζί μου το φορείο".

Η μαρτυρία του διασώστη από τη Σκιάθο

Η επιχείρηση ολοκληρώθηκε με επιτυχία νωρίς το πρωί της Τρίτης στο Βόλο, όπως ενημέρωσε ο διασώστης από τη Σκιάθο, Θανάσης Ευγενικός, που συνόδευσε τον ασθενή μέχρι την πρωτεύουσα της Μαγνησίας και ανέβασε σχετικό φωτογραφικό υλικό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο ίδιος εκφράζει και την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι του ζητήθηκε να πληρώσει εισιτήριο για την επιστροφή του στη Σκιάθο, ακτοπλοϊκώς, με το επιδοτούμενο δρομολόγιο.

"Μια βραδιά Καθήκοντος - Υπερηφάνειας και στο τέλος Απογοήτευσης για τις αξίες μας ως κοινωνία ...

Χίος - Σκιάθος - Αλλόνησος - Ν.Αγχίαλος - Βόλος - Σκιάθος

Ελληνική Αστυνομία - Πολεμική Αεροπορία - ΕΚΑΒ - Ακτοπλοΐα

Περιπολικό - Super Puma - Ασθενοφόρο ΕΚΑΒ - Ε/Γ - Ο/Γ

Μια δύσκολη και πολύπλοκη διακομιδή ασθενούς Covid19 από την Αλλόνησο στο Βόλο κατά την διάρκεια της νύχτας ολοκληρώθηκε με επιτυχία καταδεικνύοντας την ευσυνειδησία και το φιλότιμο όλων των στελέχων της δημόσιας διοίκησης που καθημερινά υπερβάλουν εαυτούς στην μάχη κατά του Covid19 .

Επίσης αναδείχθηκε η χρησιμότητα ειδικού εξοπλισμού και συγκεκριμένα η χρήση του ειδικού θαλάμου απομόνωσης ασθενών στον Τομέα ΕΚΑΒ Σκιάθου

Και στο τέλος κάποιοι απαράδεκτοι γερολαδάδες απαίτησαν και την πληρωμή εισιτήριου επιβίβασης ενώ αυτήν την περίοδο το δρομολόγιο Βόλου - Σποράδων είναι επιδοτούμενο για κοινωνικούς λόγους με 15.000€ × 6 φορές την εβδομάδα απο το ΥΕΝ ...

Και συνεχίζουμε ...", έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό.

8 κρούσματα σε 10 μέρες στην Αλόννησο

Το νησί των Βορείων Σποράδων ήταν COVID Free μέχρι πριν από δέκα μέρες, χωρίς ούτε ένα καταγεγραμμένο κρούσμα μεταξύ των 2.700 μόνιμων κατοίκων του.

Τις τελευταίες 10 μέρες έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία η εμφάνιση απανωτών κρουσμάτων, που έχουν φτάσει τα 8 μέχρι σήμερα. Σύμφωνα με πληροφορίες από κατοίκους του νησιού, ο ιός πιθανότατα έφτασε μέσω δύο ντόπιων, οι οποίοι ταξίδεψαν πρόσφατα στο Βόλο. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως δεν επιδείχτηκε προσοχή κατά την επιστροφή τους, με αποτέλεσμα να υπάρξει διασπορά.

Ο Δήμος Βόλου, με συνεχείς ανακοινώσεις του καλεί τον πληθυσμό να επιδεικνύει ιδιαίτερη προσοχή. "Δεν έχουμε τις υποδομές υγείας για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε μια πιθανή διασπορά στον πληθυσμό. Το νησί έχει ένα περιφερειακό ιατρείο με μόνο δύο αγροτικούς γιατρούς. Βγάζουμε συνεχείς ανακοινώσεις, καλώντας τους δημότες να τηρούν τα μέτρα και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί", λέει ο δήμαρχος, Πέτρος Βαφίνης.

Τα επτά επιβεβαιωμένα κρούσματα βρίσκονται σε καραντίνα, όπως και τα άτομα του στενού τους κύκλου.

Πηγή: Iatronet.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Βία στην οικογένεια, σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων και υποθέσεις που συγκλονίζουν - «Τα παιδιά μας και τα μάτια μας»

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Τον δολοφόνησαν»

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Τον δολοφόνησαν»

Τατιάνα Μπλάτνικ: Οι σόλο εμφανίσεις που δεν υποψίασαν κανέναν για τον χωρισμό από τον Νικόλαο



Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν υποβάθμισε το πλήγμα στην Ισφαχάν, παρομοιάζοντας τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν με «παιδικά παιχνίδια», ενώ δεν επέρριψε ευθύνη στο Ισραήλ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top