ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Καταγγελία ΟΚΥπΥ: Ιδιώτες γιατροί δεν αποδέχονται την επιστράτευσή τους - Αναβάλλονται μη επείγοντα χειρουργεία

Καταγγελία ΟΚΥπΥ: Ιδιώτες γιατροί δεν αποδέχονται την επιστράτευσή τους - Αναβάλλονται μη επείγοντα χειρουργεία

Πρόβλημα με την επιστράτευση γιατρών φαίνεται να εντοπίζει ο ΟΚΥπΥ, όπου σε συνδυασμό με την αύξηση των ασθενών που χρίζουν νοσηλείας σε ΜΕΘ, προκαλεί πολλαπλούς πονοκεφάλους στους αρμοδίους.

Γιώργος Τάττης

Καταγγελία ΟΚΥπΥ: Κάποιοι ιδιώτες γιατροί δεν αποδέχονται την επιστράτευσή τους

Το ThemaOnline επικοινώνησε με τον κ. Χαράλαμπο Χαριλάου, Εκπρόσωπο Τύπου του ΟΚΥπΥ, όπου κληθείς να σχολιάσει τις ανάγκες σε ιατρικό προσωπικό, τόνισε πως γίνονται προσπάθειες για επίταξη προσωπικού από τον ιδιωτικό χώρο, όμως «κάποιοι από τους γιατρούς δεν δέχονται». Σημείωσε δε πως η επιστράτευση δεν είναι εθελοντική καθώς είναι κάτω υπό τις πρόνοιες του νόμου.

Μάλιστα, πρόσθεσε πως έστω και ένας να αρνηθεί είναι απώλεια, αφού αποδιοργανώνεται ο προγραμματισμός που υπάρχει. Οι ανάγκες αυτή τη στιγμή είναι σε γιατρούς ειδικότητας παθολογίας και πνευμονολογίας.

Ερωτηθείς για το εάν δρομολογούνται οι νομικές διαδικασίες για απόδοση των συνεπειών που με βάση τον νόμου επιβάλλει η άρνησης των γιατρών να παραστούν στο καθήκον, ο κ. Χαριλάου επισήμανε πως αυτό δεν είναι αρμοδιότητα του ΟΚΥπΥ, αλλά του Υπουργείου Υγείας. «Εμείς δεν επιστρατεύομε, εμείς ζητάμε για επίταξη», είπε χαρακτηριστικά.

Ιατρικοί σύνδεσμοι κάνουν λόγο για ελλιπή προγραμματισμό

Στηλίτευσε δε το γεγονός πως κάποιοι σύνδεσμοι γιατρών επικαλούνται τον ελλιπή προγραμματισμό του ΟΚΥπΥ για να αρνηθούν την επιστράτευσή τους, επισημαίνοντας πως λάθη έγιναν και θα γίνουν, διορθώνονται όμως και οι ανάγκες υπάρχουν.

Ξεκίνησε ο προγραμματισμός για "άνοιγμα" περισσότερων κλινών ΜΕΘ

Σε σχέση με τις κλίνες ΜΕΘ, ο κ. Χαριλάου επισήμανε πως αυτή τη στιγμή στην ΜΕΘ (Μονάδα Εντατικής Θεραπείας) της Λευκωσίας, όπου νοσηλεύονται όλα τα περιστατικά πλην πολύ λίγων εξαιρέσεων, νοσηλεύονται 26 άτομα. Σημειώνουμε εδώ πως σε αυτούς τους αριθμούς δεν συμπεριλαμβάνονται και τα άτομα που βρίσκονται σε ΜΑΦ (Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας), οι οποίες είναι «μη επεμβατικές κλίνες» και υπάρχουν και στο Νοσοκομείο Αναφοράς.

Αναβάλλονται τα χειρουργεία ρουτίνας που χρήζουν νοσηλεία σε ΜΕΘ

Σύμφωνα με τον κ. Χαριλάου, ο προγραμματισμός υπάρχει για μέχρι και 115 κλίνες ΜΕΘ. «Ο εξοπλισμός υπάρχει, το θέμα είναι το προσωπικό. Οι κλίνες θα αναπτύσσονται σταδιακά με βάση τις ανάγκες», σημείωσε. Παράλληλα, πρόσθεσε πως αυτές οι κλίνες αναπτύσσονται κλείνοντας άλλες υπηρεσίες.

Όπως διευκρίνισε, οι εγχειρήσεις ρουτίνας όπου το άτομο δεν κινδυνεύει, αλλά χρειάζεται έστω και μικρή μετεγχειρητική νοσηλεία σε ΜΕΘ, αναβάλλονται.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top