ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μέτωπο ΔΗΚΟ-ΑΚΕΛ εναντίον Κυβέρνησης για Οδυσσέα και επενδυτικό πρόγραμμα – «Αφήνουν κατά μέρος» το Κυπριακό

Μέτωπο ΔΗΚΟ-ΑΚΕΛ εναντίον Κυβέρνησης για Οδυσσέα και επενδυτικό πρόγραμμα – «Αφήνουν κατά μέρος» το Κυπριακό

Συνέχεια στην αντιπαράθεση έδωσε η χθεσινή συνέντευξη του Νίκου Αναστασιάδη στην εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος», με ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ να παίρνουν την πάσα και να αναδεικνύονται προνομιακά σε ένα κοινό αντιπολιτευτικό μέτωπο, με κύριο θέμα την διαφάνεια και το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα.

Γιώργος Τάττης

Διαλέγουν "διαφάνεια" και παραμερίζουν Κυπριακό: Οργανώνουν τον δημόσιο διάλογο σε βολικές αντιπαραθέσεις με κοινές στοχεύσεις; 

Το κοινό αυτό αντιπολιτευτικό μέτωπο, σε ένα πρώτο επίπεδο, αποκτάει «σώμα και ψυχή» στην βάση της επιλογής της κύριας θεματικής που εστιάζει ο αντιπολιτευτικός λόγος. Που δεν είναι τίποτα άλλο από την επιμονή των δύο στο αίτημα για διαφάνεια και τιμωρία σε ό,τι αφορά τις πολιτογραφήσεις ξένων επενδυτών, εν μέρει την οικονομική πολιτική και προφανώς την ανάδειξη του ρόλου του Γενικού Ελεγκτή στους ελέγχους, ως ένας μοχλός πίεσης.

Αξίζει να σημειωθεί πως τόσο το ΑΚΕΛ, όσο και το ΔΗΚΟ, δεν εξέδωσαν ανακοινώσεις για το Α΄Μέρος της συνέντευξης του Νίκου Αναστασιάδη που αφορούσε το Κυπριακό Πρόβλημα και την επικείμενη επανέναρξη των συνομιλιών, αλλά μόνο για το Β’ Μέρος. Κάτι το οποίο προκαλεί ερωτηματικά σε σχέση με ψίθυρους που υπάρχουν για προειλημμένες αποφάσεις για συνεργασία στις προεδρικές εκλογές, παραμερίζοντας πιθανώς τις μεταξύ τους διενέξεις και παρασύροντας τον δημόσιο διάλογο σε βολικά πεδία αντιπαράθεσης με κοινές στοχεύσεις.

Σε ένα δεύτερο επίπεδο, αυτό το κοινό μέτωπο φαίνεται να ευκολύνουν με την μερική σιωπή τους και τα υπόλοιπα κόμματα, καθώς αναλαμβάνουν ένα πιο μετριοπαθή ρόλο γύρω από την ατζέντα «Διαφάνεια, επενδυτικό πρόγραμμα, έλεγχοι».

Εξέδωσαν ανακοινώσεις εμμένωντας στο αίτημά τους για ελέγχους και διαφάνεια

Έτσι, ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ εξέδωσαν ανακοινώσεις, στρέφοντας τα πυρά τους στην κυβέρνηση, με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Κυριάκο Κούσιο να απαντάει υπενθυμίζοντας την εμπλοκή και των δύο κομμάτων, τόσο στην συγκρότηση του ίδιου του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος, όσο και σε πολιτογραφήσεις μέσω στελεχών τους.

Το ΔΗΚΟ, απαντώντας στον Πρόεδρο Αναστασιάδη σε σχέση με τις κατηγορίες προς το ΔΗΚΟ για την μη ψήφιση του προϋπολογισμού και την διασύνδεσή του θέματος με τους φακέλους για τις πολιτογραφήσεις στον Γενικό Ελεγκτή, αναφέρει: «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ουσιαστικά παραδέχεται ότι δεν έχει καμία πρόθεση να δώσει τους φακέλους των πολιτογραφήσεων στην Ελεγκτική Υπηρεσία για ενδελεχή έλεγχο μετά την ολοκλήρωση της έρευνας της ερευνητικής επιτροπής

Και αυτό παρά τις περί του αντιθέτου αναφορές αξιωματούχων της κυβέρνησης του», ενώ προστίθεται με ένα συνενωτικό λόγο πως «μόνο με την άσκηση πίεσης εκ μέρους της Βουλής, η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να δώσει τους φακέλους», καλώντας τα «κόμματα της αντιπολίτευσης να ενώσουν τη φωνή τους, ώστε να πετύχουμε τον έλεγχο, τη διαφάνεια και την κάθαρση που απαιτεί η κοινωνία».

Στο ίδιο μήκος κύματος, το ΑΚΕΛ, με δήλωση του κ. Νεοκλή Συλικιώτη επισημαίνει πως ο κ. Αναστασιάδης «δεν λέει τίποτα για την κραυγαλέα σύγκρουση συμφέροντος που αφορά τον ίδιο και μια σειρά από νυν και τέως μέλη της κυβέρνησής του», συνεχίζοντας «την εργολαβική υπόσκαψη κάθε θεσμού και αξιωματούχου που δεν ελέγχεται από την κυβέρνηση. Η παρούσα κυβέρνηση συγκρούστηκε με τους πάντες που δεν κατόρθωσε να τους ποδηγετήσει».

Τέλος, γίνεται αναφορά και στην μη ψήφιση του προϋπολογισμού, τονίζοντας πως «ο κ. Αναστασιάδης πήρε την εξουσία με το σύνθημα «ενώνουμε δυνάμεις» και κατέληξε να μην μπορεί να σχηματίσει πλειοψηφία για να εγκριθεί ο προϋπολογισμός και τώρα τα ρίχνει στους άλλους».

Επιστρέφει τα πυρά η κυβέρνηση στην λογική του "κανείς δεν είναι άμοιρος ευθυνών"

Οι ανακοινώσεις αυτές έφεραν ξεχωριστές ανακοινώσεις από το Προεδρικό:
Σε σχέση με το ΑΚΕΛ, αναφέρεται πως αποτελεί «πρόκληση από το ΑΚΕΛ, του οποίου στελέχη συνελήφθησαν να συνωμοτούν για να ξεγελάσουν το σύστημα του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος (ΚΕΠ), για να θησαυρίσουν, αλλά και επί διακυβερνήσεων του οποίου είχε δημιουργηθεί το ΚΕΠ και παραβιάζονταν όροι και κανονισμοί του, να κατηγορεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Κυβέρνηση, με ανυπόστατους και αόριστους ισχυρισμούς για διαφθορά ή κατάχρηση του Προγράμματος.

Γίνεται επίσης συγκεκριμένη αναφορά «στα παραρτήματα 1 και 2 του πορίσματος Καλογήρου, με συγκεκριμένη αλληλογραφία Ακελικών Υπουργών ώστε να μπορέσουν επενδυτές που δεν πληρούσαν τα κριτήρια, να πάρουν υπηκοότητα. Επενδυτές, οι οποίοι αποδείχθηκε ότι αντιμετώπιζαν και ποινικές υποθέσεις στο εξωτερικό. Ταυτόχρονα, το ίδιο το ΑΚΕΛ εκμεταλλευόταν τις πολιτογραφήσεις, ενώ στενοί συνεργάτες Υπουργών των διακυβερνήσεων του ακολουθούσαν την ίδια πρακτική», επισημαίνει ο κ. Κούσιος.

Σε ό,τι αφορά το ΔΗΚΟ, αναφέρεται πως «η εμμονή του για διερεύνηση συγκεκριμένων υποθέσεων από τον Γενικό Ελεγκτή, που έχει περιορισμένες εξουσίες και αρμοδιότητες, συνεχίζεται για προφανείς πολιτικούς και μικροκομματικούς λόγους, εργαλιοποιώντας και αξιοποιώντας πολιτικά το πρώην στέλεχος του κ. Οδυσσέα Μιχαηλίδη».

Σημειώνουμε εδώ πως ο Νίκος Αναστασιάδης είχε ήδη αναφέρει πως "υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος στην Πάφο έχει υποβάλει αιτήσεις για 137 διαβατήρια".

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top