ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΑΗΚ: Μείωση ρεύματος κατά 20% σε ειδικές κατηγορίες συμπολιτών μας - Δες αν είσαι στους δικαιούχους

ΑΗΚ: Μείωση ρεύματος κατά 20% σε ειδικές κατηγορίες συμπολιτών μας - Δες αν είσαι στους δικαιούχους

Μια σημαντική κοινωνική παροχή του κράτους δεν έγινε ευρέως γνωστή και ως εκ τούτου δεν χρησιμοποιείται από όλους τους δικαιούχους, με αποτέλεσμα να μην απολαμβάνουν της μείωσης στις τιμές του ηλεκτρικού τους ρεύματος κατά 20%.

Το ThemaOnline επικοινώνησε με την Εκπρόσωπο Τύπου της ΑΗΚ κ. Χριστίνα Παπαδοπούλου, η οποία μας ενημέρωσε πως η συγκεκριμένη παροχή είναι μια «κοινωνική προσφορά του κράτος». Όπως πρόσθεσε, υπάρχει χρόνια και καθίσταται εφικτή καθώς όλοι καλούνται να πληρώνουν το τέλος ΥΔΩ (Υποχρεώσεις Δημόσιας Ωφέλειας), μια ανεπαίσθητη αύξηση (γύρω στα 44 σεντς την διμηνία), βοηθώντας έτσι τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού που καθορίζει το κράτος.

Αυτή η παροχή αφορά Οικιακούς Πελάτες και όχι επιχειρήσεις, για «Εφαρμογή της Διατίμησης 08». Η αίτηση αφορά την εφαρμογή της ειδικής οικιακής διατίμησης για συγκεκριμένες κατηγορίες ευάλωτων καταναλωτών.

Όπως πληροφορούμαστε, σήμερα υπάρχουν γύρω στους 35 χιλιάδες δικαιούχους και έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα μόνο οι 17,500, περίπου ο μισός αριθμός.

Μάλιστα, σύμφωνα με την κ. Παπαδοπούλου, αυτή την περίοδο διαμορφώνεται από το αρμόδιο υπουργείο ένας πιο ορθολογιστικός τρόπος ένταξης, όπου θα περιλαμβάνει και άλλες κοινωνικές κατηγορίες, όπως οι καρκινοπαθείς, καρδιοπαθείς ή θα ενταχθούν εισοδηματικά κριτήρια.

Όπως τονίζεται, ο δικαιούχος μπορεί να μην είναι ο ίδιος πελάτης της ΑΗΚ και ως εκ τούτου, δεν χρειάζεται να έχει τον λογαριασμό στο όνομά του, καθώς το μειωμένο ρεύμα παρέχεται σε υποστατικά στα οποία διαμένουν άτομα που ανήκουν στις κατηγορίες που επισυνάπτονται παρακάτω.

Αξίζει να σημειωθεί πως η ΑΗΚ απλά επιβεβαιώνει την κατάσταση με τους δικαιούχους που αποστέλλεται από το Υπουργείο Ενέργειας, με μια πολύ απλή και γρήγορη διαδικασία, χωρίς χρονοβόρους ελέγχους. Η διατίμηση γίνεται άμεσα και οι αιτητές δεν χρειάζεται να προσκομίσουν κανένα άλλο στοιχείο ή έντυπο πέραν της αίτησης.

H συμπληρωμένη αίτηση αποστέλλεται είτε υπό μορφή φωτογραφίας, είτε σκαναρισμένη, στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο των κατά επαρχεία γραφείων της ΑΗΚ (θα βρείτε τηλέφωνα και ηλεκτρονικές διευθύνσεις παρακάτω).

Υπενθυμίζεται πως τα κέντρα εξυπηρέτησης πελατών της ΑΗΚ είναι κλειστά για το κοινό λόγω της πανδημίας, αλλά μπορούν όλοι να εξυπηρετούνται ηλεκτρονικά και τηλεφωνικά.

Όλα τα τηλέφωνα και οι διευθύνσεις είναι στην ιστοσελίδα της ΑΗΚ πατώντας εδώ.

Μπορείτε να βρείτε την αίτηση για την παροχή της ειδικής οικιακής διατίμησης για συγκεκριμένες κατηγορίες ευάλωτων καταναλωτών (Διατίμηση 08) πατώντας εδώ.

Δείτε τις κατηγορίες που εμπίπτουν πατώντας εδώ ή διαβάστε παρακάτω:

Η οικιακή διατίμηση με κώδικα 08 ισχύει για κάθε μία από τις πιο κάτω κατηγορίες πελατών νοουμένου ότι είναι Κύπριοι πολίτες ή πολίτες άλ​​​​​λου Κράτους Μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή Κράτους του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου ή όσοι έχουν ίδια δικαιώματα με τους πιο πάνω, οι οποίοι διαμένουν νόμιμα στις περιοχές που ελέγχονται από την Κυπριακή Δημοκρατία:

1. Πολύτεκνη ή πενταμελής οικογένεια που παίρνει Επίδομα Τέκνου από την Υπηρεσία Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για τρία εξαρτώμενα παιδιά και πάνω και με ετήσιο μεικτό οικογενειακό εισόδημα μέχρι €51.258. Το εισοδηματικό κριτήριο των €51.258 για το ετήσιο μεικτό οικογενειακό εισόδημα αυξάνεται κλιμακωτά κατά €5.126 για κάθε πρόσθετο παιδί πέραν των τεσσάρων.

2. Λήπτες Δημοσίου Βοηθήματος από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

3. Δικαιούχοι Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος που παρέχεται από την Υπηρεσία Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

4. Λήπτες επιδόματος Βαριάς Κινητικής Αναπηρίας από το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας
και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

5. Λήπτες Επιδόματος Φροντίδας σε Τετραπληγικά Άτομα από το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

6. Λήπτες Επιδόματος Φροντίδας σε Παραπληγικά Άτομα από το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

7. Αιμοκαθαιρόμενοι νεφροπαθείς οι οποίοι λαμβάνουν Επίδομα Διακίνησης από το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

8. Άτομα που πάσχουν από πολλαπλή σκλήρυνση (κατά πλάκα σκλήρυνση) που είναι εγγεγραμμένα μέλη στον Παγκύπριο Σύνδεσμο Πολλαπλής Σκλήρυνσης.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τροχαίο στο Παραλίμνι: Σοκάρουν οι φωτογραφίες από το όχημα που οδηγούσε ο 53χρονος τραυματίας

Έφη Ξάνθου: Το παρασκήνιο της παραίτησης και... η διαρροή - Το κόμμα που συμπαθεί και «το μόνο σίγουρο»

Καταστήματα πώλησης επίπλων: Τι αφορούσε ο έλεγχος, η κυριότερη παραβίαση και τα ποσοστά  

Υστερούν τα δικαιώματα ασθενών στην Κύπρο: Σοκάρουν όσα βιώνουν οι ηλικιωμένοι - «Φωνές» για υποστελεχωμένα τμήματα

Eurovision 2024: Σαρωτικός ο δεύτερος ημιτελικός στο ΡΙΚ - Δείτε τα ποσοστά τηλεθέασης



Κανένα σημάδι αισιοδοξίας για το Κυπριακό - Κάλεσμα Χριστοδουλίδη στην Ευρώπη

Κανένα σημάδι αισιοδοξίας για το Κυπριακό - Κάλεσμα Χριστοδουλίδη στην Ευρώπη

Υψώνει τον «τοίχο» αδιαλλαξίας ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ, αρνούμενος ακόμα και μία άτυπη τριμερή συνάντηση, επιμένοντας σε κυριαρχική ισότητα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top