ΚΟΣΜΟΣ

Αντόνιο Κόστα: Μεγάλη έμφαση από την πορτογαλική προεδρία στην κοινωνική διάσταση της ΕΕ

Αντόνιο Κόστα: Μεγάλη έμφαση από την πορτογαλική προεδρία στην κοινωνική διάσταση της ΕΕ

Την έμφαση που αναμένεται να δώσει η πορτογαλική προεδρία του Συμβουλίου στην ενίσχυση της κοινωνικής διάστασης της ΕΕ, με κομβικό σημείο τη Σύνοδο Κορυφής της 8ης Μαΐου, περιέγραψε στον Τύπο στις Βρυξέλλες, ο Πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα.


Ο Πρωθυπουργός της Πορτογαλίας τόνισε ότι «είναι πολύ ξεκάθαρο το τι θέλουμε να κάνουμε» και σημείωσε ότι επί της ουσίας η πορτογαλική προεδρία θα χτίσει και θα υλοποιήσει πάνω σε αποφάσεις που έχουν ληφθεί. Ο Πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη για προώθηση της ψηφιακής και πράσινης μετάβασης, με κοινωνικό πρόσημο και ενίσχυση της αυτονομίας της ΕΕ, ολοκληρώνοντας τη σχετική νομοθεσία, τόσο σε σχέση με το ταμείο ανάκαμψης, αλλά και τον ευρωπαϊκό πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων. «Πρέπει να ενισχύσουμε το κοινωνικό μας μοντέλο για να ανταποκριθούμε στην κρίση και να εγγυηθούμε ότι κανείς δε θα μείνει πίσω», επεσήμανε.

Σε σχέση με τη στρατηγική αυτονομία, τόνισε ότι αυτό θα γίνει κρατώντας την ΕΕ ανοικτή στον κόσμο, μέσω εταιρικών σχέσεων προς το Νότο, την Αφρική, τα Ανατολικά (Κίνα, Νέα Ζηλανδία, Αυστραλία και Ινδία), με τις διατλαντικές σχέσεις όπως διευρύνονται με τη επερχόμενη διοίκηση Μπάιντεν, αλλά και με τη Λατινική Αμερική (Mercosur). Ο ίδιος επεσήμανε τις επικείμενες συναντήσεις των 27 με Μπάιντεν και Μόντι (Ινδία). Τόνισε δε ότι η πορτογαλική προεδρία έχει οργανωθεί και σε σχέση με την αντιμετώπιση της πανδημίας, ενώ ταυτόχρονα θα έχει μια έντονη ψηφιακή διάσταση ως προς το οργανωτικό κομμάτι της. Σε σχέση με τη Σύνοδο Κορυφής της 7ης και 8ης Μαΐου, ο Αντόνιο Κόστα ανακοίνωσε τις τρεις διαφορετικές συνθέσεις: πρώτον με τους κοινωνικούς εταίρους, δεύτερον με τους 27 για τον κοινωνικό πυλώνα και τρίτον με την Ινδία.

«Απολύτως απαράδεκτα τα όσα είδαμε χθες στις ΗΠΑ», σχολίασε σχετικά ο Πρωθυπουργός εκφράζοντας την ελπίδα για ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας, καταδικάζοντας τη βία και ευχόμενος επιδιόρθωση των διατλαντικών δεσμών με την επερχόμενη διοίκηση Μπάιντεν.

Η ΕΕ και οι ΗΠΑ είναι διεθνείς εταίροι και σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, με κοινές αξίες. «Δεν μπορούμε να θυσιάσουμε την εταιρική μας σχέση και συνεργασία λόγω περιστασιακών γεγονότων», τόνισε. «Είδαμε πόσο ανταγωνιστικές ήταν αυτές οι εκλογές και διαπιστώσαμε τις εσωτερικές διαιρέσεις, αυτό είναι αναμενόμενο στις δημοκρατίες», σημείωσε. Ξεκαθάρισε όμως ότι τα αποτελέσματα των εκλογών πρέπει να γίνονται απολύτως σεβαστά. Σημείωσε ωστόσο ότι η εκλογή Μπάιντεν δεν σημαίνει αυτομάτως πως στο μέλλον μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ όλα θα είναι εύκολα, καθώς πάντα θα υπάρχουν διαφορετικά συμφέροντα, ωστόσο η επιδιόρθωση των διατλαντικών σχέσεων, της πολυμέρειας, η ενίσχυση του ΟΗΕ και η στήριξη των δημοκρατικών θεσμών πρέπει να αποτελέσουν προτεραιότητα.

ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Φωτιά ξέσπασε γύρω στις 20.00 την Τετάρτη στην περιοχή του «Aphrodite Hills», παρά την Πέτρα του Ρωμιού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top