ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νέος περιορισμός που απαγορεύει επικίνδυνες χημικές ουσίες σε προϊόντα για τατουάζ και μόνιμο μακιγιάζ

Νέος περιορισμός που απαγορεύει επικίνδυνες χημικές ουσίες σε προϊόντα για τατουάζ και μόνιμο μακιγιάζ

Νέος περιορισμός, που απαγορεύει  τη χρήση καρκινογόνων, μεταλλαξιογόνων, τοξικών για την αναπαραγωγή, αλλεργιογόνων, διαβρωτικών ή ερεθιστικών για τους οφθαλμούς χημικών ουσιών σε βαφές τατουάζ και σε προϊόντα μόνιμου μακιγιάζ, ψηφίσθηκε σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

 
Σύμφωνα με ανακοίνωση την οποία μεταδίδει το ΓΤΠ, τα μελάνια δερματοστιξίας (τατουάζ) μπορεί να περιέχουν επικίνδυνες χημικές ουσίες, οι οποίες είναι γνωστό ή υπάρχουν υπόνοιες ότι προκαλούν καρκίνο, γενετικές μεταλλάξεις, τοξικές επιδράσεις στην αναπαραγωγή, αλλεργίες ή άλλες δυσμενείς επιδράσεις στους ανθρώπους.
 
Όπως σημειώνεται υπάρχει ευρεία χρήση των προϊόντων αυτών, αφού το 12% των Ευρωπαίων και το 24% των νέων (18-35 ετών) έχει κάποιου είδους τατουάζ, ενώ το 3-20% του πληθυσμού έχει υποβληθεί σε μόνιμο μακιγιάζ.
 
Εξάλλου, για το 68% των ατόμων με τατουάζ αναφέρονται δερματικά προβλήματα.

«Ως συνέπεια των ανησυχιών αυτών έχει ψηφισθεί σε Ευρωπαϊκό επίπεδο νέος περιορισμός, ο οποίος εντάχθηκε στο Παράρτημα ΧVII του Ευρωπαϊκού Κανονισμού REACH (αρ. 1907/2006/EK), για τον οποίο αρμοδιότητα έχει το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων».

Ειδικότερα, σημειώνεται ότι μετά τις 4.1.2022 τα σκευάσματα (χημικά μείγματα) που προορίζονται για εφαρμογές δερματοστιξίας δεν πρέπει να περιέχουν χημικές ουσίες με την προαναφερόμενη ταξινόμηση, χημικές ουσίες που απαγορεύεται ή περιορίζεται η χρήση τους με βάση τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό για τα καλλυντικά (1223/2009/ΕΚ) και συγκεκριμένες βαφές, μέταλλα και Πολυκυκλικούς Αρωματικούς Υδρογονάνθρακες, όπως καθορίζεται σε παράρτημα του περιορισμού.
 
Επίσης, μετά τις 4.1.2023 απαγορεύεται η χρήση των βαφών Pigment Blue και Pigment Green στα εν λόγω προϊόντα.

Επιπρόσθετα, σε όλα τα χημικά μείγματα που προορίζονται για δερματοστιξία θα πρέπει να αναγράφεται η δήλωση «Μείγμα για χρήση σε τατουάζ ή μόνιμο μακιγιάζ», ο μοναδικός αριθμός αναφοράς παρτίδας, κατάλογος με τα συστατικά και εάν εφαρμόζεται οι δηλώσεις «Περιέχει Νικέλιο. Μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις», «Περιέχει Χρώμιο(VI). Μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top