LIKE ONLINE

Jeff Bezos: Γι' αυτόν τον λόγο άφησε το «τιμόνι» της Amazon

Jeff Bezos: Γι' αυτόν τον λόγο άφησε το «τιμόνι» της Amazon

Η αγάπη του Jeff Bezos για το Διάστημα και ο αγώνας δρόμου για την κατάκτηση του, ήταν ο καθοριστικός παράγοντας για την λήψη της απόφασης που συγκλόνισε τον παγκόσμιο επιχειρηματικό κόσμο: το step-down από το τιμόνι της Amazon, του οικονομικού μεγαθηρίου που ταυτίστηκε με το όνομα του.

H απόφαση του Jeff Bezos να παραδώσει τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της Amazon στον συνεργάτη του Andy Jassy, και να μετακινηθεί σε εκείνη του Προέδρου, σηματοδοτεί το τέλος μιας ολόκληρης εποχής.

Μιας εποχής που χαρακτηρίστηκε από την φρενήρη πορεία του Bezos προς την κατάκτηση του τίτλου του πιο επιτυχημένου επιχειρηματία στον πλανήτη, και μέχρι πρόσφατα, του πλουσιότερου ανθρώπου πάνω στη Γη – θέση που του «έκλεψε» μέσα από τα χέρια ο Elon Musk.

Τα τελευταία 25 χρόνια του Bezos, και της εταιρείας του Amazon, χαρακτηρίζονται ως η πιο κερδοφόρα και γόνιμη περίοδος οποιασδήποτε αμερικάνικης επιχείρησης διαχρονικά.

H Amazon ήταν απλά μια ιδέα ενόσω ο Bezos ήταν αντιπρόεδρος στο hedge fund της Wall Street D. E. Shaw & Co., στη συνέχεια έγινε διαδικτυακό βιβλιοπωλείο και έπειτα αποτέλεσε μία από τις «ιπτάμενες» μετοχές της φούσκας των dot com στα τέλη της δεκαετίας του ‘90. Ο Bezos κατάφερε να τη γλιτώσει από τη φούσκα του διαδικτύου με καινοτομίες όπως το Kindle, η υπηρεσία Amazon Prime και η υπηρεσία AWS.


Την τελευταία δεκαετία, οδήγησε την Amazon σε μια χρηματιστηριακή αξία 1,7 τρισ. δολαρίων, φτάνοντας σε μεγέθη εταιρείες όπως η Microsoft και η Apple.

Άρα με μια τέτοια επιτυχημένη πορεία, πού οφείλεται η απόφαση του Bezos να αφήσει το τιμόνι της Amazon;

Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη πως ο Jeff Bezos, δεν ασχολείτο επιχειρηματικά μόνο με την Amazon. Οι ιδιοκτησίες του περιλαμβάνουν την Washington Post, αρκετά φιλανθρωπικά ιδρύματα καθώς και την Blue Origin, μια «διαστημική» εταιρεία που, ωστόσο, υπολείπεται σε δυναμική από την αντίστοιχη εταιρεία του ανταγωνιστή του Elon Musk.

Τα πεδία της επιχειρηματικής δραστηριοποίησης του τον οδήγησαν τα τελευταία χρόνια, σε ουκ ολίγες συγκρούσεις, μεταξύ άλλων και με την αμερικανική κυβέρνηση: η ιδιοκτησία της Washington Post τον έφερε σε ρήξη με την Προεδρία Τραμπ και κόστισε στην Amazon ένα συμβόλαιο ύψους 10 δισ. δολαρίων με το Πεντάγωνο, το οποίο τελικά υπογράφτηκε με την Microsoft. Η εφημερίδα του, τον έφερε ξανά σε δυσχερή θέση, όταν ο πρόεδρος της Ινδίας, Narendra Modi, αρνήθηκε να τον συναντήσει κατά την επίσκεψη του στην χώρα, θυμωμένος για την «παρουσίαση» της Ινδίας στις σελίδες της εφημερίδας.

Όντας ξακουστός για την απαράδεκτη εργοδοτική του συμπεριφορά –συχνά χαρακτηρίζεται ως το χειρότερο αφεντικό στον κόσμο- δεν είναι λίγα τα προβλήματα που αντιμετώπισε από σωματεία εργαζομένων που ουκ ολίγες φορές έχουν βρεθεί ακόμα κι έξω από το σπίτι του – στήνοντας μια φορά ακόμα και γκιλοτίνα.

Αλλά και η ενασχόληση του με την φιλανθρωπία ειδικά στον τομέα της οικολογίας, συνάντησε προβλήματα λόγω της ταύτισης του ονόματος του με την Amazon, όταν σειρά οργανώσεων αρνήθηκαν τις δωρεές του.

Ο ίδιος ο Jeff Bezos με το email που ενημέρωσε τους εργαζόμενους της Amazon για την παραίτηση του, είπε πως «Ποτέ δεν είχα περισσότερη ενέργεια, και δεν είναι επειδή αποσύρομαι», τονίζοντας πως τώρα θα έχει χρόνο να ασχοληθεί με τα άλλα του πάθη.

Όπερ σημαίνει, ότι θα έχει την δυνατότητα να αφιερωθεί στην άλλη μεγάλη του αγάπη, την Blue Origin και την κατάκτηση του διαστήματος. Άλλωστε, αν και η Blue Origin δεν έχει να επιδείξει τα επιτεύγματα της SpaceX του Elon Musk, ο Bezos δεν έπαψε ποτέ να την έχει ψηλά στην ατζέντα των δραστηριοτήτων του, δηλώνοντας παρών κάθε Τετάρτη στα γραφεία της εταιρείας στο Kent, ενώ χρηματοδοτούσε την Blue Origin πουλώντας κάθε χρόνο 1 δισ. δολάρια σε μετοχές της Amazon. Με την Blue Origin να κάνει ήδη τα βήματα προς μια νέα εποχή, εκτοξεύοντας επιτυχώς τον Ιανουάριο έναν πύραυλο που θα μεταφέρει στο διάστημα τουρίστες επί πληρωμή, εμφανίζει «πεδίο δόξης λαμπρόν» για τον «αποσυρθέντα» Bezos.

H Amazon, έχοντας φτάσει πλέον να καταγράφει τριμηνιαίες πωλήσεις ύψους 100 δισ. δολαρίων, ίσως να μην αποτελεί πλέον μια προκλητική ενασχόληση, ειδικά αν ληφθεί υπόψη πως δεν λείπουν οι «πονοκέφαλοι» των συνεχών παραπόνων για τις υπηρεσίες της, αλλά και οι πιέσεις από τις περιοριστικές ρυθμίσεις και τους ελέγχους της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου. Η κατάθεση του Bezos στην Επιτροπή, μαζί με Tim Cook, Mark Zuckerberg και Sundar Pichai, έδειχναν έναν Bezos που θα προτιμούσε να βρίσκεται κάπου αλλού.

H Amazon, με την απόσυρση του Bezos, περνάει σε μια άλλη εποχή. Ο Jassy, από τους πρώτους συνεργάτες του, που αναλαμβάνει την θέση του CEO, είναι σαφέστατα λιγότερο κουρασμένος από τον Bezos, περισσότερο ταπεινός και σίγουρα όχι το «κόκκινο πανί» που είναι ο προκάτοχος του, έχοντας όμως απορροφήσει τα καλύτερα στοιχεία της φιλοσοφίας και της μακρόπνοης επιχειρηματικής στρατηγικής του.

«Είναι πολύ δύσκολο να χτίσεις μια επιχείρηση που αντέχει στο χρόνο», είπε ο Jassy. «Για να το καταφέρεις πρέπει να επανεφεύρεις τον εαυτό σου ξανά και ξανά». Μπροστά σε μια τέτοια πρόκληση επανίδρυσης βρίσκεται και η Amazon με το step-down του Bezos, αν και ο ίδιος υπόσχεται πως θα παραμείνει ενεργός στην εταιρεία, ειδικά όταν απαιτούνται δύσκολες αποφάσεις, όπως αυτή που μόλις έλαβε.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Ξεκάθαρος ο Κεραυνός: «Ανέκδοτο ότι έχουν αντικατασταθεί οι συντάξεις με φιλοδώρημα»

Αυξήσεις στις τιμές καυσίμων: Πόσο έχουν ανέβει - «Οι γεωπολιτικές εξελίξεις επηρεάζουν»

Παραιτήθηκε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου - Ποιος αναλαμβάνει στη θέση του

Τραγωδία στις ΗΠΑ: Μωρό ενός έτους έπεσε από παράθυρο ξενοδοχείου και σκοτώθηκε



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top