ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ικανοποίηση αναφορικά με την πλήρη λειτουργία των σχολείων, εξέφρασε ο ΥΠΠΑΝ

Ικανοποίηση αναφορικά με την πλήρη λειτουργία των σχολείων, εξέφρασε ο ΥΠΠΑΝ

Με ικανοποίηση «βλέπουμε ότι από τη Δευτέρα θα έχουμε στα σχολεία και τις άλλες δυο τάξεις του Λυκείου και από την μεθεπόμενη εβδομάδα και τα Γυμνάσια», είπε ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Πρόδρομος Προδρόμου, μιλώντας σε σημερινή συνέντευξη Τύπου για θέματα της επικαιρότητας. 

Όπως ανέφερε, τώρα έμφαση θα πρέπει να δοθεί στην πιστή εφαρμογή των υγειονομικών κανόνων και της αναγκαίας προστασίας «για να διαφυλάξουμε τη δυνατότητα που μας δίνεται για να λειτουργούν τα σχολεία μας κανονικά. Είναι πραγματικά ευαίσθητη η συγκυρία και δεν πρέπει να επιτρέψουμε να υπάρξει επιδείνωση», πρόσθεσε.
 
Πιστοποίηση αγγλικής γλώσσας στο δημόσιο σχολείο
 
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας, ο κ. Πρόδρομου αναφερόμενος στη δυνατότητα Πιστοποίησης της γνώσης της αγγλικής γλώσσας στο δημόσιο σχολείο είπε ότι όπως ήταν προγραμματισμένο ενεργοποιείται φέτος συνεργασία του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας με το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ «για να παρέχουμε τη δυνατότητα για πιστοποίηση της γνώσης της αγγλικής γλώσσας μέσα στα σχολεία μας».
 
«Στόχος είναι η πιστοποίηση του επιπέδου γλωσσικής επάρκειας Β2 για τους αποφοίτους/ες του Δημόσιου Σχολείου. Από φέτος το Πρόγραμμα Πιστοποίησης της γνώσης της αγγλικής γλώσσας εφαρμόζεται πιλοτικά σε 26 σχολεία και περίπου 1250 μαθητές και μαθήτριες δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα παρακαθήσουν δωρεάν στις εξετάσεις PET και IGCSE, δηλαδή των πανευρωπαϊκά οριζόμενων επιπέδων Β1 και Β2. Από τον Σεπτέμβριο 2020 έχει γίνει η σχετική επιμόρφωση και υποστήριξη των εκπαιδευτικών και συγκεντρώθηκε η εκδήλωση ενδιαφέροντος από μαθητές και μαθήτριες», σημείωσε.
 
Είχε γίνει από τον περασμένο Σεπτέμβριο, συνέχισε ο κ. Προδρόμου, εγγραφή των μαθητών/τριών για την πιλοτική εφαρμογή στην Α’ Λυκείου.
 
«Από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον ερχόμενο Μάιο γίνεται η προετοιμασία των μαθητών/τριών για το πιστοποιητικό Β1. Τον Μάιο 2021 θα έχουμε 1000 μαθητές και μαθήτριες στις εξετάσεις PET. Από τον περασμένο Σεπτέμβριο έχει γίνει και η επιλογή μαθητών/τριών και σχολείων για τη Γ’ Λυκείου. Και σε αυτή την περίπτωση γίνεται όλο αυτό το διάστημα και μέχρι τον Μάιο προετοιμασία των μαθητών/τριών για το πιστοποιητικό Β2, International General Certificate in Secondary Education (IGCSE)», συμπλήρωσε. Σημείωσε ότι 250 μαθητές και μαθήτριες θα παρακαθήσουν τον Μάιο στις εξετάσεις IGCSE.

Παράλληλα, είπε ο κ. Προδρόμου, έγινε τον περασμένο Οκτώβριο και διαγνωστική εξέταση 1000 μαθητών/τριών Α’ Γυμνασίου, η οποία θα επαναληφθεί για τους ίδιους μαθητές και μαθήτριες στη Β’ Γυμνασίου, τον Οκτώβριο 2021.
 
«Πρόκειται για μια πιλοτική εφαρμογή, που θα αξιολογηθεί με στόχο στη συνέχεια να γενικευτεί. Θα δίνουμε τη δυνατότητα, στους μαθητές και μαθήτριες να πιστοποιούν με διεθνώς έγκυρα πιστοποιητικά και διαδικασίες τη γνώση της αγγλικής γλώσσας -χωρίς οικονομική επιβάρυνση. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική διαδικασία, η οποία εκτός από τη δυνατότητα για απόκτηση πιστοποιητικών γνώσης και επάρκειας, θα έχει θετική επίδραση στην ίδια τη διδασκαλία και τη μάθηση και δημιουργεί κίνητρα τόσο για τους μαθητές/μαθήτριες όσο και για το εκπαιδευτικό προσωπικό. Επιπλέον, δίνει και τη δυνατότητα στο Υπουργείο να ασκήσει κοινωνική πολιτική, προσφέροντας σε όλους/όλες αυτή τη δυνατότητα δωρεάν», τόνισε. 
 
Ο κ. Προδρόμου πρόσθεσε ότι στοχεύουν ανάλογη διαδικασία πιστοποίησης να προσφέρουν στη συνέχεια και για τη γνώση της γαλλικής γλώσσας στο πλαίσιο της συνεργασίας τους με τη γαλλική Κυβέρνηση.
 
«Όπως ενδεχομένως και για την ελληνική γλώσσα και για άλλα διδακτικά αντικείμενα», επεσήμανε.
 
Συνεργασία με το ΤΕΠΑΚ
 
Όσον αφορά τη συνεργασία με το ΤΕΠΑΚ για την ανάπτυξη των τριτοβάθμιων τουριστικών/ξενοδοχειακών σπουδών, ο κ. Προδρόμου είπε ότι στο πλαίσιο της πολιτικής της Κυβέρνησης για την περαιτέρω ανάπτυξη της πανεπιστημιακής, αλλά και της τριτοβάθμιας, επαγγελματικού προσανατολισμού, εκπαίδευσης, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε χθες πρόταση για να ξεκινήσει διαβούλευση και συνεργασία του ΥΠΠΑΝ με το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) στον τομέα των τουριστικών/ξενοδοχειακών σπουδών και των επισιτιστικών τεχνών.
 
Συγκεκριμένα, είπε ότι μετά από εκδήλωση ενδιαφέροντος από το ΤΕΠΑΚ, «θα συζητήσουμε την ανάπτυξη των προγραμμάτων και δραστηριοτήτων του ΤΕΠΑΚ σε αυτό τον τομέα, σε συνδυασμό και με την καλύτερη αξιοποίηση του Ανώτερου Ξενοδοχειακού Ινστιτούτου».
 
«Ξεκινάμε διαβουλεύσεις με το ΤΕΠΑΚ και στη βάση κάποιων προκαταρκτικών προτάσεων που υπάρχουν ήδη, πιθανώς να καταλήξουμε σε συγκεκριμένες αποφάσεις για συνεργασία», σημείωσε.
 
Πλήρης λειτουργία των σχολείων
 
Αναφορικά με την πλήρη λειτουργία των σχολείων, αλλά με υγειονομικά πρωτόκολλα, ο Υπουργός Παιδείας επισήμανε ότι «με ικανοποίηση βλέπουμε ότι από τη Δευτέρα θα έχουμε στα σχολεία και τις άλλες δυο τάξεις του Λυκείου και από τη μεθεπόμενη εβδομάδα και τα Γυμνάσια».
 
Παράλληλα, πρόσθεσε ότι τώρα έμφαση θα πρέπει να δοθεί στην πιστή εφαρμογή των υγειονομικών κανόνων και της αναγκαίας προστασίας «για να διαφυλάξουμε τη δυνατότητα που μας δίνεται για να λειτουργούν τα σχολεία μας κανονικά». Είναι πραγματικά ευαίσθητη η συγκυρία και δεν πρέπει να επιτρέψουμε να υπάρξει επιδείνωση, είπε.

Ο κ. Προδρόμου τόνισε ότι «από την πλευρά του Υπουργείου θα δώσουμε σημασία στην εποπτεία και τους ελέγχους για να διαπιστώσουμε ότι τηρούνται τα Πρωτόκολλα, σε συνεργασία με τις επιθεωρήσεις του Υπουργείου και τις διευθύνσεις των σχολείων μας». Σύμφωνα με διαδικασίες, που έχουν αποφασιστεί από την αρχή της σχολικής χρονιάς και με ένα δίκτυο που έχει αναπτυχθεί, «παρακολουθούμε πώς εφαρμόζονται οι κανόνες και ποια τυχόν προβλήματα προκύπτουν, για να αντιμετωπίζονται. Ταυτόχρονα, συνεχίζει τη λειτουργία της η Ομάδα Διαχείρισης Περιστατικών COVID, η οποία υποστηρίζει τις υπηρεσίες ιχνηλάτησης», συμπλήρωσε.  
 
Τσικνοπέμπτη στα σχολεία
 
Ο Υπουργός Παιδείας ανέφερε, επιπρόσθετα, ότι λαμβάνοντας υπόψη το Διάταγμα με βάση τον περί Λοιμοκαθάρσεως Νόμο, «και το Υγειονομικό Πρωτόκολλο που έχουμε στα σχολεία, θα πρέπει την ερχόμενη εβδομάδα, την Πέμπτη που είναι Τσικνοπέμπτη, να είμαστε πολύ προσεκτικοί».
 
«Νομίζω είναι κατανοητό ότι πρέπει φέτος να αποφύγουμε εκδηλώσεις που συνδέονται με το έθιμο και την έναρξη της νηστείας, εκδηλώσεις που άλλες χρονιές συνηθίζονταν και στα σχολεία. Φέτος δεν μπορούμε, δεν επιτρέπεται να κάνουμε εκείνα που γίνονταν άλλες χρονιές», τόνισε. Καταλαβαίνουμε, συνέχισε, πλήρως την επιθυμία είτε των παιδιών είτε και των γονέων και κηδεμόνων να γιορτάσουν συμβολικά την τελευταία μέρα πριν τη νηστεία. «Όμως τώρα έχουμε να τηρήσουμε ένα συμβόλαιο προστασίας απέναντι στον κορωνοϊό. Μακάρι να τα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε την πανδημία και θα έχουμε μετά πολλές ευκαιρίες και για να γιορτάσουμε και για να χαρούμε», πρόσθεσε.
 
Όπως είπε, «συζητήσαμε αυτό το θέμα και με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις και με τις συνομοσπονδίες των γονέων σε όλες τις βαθμίδες και με την οργάνωση των μαθητών, την ΠΣΕΜ. Χαίρομαι γιατί συμφωνούμε ότι πρέπει να δείξουμε αυτοσυγκράτηση και να αποφύγουμε πράγματα που ούτως ή άλλως δεν επιτρέπονται από το Υγειονομικό Πρωτόκολλο».
 
Ο κ. Προδρόμου απηύθυνε έκκληση σε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες, αλλά και στους γονείς και κηδεμόνες για να ενθαρρύνουν τα παιδιά τους, ούτως ώστε να απέχουν φέτος από τέτοιες εκδηλώσεις.  
 
Εποπτεία τήρησης μέτρων υγειονομικής προστασίας
 
Ο Υπουργός Παιδείας ανέφερε ότι «τα πρωτόκολλα όμως θα πρέπει να τηρηθούν όχι μόνο στα σχολεία, αλλά και στους άλλους χώρους που είναι υπό την ευθύνη μας».
 
Στο ίδιο πλαίσιο, πρόσθεσε, εκτός από την εποπτεία των σχολείων μέσα από το δίκτυο που έχουμε αναπτύξει από την αρχή της χρονιάς, αυτές τις μέρες προχωρά και ο Κυπριακός Οργανισμός Αθλητισμού (ΚΟΑ) με απασχόληση έκτακτου προσωπικού εποπτείας των χώρων άθλησης.
 
«Ενώ με το προσωπικό που θα εργοδοτηθεί από την Κυβέρνηση εκτάκτως, προσφέροντας απασχόληση σε ανέργους, θα έχουμε και στο ΥΠΠΑΝ έκτακτο προσωπικό επιτήρησης, το οποίο με οδηγίες από τις αρμόδιες Υπηρεσίες θα βοηθήσει στην εποπτεία ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ωδείων,  φροντιστηρίων και άλλων δραστηριοτήτων και χώρων για τους οποίους έχουμε αρμοδιότητα», σημείωσε. 
 
Φροντιστήρια
 
Ο κ. Προδρόμου είπε ότι μετά τις αποφάσεις που ανακοινώθηκαν χθες, «αντιλαμβάνομαι πλήρως το αίτημα που εκφράζεται από την πλευρά των φροντιστηρίων ως προς την επέκταση της λειτουργίας τους».
 
Όπως είχε ανακοινωθεί, «η άρση των περιορισμών γίνεται σταδιακά. Αντιλαμβανόμαστε βέβαια ότι είναι πολύ περιοριστικός ο κανόνας που ισχύει για να επιτραπεί μόνο η λειτουργία σε ομάδες «ένας προς έναν». Ελπίζω ότι στην επόμενη φάση θα καταστεί δυνατόν να εξασφαλιστεί η πλήρης λειτουργία τους. Θα το επιδιώξουμε και ελπίζω να το επιτρέψουν οι συνθήκες», συμπλήρωσε.

Ψυχολογική και συναισθηματική στήριξη και ενδυνάμωση στο σχολείο
 
Όσον αφορά την ψυχολογική και συναισθηματική στήριξη και ενδυνάμωση στο σχολείο, ο κ. Προδρόμου είπε ότι δεν έχουμε να κάνουμε μόνο με μια υγειονομική κρίση, δεν έχουμε να κάνουμε μόνο με την οικονομική πίεση που αυτή δημιουργεί, αλλά έχουμε να κάνουμε και με μια πολύ ευαίσθητη ψυχο-συναισθηματική κατάσταση των ανθρώπων.
 
«Η υγειονομική κρίση και όλα τα μέτρα προστασίας πιέζουν την κοινωνία, πιέζουν και τους ανθρώπους. Θα πρέπει αυτές τις μέρες να το έχουμε υπόψη και να ενεργήσουμε αναλόγως. Γι’ αυτό θέλουμε στα σχολεία και να δώσουμε στήριξη στα παιδιά και να είμαστε όσο γίνεται πιο έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε δυσκολίες που αναπόφευκτα προκύπτουν. Είναι πολύ θετικό ότι σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία έχουμε τη συνδρομή της ειδικής επιτροπής που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της Ομάδας των Επιστημονικών Συμβούλων της Κυβέρνησης, υπό την προεδρία του Καθηγητή Κωνσταντίνου Φελλά. Μας υποστηρίζουν και θέλουμε να ενδυναμώσουμε τους εκπαιδευτικούς μας ως προς την αντιμετώπιση της ψυχολογικής και της συναισθηματικής πίεσης», συμπλήρωσε.
 
Όπως είπε ο κ. Προδρόμου, έγιναν ήδη δυο διαδικτυακά σεμινάρια για τους εκπαιδευτικούς, της Δημοτικής και της Μέσης Εκπαίδευσης, από πανεπιστημιακούς, μέλη της Επιτροπής.
 
«Η πανεπιστημιακός δρ Μόνικα Σιακού έκανε στις 11 Φεβρουαρίου σεμινάριο με θέμα «Η θωράκιση της ψυχικής ανθεκτικότητας των παιδιών του δημοτικού σχολείου στην αντιμετώπιση συνεπειών της πανδημίας μέσα από την καθημερινή διδασκαλία». Στους εκπαιδευτικούς Μέσης έγινε σεμινάριο από την πανεπιστημιακό δρα Μαρία Καρανικόλα, στις 23 του μηνός, με θέμα «Πανδημία COVID-19: Μπορούμε να διαχειριστούμε αποτελεσματικά τα βιώματα ψυχικής επιβάρυνσης». Ευχαριστώ ιδιαίτερα και τις δυο για την προθυμία τους και τη βοήθεια που μας δίνουν», σημείωσε.
 
Ταυτόχρονα, είπε, ενεργοποιείται και η Υπηρεσία Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας, αλλά και η Υπηρεσία Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής του Υπουργείου, όπως βέβαια και η Ομάδα Άμεσης Παρέμβασης, «ούτως ώστε να ενισχύσουμε τις άμυνες του σχολείου και να αναπτύξουμε ένα δίχτυ ψυχοκοινωνικής προστασίας».
 
«Θα αξιοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες που έχουμε. Πρέπει να στηρίξουμε τα παιδιά και να αντιμετωπίσουμε πιέσεις που δημιουργούνται από αυτή τη δύσκολη κατάσταση πραγμάτων», κατέληξε ο Υπουργός Παιδείας.

ΠΗΓΗ: Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:Σε εγρήγορση η Λευκωσία: Ενεργοποιήθηκαν κανάλια επικοινωνίας μετά τις απειλές του ηγέτη της Χεζμπολάχ στην Κύπρο

Σε εγρήγορση η Λευκωσία: Ενεργοποιήθηκαν κανάλια επικοινωνίας μετά τις απειλές του ηγέτη της Χεζμπολάχ στην Κύπρο

Κανάλια επικοινωνίας ενεργοποιήθηκαν μετά τις πρόσφατες αναφορές του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, που αφορούσαν την Κύπρο και οι τοποθετήσεις έχουν πλέον καταστεί κατά πολύ ηπιότερες, όπως ανέφεραν στο ΡΙΚ αρμόδιες πηγές. Παράλληλα, συνέχιζαν οι ίδιες πηγές, δημοσιεύματα μέσων που βρίσκονται κοντά στη Χεζμπολάχ, υποβαθμίζουν πια το θέμα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top