ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

365 μέρες κορωνοϊου στην Κύπρο - Ο 'αόρατος' εχθρός που άλλαξε τη ζωή μας

365 μέρες κορωνοϊου στην Κύπρο - Ο 'αόρατος' εχθρός που άλλαξε τη ζωή μας

Εγκλεισμός, μάσκα προστασίας, αποστάσεις, μηνύματα, «κέρφιου», πανδημία, κορωνοϊός. Μπήκαν στη ζωή μας αναπάντεχα και θυσιάσαμε όλοι αρκετά για να προστατευθούμε και να προστατέψουμε τους γύρω μας. Οι ειδήσεις που έφταναν κοντά μας από το εξωτερικό και συγκεκριμένα από την Γιουχάν φάνταζαν πολύ μακριά, αλλά στην πραγματικότητα δεν ήταν.

Ένας χρόνος συμπληρώνεται σήμερα (9/3/21) από τα πρώτα δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα που άνοιξαν την πόρτα του κορωνοϊό στο νησί μας. Μάθαμε ότι για μπορούμε να ενώσουμε δυνάμεις για να νικήσουμε τον «αόρατο» εχθρό. Μπορεί μέχρι σήμερα η πανδημία να μην έχει τελειώσει αλλά σίγουρα μας έχει διδάξει πολλά!

Το χρονικό της πανδημίας στην Κύπρο

 

9 Μαρτίου 2020

Τα δύο πρώτα επιβεβαιωμένο κρούσματα κορωνοϊού, ένας 25χρόνος άνδρας από τη Λεμεσό ο οποίος είχε επιστρέψει από την Ιταλία (Μιλάνο) και ένας 64χρόνος γιατρός από τη Λευκωσία ο οποίος είχε επιστρέψει από το Ηνωμένο Βασίλειο, είναι γεγονός.

«Δύο εκ των 50 δειγμάτων που είχαν σταλεί για εξέταση είναι θετικά. Άρα έχουμε τα δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού στην Κύπρο»,  ήταν τα λόγια ένα χρόνο πριν του Υπουργού Υγείας.

11 Μαρτίου 2020

4 ακόμα επιβεβαιωμένα περιστατικά, δύο Ελληνοκύπριοι που επέστρεψαν από το Ηνωμένο Βασίλειο την προηγούμενη μέρα και δύο άτομα που αφότου εκδήλωσαν συμπτώματα, επικοινώνησαν με τις αρχές.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ) κηρύσσει πανδημία, κάτι που για αρκετούς άργησε πολύ να πράξει με αποτέλεσμα η κατάσταση να είναι πλέον ανεξέλεγκτη

12 Μαρτίου 2020

7 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα με το σύνολο στην Κύπρο να φτάνει τα 13.

Ένα άτομο που ταξίδεψε από το Ηνωμένο Βασίλειο και επικοινώνησε με τις αρχές όταν εμφάνισε συμπτώματα, ένα άτομο που επέστρεψε από την Ιταλία, ένα άτομο με συμπτώματα που επέστρεψε από την Ελλάδα, ένα άτομο που επέστρεψε από τη Γερμανία και δεν είχε συμπτώματα και άλλοι τρεις.

13 Μαρτίου 2020  - Κλείνουν τα σύνορα της Κύπρου

7 νέα κρούσματα επιβεβαιώθηκαν και ο πρόεδρος της δημοκρατίας αποφασίζει να κλείσουν τα σύνορα για δεκαπέντε ημέρες από την 15η Μαρτίου. Επαναπατρίζονται μόνο οι μόνιμοι κάτοικοι Κύπρου οι οποίοι μπαίνουν σε υποχρεωτική καραντίνα σε χώρους που όρισε η κυβέρνηση για 14 ημέρες, τη μέγιστη περίοδο επώασης του ιού.

Την ίδια μέρα τα σχολεία κλείνουν μέχρι τα μέσα Απριλίου.

 

21 Μαρτίου 2020 - Επιβεβαιώθηκε ο πρώτος νεκρός από κορωνοϊό.

Ο Υπουργός Υγείας εκδίδει το πρώτο διάταγμα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού. Σύμφωνα με το διάταγμα, μέχρι και την 31η Μαρτίου 2020, απαγορευόταν η συγκέντρωση και η παραμονή στον ίδιο, ενιαίο κλειστό χώρο, ιδιωτικής ή δημόσιας χρήσεως, πέραν των 75 ατόμων συνολικά.

23 Μαρτίου 2020 - Lockdown- καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας

Όπως ίσχυσε με το διάταγμα του Υπουργού Υγείας, οι μετακινήσεις από τις 6 το πρωί της 24ης Μαρτίου μέχρι το πρωί της 13ης Απριλίου 2020 απαγορεύτηκαν. Οι εξαιρέσεις αφορούσαν σε μετάβαση από και προς τους χώρους εργασίας, καθώς και για σκοπούς εργασίας, σε απόλυτα αναγκαίες επισκέψεις σε κρατικές υπηρεσίες, υπηρεσίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα και της τοπικής αυτοδιοίκησης και μετακινήσεις για αγορά ή προμήθεια αγαθών/υπηρεσιών πρώτης ανάγκης από και προς επιχειρήσεις/υπηρεσίες, των οποίων η λειτουργία δεν είχε ανασταλεί, σε επίσκεψη σε ιατρό ή για αιμοδοσία ή μετάβαση σε φαρμακείο, μετάβαση σε τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή, διακίνηση για παροχή βοήθειας σε συγγενικά πρόσωπα και/ή συμπολίτες μας που αδυνατούν να αυτοεξυπηρετηθούν ή σε ομάδες που οφείλουν να αυτοπροστατευθούν ή ευρίσκονται σε αυτοπεριορισμό ή/και σε χώρους υποχρεωτικού περιορισμού (καραντίνα), σε συγγενείς πρώτου και δεύτερου βαθμού που μεταβαίνουν σε τελετές, όπως κηδείες, γάμους και βαφτίσεις και δεν υπερέβαιναν τον αριθμό των 10 προσώπων καθώς και για μετακινήσεις για σωματική άσκηση ή για τις ανάγκες κατοικίδιου ζώου.

Είχαν κλείσει πάρκα,παιδότοποι, ανοιχτοί χώροι αθλήσεως, δημόσιοι χώροι συναθροίσεων, μεταξύ άλλων, πλατείες, φράγματα,εκδρομικοί χώροι, παραλίες, μαρίνες. Επιπλέον είχε ανασταλεί η λειτουργία λαϊκών αγορών, οι εργασίες σε εργοτάξια ενώ απαγορεύθηκε η προσέλευση πολιτών σε χώρους θρησκευτικής λατρείας. Η λειτουργία όλων των επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου αναστάληκε με εξαιρέσεις.

Η λειτουργία των επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου τροφίμων και ποτών (υπεραγoρές, παντοπωλεία, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία, φρουταγορές, κάβες), φαρμακείων, περιπτέρων συνεχίστηκε κανονικά.

24 Μαρτίου 2020– Το 8998 μπαίνει στην ζωή μας

Ο Υπουργός Υγείας ανακοίνωσε αυστηρότερα μέτρα περιορισμού όπως κατ’ εξαίρεση διακίνηση μόνο μια φορά την ημέρα με την αποστολή sms, χρήση εντύπου μόνο για άτομα άνω των 65, αύξηση της ποινής για παράβαση των μέτρων σε €300, απαγόρευση συνάξεων σε οικίες εκτός από όσους διαμένουν σε αυτά, καθώς και καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας από 21:00 μέχρι τις 06:00 πέραν από τους εργαζόμενους που κατείχαν ειδικό έντυπο.

30 Μαρτίου 2020 – Η Κύπρος γίνεται «αστακός». Είσοδος και έξοδος μόνος για λίγους

Η πορεία της πανδημίας η οποία έπληξε και την Κύπρο φέρνει νέα αυστηρά μέτρα δια στόματος Υπουργού Υγείας, Κωνσταντίνου Ιωάννου.

Σύμφωνα με τα τότε μέτρα δικαίωμα εισόδου στη Δημοκρατία χωρίς την προσκόμιση ιατρικού πιστοποιητικό εξέτασης του κορωνοϊού θα είχαν όσοι είχαν μεταβεί σε χώρες του εξωτερικού για ιατρικούς λόγους ή φοιτητές που ανήκαν σε ευπαθείς ομάδες σε σχέση με τον κορωνοϊό, βάσει του Ανακοινωθέντος του Υπουργείου Υγείας, ημερ. 16 Μαρτίου 2020. 

31 Μαρτίου 2020

To νοσοκομείο Αμμοχώστου μπαίνει στην μάχη με τον κορωνοϊο και μετατρέπεται πλέον σε Νοσοκομείο Αναφοράς, μέχρι και σήμερα.

2 Απριλίου 2020

Ο Υπουργός Μεταφορών προσθέτει επιπλέον 14 ημέρες στην απαγόρευση πτήσεων. 

8 Απριλίου 2020

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανακοινώνει την παράταση μέχρι τις 30 Απριλίου των μέτρων που έχουν κατά καιρούς αποφασιστεί για περιορισμό των επιπτώσεων του κορωνοϊού.

Ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων ανέρχεται στους 493 ενώ οι θάνατοι έχουν φτάσει στους 14

 4 Μαΐου 2020

Οι πρώτες χαλαρώσεις είναι γεγονός.

21 Μαΐου 2020

Επιστρέφουν στα σχολεία όλες οι βαθμίδες  εκπαίδευσης.

Το σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανήλθε στα 923 και οι 24  άτομα είχαν χάσει τη ζωή τους. 594 άνθρωποι είχαν ιαθεί, μέχρι τότε.

24 Μαΐου

Το μηδέν στα κρούσματα της ημέρας φέρνει χαμόγελα αισιοδοξίας αν και τα συνολικά είχαν εκτοξευθεί στα 927.

Η καλοκαιρία θεωρήθηκε σύμμαχός μας, τα κρούσματα κορωνοϊού καθημερινά μειώνονταν. Το καλοκαίρι στην Κύπρο του 2020 αν και αλλιώτικο έδειχνε να είχε αφήσει πίσω του την πανδημία. Κάτι που δυστυχώς δεν έγινε.

9 Ιουνίου επαναλειτουργούν τα αεροδρόμια της Κύπρου.

14 Σεπτεμβρίου

Οι μαθητές επέστρεψαν στα σχολεία με μέτρα κι αποστάσεις.

Κάτω από πρωτόγνωρες συνθήκες με εφαρμογή  υγειονομικών πρωτοκόλλων επέστρεψαν πίσω στα θρανία τους πέραν των  107.000 μαθητών όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων σε όλα τα σχολεία της ελεύθερης Κύπρου.

2 Οκτωβρίου 2020

Για πρώτη φορά εφαρμόζονται  επιπρόσθετα μέτρα σε Επαρχίες  Λάρνακας και Αμμοχώστου λόγω εντοπισμού κρουσμάτων σε ποδοσφαιρικές ομάδες της Νέας Σαλαμίνας, ΑΣΙΛ Λύσης, Εθνικού Άχνας κ.ά.

22 Οκτωβρίου 2020 Lockdown σε Λεμεσό και Πάφο.

Τα αυξημένα κρούσματα σε Λεμεσό και Πάφο αναγκάζουν το Υπουργικό Συμβούλιο να ενισχύσει τα μέτρα κατά της πανδημίας με  μερικό Lockdown στις δύο επαρχίες. Είσοδος και έξοδος από τις δύο Επαρχίες μόνο με μοριακά τεστ και για συγκεκριμένους λόγους.

11 Νοεμβρίου 2020

Στη φαρέτρα του Υπουργείου Υγεία προστίθεται τη μέθοδος της ταχείας ανίχνευσης  αντιγόνου (rapid test).

30 Νοεμβρίου 2020

Καθολικά μέτρα σε τις επαρχίες με απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ μέχρι  τις 5 το πρωί, κλείσιμο χώρων εστίασης με  λειτουργία μέχρι τις 7 το βράδυ αποφασίζει το Υπουργικό Συμβούλιο.

19 Δεκεμβρίου 2020

Τα ειδικά ψυγεία όπου θα φυλάγονται οι δόσεις των εμβολίων της Pfizer/BioNTech φτάνουν στην Κύπρο

26 Δεκεμβρίου 2020

Παραλήφθηκαν οι πρώτες δόσεις του εμβολίου της Pfizer-BioNTech.

27 Δεκεμβρίου 2020

Αρχισαν οι πρώτοι εμβολιασμοί σε οίκους ευγηρίας και στο Νοσοκομείο Αναφοράς.

28 Δεκεμβρίου 2020

Η Κύπρος καταγράφει 751 κρούσματα σε μια ημέρα. Ο Υπουργός Υγείας, με γραπτή δήλωση του κρούει για ακόμα μια φορά των κώδωνα του κινδύνου, το Σύστημα Υγείας δέχεται  ασφυκτική πίεση εξαιτίας του μεγάλου αριθμού των νοσηλευόμενων και  ιδιαίτερα των εισαγωγών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

9 Δεκεμβρίου 2020

Τα κρούσματα σκαρφαλώνουν στα 907, ο  μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων που καταγράφηκε  από την έναρξη της πανδημίας που ανερχόταν.

Απαγόρευση παρουσίας ατόμων σε οικίες πέραν των μόνιμα διαμενόντων, μέχρι 10 Ιανουαρίου, με εξαίρεση την  παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Επιβάλλεται η τηλεργασία για τον δημόσιο/ευρύτερο δημόσιο τομέα και συστήνει στον  ιδιωτικό τομέα, όπως εκεί και όπου είναι εφικτό, να δοθούν διευκολύνσεις  στο προσωπικό για κατ’ οίκον τηλεργασία.

Σήμερα ένα χρόνο μετά 

Η Κύπρος συνεχίζει να παλεύει με την πανδημία και τα δημόσια νοσηλευτήρια δέχονται πιέσεις με μεγάλο αριθμό εισαγωγών. Οι ήρωες της πρώτης γραμμής δείχνουν σθένος και συνεχίζουν να μάχονται. 

Παγκοσμίως τα κρούσματα πλησιάζουν τα 118 εκατομμύρια και οι θάνατοι φτάνουν φτάνουν τα 2,61 εκατ. βάσει της καταμέτρησης της ιστοσελίδας Worldometers. 

Συνεχίζουμε να τηρούμε τα μέτρα και μένουμε ασφαλείς. 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Το Ισραήλ πιθανόν θα προτείνει στη Χαμάς συμφωνία για την απελευθέρωση 20 ομήρων

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο



Ξεκίνησε επίσημα η προεκλογική εκστρατεία - Οι διπλές εκλογές - Πολιτική «χαμηλών ταχυτήτων»

Ξεκίνησε επίσημα η προεκλογική εκστρατεία - Οι διπλές εκλογές - Πολιτική «χαμηλών ταχυτήτων»

Η Κύπρος εισέρχεται και επίσημα πλέον στην προεκλογική εκστρατεία για τις διπλές εκλογές της 9ης Ιουνίου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top