Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports lifenewscy Socialista
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ικανοποιημένη η Λευκωσία για κείμενο συμπερασμάτων των 27 - «Ισοζυγισμένο και αντανακλά τις βασικές μας επιδιώξεις»

Ικανοποιημένη η Λευκωσία για κείμενο συμπερασμάτων των 27 - «Ισοζυγισμένο και αντανακλά τις βασικές μας επιδιώξεις»

Γραπτή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Κυριάκου Ι. Κούσιου για τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Επετεύχθη αργά χθες βράδυ συμφωνία επί του κειμένου των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Τουρκία μετά από μακρές και έντονες διαβουλεύσεις, αλλά και προσωπικές παρεμβάσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Το κείμενο των Συμπερασμάτων, υπό τις περιστάσεις, κρίνεται ως ισοζυγισμένο και αντανακλά τις βασικές μας επιδιώξεις, τόσο επί των αναφορών και δεσμεύσεων της ΕΕ για το Κυπριακό όσο και των προϋποθέσεων και των όρων με τα οποία θα πρέπει να συμμορφωθεί η Τουρκία, ούτως ώστε να μπορέσουν να βελτιωθούν οι ευρωτουρκικές σχέσεις.  Σε κάθε περίπτωση, η συμπεριφορά της Τουρκίας θα εξακολουθήσει να αξιολογείται καθοδόν προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ιουνίου το οποίο θα κληθεί να εξετάσει εκ νέου την κατάσταση.                 

Η Κυπριακή Δημοκρατία χαιρετίζει  την ξεκάθαρη δέσμευση της ΕΕ υπέρ μιας συνολικής διευθέτηση του Κυπριακού στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ειδικότερα δε το 1251. Παρομοίως, επικροτεί το γεγονός ότι για άλλη μια φορά η ΕΕ αναφέρεται στη σημασία του καθεστώτος των Βαρωσίων, όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, κυρίως το 550 και 789.   

Ιδιαίτερα σημαντική είναι, εξάλλου, η επαναβεβαίωση της προσήλωσης της ΕΕ στην ανάληψη ενεργού ρόλου στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. Η παρουσία της ΕΕ διασφαλίζει πως η λύση του Κυπριακού θα συνάδει με τις αρχές και αξίες της ΕΕ, μέλος της οποίας είναι και θα συνεχίσει να είναι η επανενωμένη Κύπρος. Η θετική συνδρομή της Τουρκίας στη νέα προσπάθεια για το Κυπριακό καθίσταται ουσιαστικά προϋπόθεση, προκειμένου να καταστεί δυνατή η δρομολόγηση θετικών εξελίξεων στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας.

Ουσιαστική κρίνεται και η επαναδιαβεβαίωση της θέσης της ΕΕ για την ανάγκη δημιουργίας ενός σταθερού και ασφαλούς περιβάλλοντος στην Ανατολική Μεσόγειο, σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της οποίας είναι η πρόσφατη διακοπή από μέρους της Τουρκίας των παράνομων γεωτρητικών της δραστηριοτήτων, η επανάληψη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας - Τουρκίας και οι επικείμενες συνομιλίες για το Κυπριακό υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. 

Την ίδια ώρα η ΕΕ καλεί την Τουρκία να απέχει από νέες προκλήσεις ή μονομερείς ενέργειες κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου. Σε περίπτωση που η Τουρκία κλιμακώσει εκ νέου τις εντάσεις, η ΕΕ είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει τα μέσα και τις επιλογές που έχει στη διάθεσή της, στα οποία περιλαμβάνονται και οι κυρώσεις, για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των Κρατών Μελών της.

Καθόσον αφορά την Τελωνειακή Ένωση, η συζήτηση της οποίας μετατίθεται για το μέλλον, είναι ξεκάθαρη η θέση πως αυτή θα πρέπει αποτελεσματικά να εφαρμοστεί με όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, περιλαμβανομένης και της Κύπρου.

Επί του Μεταναστευτικού, στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατηγικής της ΕΕ τονίζεται πως θα πρέπει να ενισχυθεί η συνεργασία σε θέματα προστασίας συνόρων και παράνομης μετανάστευσης, σύμφωνα με τη δήλωση ΕΕ – Τουρκίας, και η οποία θα πρέπει να εφαρμοστεί χωρίς διακρίσεις, όπως και η Συμφωνία Επανεισδοχής, την οποία η Τουρκία μέχρι σήμερα δεν υλοποιεί έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας.

H Κυπριακή Δημοκρατία εκφράζει ικανοποίηση για το κείμενο των Συμπερασμάτων.                                                                                     

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

ΥΠΟΙΚ: «Τα όποια επιπρόσθετα μέτρα κατά της ακρίβειας πρέπει να είναι στοχευμένα»

Στο κελί μέχρι τη δίκη οι πέντε ύποπτοι για τον βιασμό της τουρίστριας στην Αγία Νάπα

Άγριος ξυλοδαρμός μαθητριών έξω από σχολείο στη Λευκωσία - Πληροφορία ότι έβλεπε εκπαιδευτικός - Τι απαντά το Υπ.Παιδείας - Bίντεο

Ραγίζει καρδιές ο πατέρας του μικρού Λούκα: «Κλαίω και πονάω... ο καρκίνος ήρθε πίσω για τρίτη φορά»

Αρχές Οκτωβρίου η σύσκεψη στο Προεδρικό για πυρκαγιές και πλημμύρες

Εξήγγειλαν απεργιακές κινητοποιήσεις οι συντεχνίες στα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ - Ο λόγοςΕΡΤ: Το Κυπριακό στο επίκεντρο της ομιλίας Μητσοτάκη στη ΓΣ του ΟΗΕ

ΕΡΤ: Το Κυπριακό στο επίκεντρο της ομιλίας Μητσοτάκη στη ΓΣ του ΟΗΕ

Το Κυπριακό θα κυριαρχεί στην ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ απόψε στις 00:45 (ώρα Ελλάδος).

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top