ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε εκβιασμούς και εκφοβισμούς για το ωράριο των καταστημάτων αναφέρθηκαν Βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης

Σε εκβιασμούς και εκφοβισμούς για το ωράριο των καταστημάτων αναφέρθηκαν Βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης

Για εκβιασμούς, πιέσεις και εκφοβισμό από τους μεγαλοεπιχειρηματίες, των οποίων τα συμφέροντα θέλουν τα γενικά καταστήματα ανοικτά τις Κυριακές, έκαναν λόγο από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής οι βουλευτές των κομμάτων που υπερψήφισαν το νόμο για το ωράριο των γενικών καταστημάτων.

Στις ομιλίες που προηγήθηκαν της ψηφοφορίας, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας Βουλευτής του ΑΚΕΛ Αντρέας Φακοντής ανέφερε ότι η Κυβέρνηση αγνόησε τη Βουλή και μετέτρεψε τα διατάγματα σε κανονισμούς.

Σχολιάζοντας τη θέση της Κυβέρνησης για νέες θέσεις εργασίας από την επέκταση του ωραρίου που εφάρμοζε με τα διατάγματα και τη λειτουργία τους την Κυριακή, είπε ότι από το σύνολο των νεοπροσληφθέντων το 50% αμείβεται με μισθό κάτω των 800 ευρώ, ενώ ο αριθμός των εργοδοτουμένων με μισθό κάτω από 350 ευρώ έχει αυξηθεί κατά 100% σε σύγκριση με το 2011.

Επίσης, είπε πως αριθμός των εργοδοτουμένων με απολαβές από 350 μέχρι 500 ευρώ έχει αυξηθεί κατά 50%, ενώ ο αριθμός των εργαζομένων με μισθό πέραν των 800 ευρώ έχει μειωθεί κατά 5.000 άτομα σε σύγκριση με το 2011.

Πρόσθεσε ότι η απασχόληση στο λιανικό εμπόριο μειώθηκε κατά 1.000 άτομα από το τέλος του 2012 μέχρι σήμερα, ενώ από το 2013 που εφαρμόστηκαν τα διευρυμένα ωράρια και προστέθηκε η Κυριακή ως εργάσιμη ημέρα ο αριθμός των εργαζομένων παρέμεινε ο ίδιος.

Τα στοιχεία καταρρίπτουν το μύθο που έπλασε η Κυβέρνηση για 7.000 νέες προσλήψεις, είπε. Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Νουρής ανέφερε πως οι κανονισμοί που κατέθεσε η Κυβέρνηση εξυπηρετούν τους καταναλωτές, και διατηρείται σημαντικός αριθμός θέσεων εργασίας, προσθέτοντας πως πολλοί εργαζόμενοι αμείβονται με μισθό πέραν 700 ευρώ, γεγονός που καταρρίπτει το μύθο της μερικής απασχόλησης.

Εξέφρασε ανησυχία ότι θα υπάρξουν απολύσεις με την ψήφιση της πρότασης νόμου, επισημαίνοντας πως θα πληγούν τα δημόσια οικονομικά αφού θα αυξηθεί ο αριθμός των ανέργων, και έκανε λόγο για συνθήκες διάκρισης, κακής εξυπηρέτησης των πολιτών και καταπάτησης της επιλογής της εργασίας.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος δήλωσε πως το κόμμα του υποστηρίζει και στηρίζει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τη μεσαία τάξη, τα μικρά καταστήματα και τις οικογενειακές επιχειρήσεις.

«Δυστυχώς βρισκόμαστε εδώ γιατί η Κυβέρνηση επέλεξε να διευθετήσει ένα περίπλοκο θέμα με διατάγματα αμφιβόλου νομιμότητας», είπε, προσθέτοντας πως «η Κυβέρνηση γνώριζε πως δεν θα μπορούσαν να αντεπεξέλθουν τα μικρά καταστήματα σε επτά ημέρες λειτουργίας την εβδομάδα».

Πρόσθεσε ότι το ΔΗΚΟ πήρε την πρωτοβουλία για ρύθμιση του θέματος ώστε να επέλθει ισορροπία και διατύπωσε τη θέση ότι η Κυβέρνηση δεν επέλεξε την οδό του εποικοδομητικού διαλόγου και αγνόησε τα προβλήματα που δημιουργούνται με τη φιλελευθεροποίηση ωραρίου.

Παρατήρησε πως η πρόταση που η έχει Βουλή ενώπιον της δεν είναι η καλύτερη λύση, η οποία όμως αποκαθιστά τη λύση της κυβερνητικής πλευράς.Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ακόμα πως δεν πρέπει να παίζονται πολιτικά παιχνίδια με τις θέσεις εργασίας των πολιτών, υπογραμμίζοντας πως είναι απαράδεκτο κάποιοι να πηγαίνουν στους χώρους εργασίας βουλευτών για να τους εκφοβίσουν.

Κατήγγειλε προσπάθεια εκφοβισμού των βουλευτών για να αλλάξουν τις θέσεις τους, αναφέροντας πως όσοι νομίζουν ότι με ελεγχόμενες εκστρατείες και διαφημίσεις θα αλλάξουν τη θέση του ΔΗΚΟ πλανώνται πλάνην οικτράν.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης ανέφερε ότι με το τουριστικό ωράριο και τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές των δύο τελευταία χρόνια έγινε ανακατανομή της πίτας στο λιανικό εμπόριο από τους μικρούς στους μεγάλους.

Ο κ. Βότσης, έξω από το γραφείο του οποίου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση διαμαρτυρίας για την προωθούμενη πρόταση νόμου, ανέφερε ότι ο ίδιος απουσίαζε, αλλά ανέφερε ότι είναι εντός των πλαισίων έκφρασης της διαφορετικής άποψης και της διεκδίκησης.

Ο καθορισμός περιοχών ως τουριστικών, εξήγησε, ήταν αβαρία που έγινε από το ΔΗΚΟ προκειμένου να δημιουργηθεί η κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Ο κ. Βότσης δήλωσε επίσης βέβαιος ότι ο κ. Σιακόλας θα επιδείξει ευαισθησία και θα αναδιαμορφώσει την στρατηγική των επιχειρήσεων του κατά τρόπο που να διατηρήσει το προσωπικό. Εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι εάν διαθέσει τις δαπάνες που είχε για τη δυσφήμηση στη διαφήμιση των επιχειρήσεων του, θα έχει καλύτερα επιχειρηματικά αποτελέσματα.

 

Η Βουλευτής της ΕΔΕΚ Ρούλα Μαυρονικόλα ανέφερε πως δημιουργήθηκαν εργαζόμενοι των 500 ευρώ και των δύο ταχυτήτων, προσθέτοντας ότι η Κυβέρνηση μετέτρεψε τα διατάγματα σε κανονισμούς.

Διατύπωσε επίσης τη θέση ότι με τις επιπλέον ώρες που θα παραμένουν ανοικτά τα καταστήματα την Τετάρτη και το Σάββατο δεν δικαιολογούν απολύσεις λόγω της κατάργησης της Κυριακής.

Είπε πως οι κανονισμοί της Κυβέρνησης δημιουργούν εργασιακή ζούγκλα.Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης ανέφερε ότι είναι μύθος ότι με τα διευρυμένα ωράρια αυξήθηκε ο αριθμός των εργαζόμενων. Πρόσθεσε πως η αντίδραση των μεγαλοεπιχειρηματιών στηρίζεται στην απληστία και έκανε λόγο για εκφοβισμό και πιέσεις προς τους Βουλευτές με επιστολές και τηλεφωνήματα.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου παρατήρησε πως εάν στόχος της πρότασης είναι η διατήρηση του κοινωνικού ιστού, κακώς επιτρέπεται να είναι ανοικτά άλλα καταστήματα τις Κυριακές και διερωτήθηκε γιατί τα εστιατόρια να μένουν ανοικτά την Κυριακή αφού είναι ημέρα της οικογένειας.

Διατύπωσε τη θέση πως ο τουρισμός και το λιανικό εμπόριο, παρά την κρίση, άντεξαν και ανέφερε πως «η Βουλή αποφασίζει ποιος θα πουλήσει, τι θα πουλήσει, ποια μέρα θα τα πουλήσει, σε ποία οδό, σε ποιο δήμο και κοινότητα, και ταυτόχρονα να καθορίσει τα τετραγωνικά μέτρα που ο ιδιοκτήτης θα μπορεί να πωλήσει».

Περαιτέρω ανέφερε πως δεν υπάρχει άλλη χώρα στο κόσμο που την εφαρμόζει ανάλογη νομοθεσία για να προσθέσει πως στο όνομα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των εργαζομένων η Βουλή επιχειρεί ένα εγχείρημα που θα επηρεάσει τους εργαζόμενους και τους καταναλωτές.Ο κ. Νεοφύτου παρατήρησε πως εάν τα πολυκαταστήματα και οι υπεραγορές είναι ανάθεμα κακώς κάποιες κυβερνήσεις έδωσαν άδειες.

Απευθυνόμενος στα υπόλοιπα κόμματα, υπέδειξε πως δεν περιλήφθηκε πρόνοια για ποινικοποίηση της μείωσης του προσωπικού.Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ διερωτήθηκε επίσης ποια είναι η διαφορά της Αγίας Νάπας με τις Φοινικούδες.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού κατήγγειλε προσπάθεια εκφοβισμού και εκβιασμού της Βουλής, αναφέροντας πως εάν κάποιοι επιχειρήσουν να εκφοβίσουν τη διαφορετική άποψη και να ισοπεδώσουν την αντίθετη άποψη θα είναι ό,τι χειρότερο για τον τόπο, ενόψει και των αναμενόμενων εξελίξεων στο Κυπριακό και την οικονομία.

“Μικρή ομάδα επιχειρηματιών που θέλουν να αυξήσουν τα κέρδη τους δεν δίστασαν να εκβιάσουν για να επιβάλουν την άποψη τους”, είπε, προσθέτοντας ότι “στην προσπάθεια εκφοβισμού επιστρατεύτηκαν και ΜΜΕ”.

Ο κ. Κυπριανού ανέφερε επίσης πως η μείωση των ωρών εργασίας των καταστημάτων από την κατάργηση της Κυριακής θα είναι 400 ώρες, κάτι που δεν δικαιολογεί απολύσεις.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην άσφαλτο: «Έσβησε» ο 30χρονος Ευτύχιος Χαρίτου μετά από τροχαίο στη Λεμεσό

Στο «περίμενε» για το επίδομα διακίνησης αρκετά ΑμεΑ: Ο λόγος που δεν το λαμβάνουν - Τα ποσά και όσα ισχύουν

Πόσες θερμίδες έχουν τα αγαπημένα μας Πασχαλινά φαγητά - Από τη νηστεία στην υπερκατανάλωση

Με συννεφιά και καταιγίδες η Δευτέρα του Πάσχα - Όσα περιλαμβάνει το καιρικού «μενού»

Τα πιο παράξενα Πασχαλινά έθιμα στον κόσμο, που δεν πρόκειται να σου περάσουν από το μυαλό - Άνθρωποι σκελετοί και παιδιά ζητιάνοι



Τραγωδία στην άσφαλτο: «Έσβησε» ο 30χρονος Ευτύχιος Χαρίτου μετά από τροχαίο στη Λεμεσό

Τραγωδία στην άσφαλτο: «Έσβησε» ο 30χρονος Ευτύχιος Χαρίτου μετά από τροχαίο στη Λεμεσό

Σε νέα θανατηφόρα οδική σύγκρουση που σημειώθηκε γύρω στις 7.40 το απόγευμα της Κυριακής (6/5) στον κύριο δρόμο Καλού Χωριού - Λεμεσού, έχασε τη ζωή του ο άτυχος Ευτύχιος Χαρίτου, 30 ετών από τη Λεμεσό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top