ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αχιλλέως, Ασβεστά, Ομόνοια και Απόλλων Ladies οι κορυφαίοι του κυπριακού αθλητισμού 2020

Αχιλλέως, Ασβεστά, Ομόνοια και Απόλλων Ladies οι κορυφαίοι του κυπριακού αθλητισμού 2020

Πραγματοποιήθηκε απόψε, στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας, η 48η Γιορτή των Αρίστων, η οποία  διοργανώνεται από την Ένωση Αθλητικογράφων Κύπρου (ΕΑΚ) από το 1974 και τελεί υπό την αιγίδα του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού (ΚΟΑ). Στο πλαίσιο της Γιορτής βραβεύτηκαν οι κορυφαίοι του κυπριακού αθλητισμού για το 2020, οι οποίοι είναι ο σκοπευτής Γιώργος Αχιλλέως, η τζουντόκα Σοφία Ασβεστά, η Ομόνοια και οι Απόλλων Ladies .



Η φετινή Γιορτή των Αρίστων, η οποία μεταδόθηκε ζωντανά από τη Cytavision και η οποία είχε ως σλόγκαν «Let’s Restart! Ο Αθλητισμός, όχημα για επανεκκίνηση της κοινωνίας!», στέλνοντας το μήνυμα ότι η επιστροφή των αθλητών στη δράση δείχνει τον δρόμο για να ξεπεράσουμε το σκοτεινό τούνελ της πανδημίας, πραγματοποιήθηκε με λιγοστούς προσκεκλημένους, λόγω των υγειονομικών περιορισμών, με κοινωνικές αποστάσεις και μάσκες.
 
Την τελετή προλόγισε με οπτικογραφημένο μήνυμα του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ενώ παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Αδάμος Αδάμου, ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, Πρόδρομος Προδρόμου, ο Πρόεδρος του ΚΟΑ, Ανδρέας Μιχαηλίδης, η Αντιπρόεδρος του ΚΟΑ, Καίτη Λουκαΐδου Χατζήκυριακου και τα μέλη του Δ.Σ. του Οργανισμού ο σύμβουλος του Προέδρου της Δημοκρατίας επί θεμάτων αθλητισμού, Φοίβος Ζαχαριάδης, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής Γιώργος Χρυσοστόμου και ο αντιπρόεδρος της Cyta Γιάννης Κωνσταντινίδης.
 
Από δημοσιογραφικής πλευράς, παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Κύπρου, Γιώργος Φράγκος, και οι πρώην Πρόεδροι της ΕΑΚ, Ζαχαρίας Κυριάκου, Σάββας Κοσιάρης και Παναγιώτης Φελλούκας.
 
Στο θέατρο βρίσκονταν επίσης οι εκπρόσωποι των χορηγών της ΕΑΚ και οι 18 τιμηθέντες των έξι επάθλων που απονεμήθηκαν δια ζώσης, αυτές των τεσσάρων πιο πάνω κατηγοριών και οι ειδικές βραβεύσεις σε Ντίνο Μιχαηλίδη και Άντρη Ελευθερίου. Όλες οι υπόλοιπες βραβεύσεις πραγματοποιήθηκαν μέσω βίντεο, με τη Γιορτή να έχει έτσι υβριδικό χαρακτήρα, λόγω των υγειονομικών περιορισμών.
 
Στο οπτικογραφημένο μήνυμα του στην 48η τελετή βράβευσης των Αρίστων Αθλητών της ΕΑΚ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης είπε ότι δυστυχώς, οι ιδιάζουσες συνθήκες, που διαμόρφωσε η πανδημία του κορωνοιού, «δεν επέτρεψαν φέτος να βρίσκομαι ανάμεσά σας».  


 
«Ωστόσο, είμαι ευτυχής που, μέσω του παρόντος μηνύματος, μου δίδεται η ευκαιρία να εκφράσω τον θαυμασμό και την εκτίμησή μου σε όλους τους αθλητές του τόπου μας για τα υψηλά επίπεδα αγωνιστικότητας, τις επιδόσεις και το υποδειγματικό ήθος που επιδεικνύουν, εκπροσωπώντας επάξια την πατρίδα μας. Οι σπουδαίες ατομικές και ομαδικές διακρίσεις των Κύπριων αθλητών αλλά και τα επιτεύγματα των παραολυμπιονικών και των αθλητών ΑΜΕΑ μάς χάρισαν τα τελευταία χρόνια μοναδικές στιγμές περηφάνιας, καταδεικνύοντας τα σημαντικά άλματα που έκανε ο αθλητισμός στον τόπο μας», πρόσθεσε.
 
Αυτόν, άλλωστε, τον στόχο της αναβάθμισης, ανάπτυξης και συνεχούς στήριξης του κυπριακού αθλητισμού «είναι που υπηρετεί η στρατηγική που υιοθετούμε για τον εν λόγω τομέα», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και πρόσθεσε ότι σε συνεργασία με τον κατεξοχήν αρμόδιο φορέα, τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού, και σε στενή συνεργασία με την Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή «συνεχίζουμε με συνέπεια την υλοποίηση των στοχευμένων σχεδιασμών μας».
 
Σχεδιασμοί, όπως είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, οι οποίοι ενδεικτικά, μεταξύ άλλων, αφορούν τη χάραξη Εθνικής Στρατηγικής για τον Αθλητισμό, η οποία συμπεριλαμβάνει τον εκσυγχρονισμό του ίδιου του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού προς την πλήρη εναρμόνισή του με την Ευρωπαϊκή Αθλητική Πολιτική, την ενίσχυση των προγραμμάτων αναπτυξιακού αθλητισμού, επιτυγχάνοντας τη συνεχώς αυξανόμενη εμπλοκή μαθητών στον αγωνιστικό αθλητισμό, την υιοθέτηση του Νέου Σχεδίου Επαγγελματικής Αποκατάστασης Αθλητών Υψηλής Επίδοσης, το οποίο υπήρξε πάγιο και διαχρονικό αίτημα των αθλητών, πρωταθλητών μας, την αύξηση των επιχορηγήσεων των αθλητών, των σωματείων και των ακαδημιών, την εντατικοποίηση των ελέγχων των ομοσπονδιών, για την όσο το δυνατόν πιο ορθή και αποτελεσματική διαχείριση των οικονομικών τους πόρων. 
 
«Προς την κατεύθυνση αυτή, ο ΚΟΑ έθεσε σε εφαρμογή τον Κώδικα Καλής Διακυβέρνησης, ενώ βρίσκεται στη διαδικασία εκπόνησης νέων κριτηρίων επιχορήγησης Αθλητικών Οργανισμών στη βάση της χρηστής διοίκησης, την ολιστική επίλυση χρόνιων προβλημάτων αθλητικών εγκαταστάσεων. Αναφέρω ότι από το 2018 και εντεύθεν έχουν ολοκληρωθεί ή βρίσκονται υπό εξέλιξη 62 έργα ύψους πέραν των 50 εκατομμυρίων ευρώ», συμπλήρωσε.
 
Σχεδιασμοί, συνέχισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, οι οποίοι αφορούν, επίσης, τη θεσμοθέτηση της Επιτροπής Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού, στη βάση του Νόμου για την καταπολέμηση της χειραγώγησης αθλητικών γεγονότων και την εφαρμογή σειράς στοχευμένων μέτρων για την καταπολέμηση και καταστολή της βίας στους αθλητικούς χώρους.
 
 «Το 2020 χαρακτηρίστηκε από μαζικές ακυρώσεις κορυφαίων αθλητικών διοργανώσεων ανά το παγκόσμιο, με κυριότερη την αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο. Ένα γεγονός, το οποίο αποτέλεσε πρωτοφανές πλήγμα για τους αθλητές και τις αθλήτριες, οι οποίοι αναγκάστηκαν να διαφοροποιήσουν ή ακόμη και να απέχουν από τις προπονητικές τους δραστηριότητες», πρόσθεσε.
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι αναγνωρίζοντας την ιδιαίτερα δύσκολη θέση στην οποία βρέθηκαν οι αθλητές και οι αθλητικοί σύλλογοι, «θέσαμε ως προτεραιότητα τη στήριξή τους, πάντοτε στο μέτρο του δυνατού».
 
Σε αυτό το πλαίσιο, είπε, τα πλεονάσματα από τον προϋπολογισμό του ΚΟΑ για το 2020, ύψους μισού εκατομμυρίου ευρώ, κατανεμήθηκαν στα αθλητικά Σωματεία, στη βάση συγκεκριμένων αθλητικών κριτηρίων, με στόχο την οικονομική τους στήριξη.
 
«Επιπρόσθετα, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε τον περασμένο Ιανουάριο, Ειδικό Σχέδιο δαπάνης ύψους 600 χιλιάδων ευρώ, με στόχο τη στήριξη των εργαζομένων σε Μη Κερδοσκοπικούς Αθλητικούς Οργανισμούς, που είναι εγγεγραμμένοι στο Αθλητικό Μητρώο του ΚΟΑ. Επιπλέον έχει διατεθεί οικονομική στήριξη που παρεχόταν μέχρι στιγμής, χορηγία ύψους 300 χιλιάδων ευρώ στους αθλητές που θα συμμετέχουν στους επικείμενους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο», πρόσθεσε.
 
Απευθυνόμενος προς τους πρωταθλητές και πρωταθλήτριες, βραβευμένους και βραβευμένες, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «το πείσμα, ο ζήλος και η ευρηματικότητα που επιδείξατε εσείς και οι προπονητές σας για τη συνέχιση των αθλητικών τους δραστηριοτήτων κατά τη διάρκεια της πανδημίας, δίνει στον καθένα μας ένα ξεχωριστό μήνυμα αισιοδοξίας».
 
«Το μήνυμα πως παρά τις όποιες αντίξοες συνθήκες, αγωνιζόμενοι με αλληλεγγύη στο τέλος θα βγαίνουμε νικητές.  Αυτό, άλλωστε, μας δίδαξε και η χρονιά που διανύουμε: Πως δεν πρέπει να σταματούμε, παρά τα όποια εμπόδια, να αγωνιζόμαστε, να δημιουργούμε να υλοποιούμε αλλά και να θέτουμε νέους στόχους», σημείωσε.
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνεχάρη τους βραβευμένους, ως επίσης το σύνολο των υποψηφίων στις διάφορες κατηγορίες.
 
«Ιδιαιτέρως θα ήθελα να συγχαρώ την Ένωση Αθλητικογράφων Κύπρου για την άρτια διοργάνωση και καθιέρωση του θεσμού των βραβείων. Ένας θεσμός βασισμένος στις αρχές και αξίες της ευγενούς άμιλλας και του ευ αγωνίζεσθαι που πρεσβεύει ο αθλητισμός. Εύχομαι σύντομα να αντεπεξέλθουμε και αυτής της δοκιμασίας και στην επόμενη διοργάνωση, όπως και στους αθλητικούς χώρους, να είναι μαζί μας το φίλαθλο κοινό» συμπλήρωσε.
 
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των κορυφαίων αθλητών, συνεχάρη , σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, τους κορυφαίους του 2020: Σοφία Ασβεστά, Γιώργο Αχιλλέως, Απόλλων Ladies και Ομόνοια.
 
«Υπερήφανος για τους αθλητές μας! Σας συγχαίρω Σοφία Ασβεστά, Γιώργο Αχιλλέως, Απόλλων Ladies και Ομόνοια. #EAKawards», γράφει στο tweet του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο Πρόεδρος της ΕΑΚ, Ηρόδοτος Μιλτιάδους, σε ομιλία του είπε ότι η 48η Γιορτή των Αρίστων είναι μία Γιορτή πολύ διαφορετική από αυτές που συνηθίσαμε, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

«Το 70% των τιμηθέντων της σημερινής βραδιάς δεν είναι μαζί μας εδώ στο Θέατρο, αλλά θα βραβευτούν μέσω βίντεο. Μαζί μας σήμερα δεν είναι ούτε οι αθλητικές ομοσπονδίες και οι άνθρωποι του αθλητισμού ούτε τα μέλη της ΕΑΚ, αφού πρώτο μας μέλημα είναι η προστασία της υγείας όλων», πρόσθεσε.
 
Ο κ. Μιλτιάδους είπε ότι πέρσι, στην ομιλία του, αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι δημοσιογράφοι του αθλητικού ρεπορτάζ.
 
«Από τότε οι δυσκολίες αυτές αυξήθηκαν, καθώς η πανδημία έχει επηρεάσει αρνητικά σε σημαντικό βαθμό τον χώρο μας. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της ΕΑΚ, το 82% των συναδέλφων αμείβονται με απολαβές κάτω από τον μέσο όρο. Το 24% λαμβάνει μισθό κάτω από τον βασικό. Και το 72% εξέφρασε φόβο για απώλειας της εργασίας του», σημείωσε.
 
Ο κ. Μιλτιάδους τόνισε την ανάγκη να προστατευτεί από την κρίση που ζούμε η αθλητικογραφία και γενικότερα η δημοσιογραφία.
 
«Η ΕΑΚ θα συνεχίσει να στηρίζει τα εκατοντάδες μέλη της και είμαστε σίγουροι ότι η πολιτεία και οι αρμόδιοι φορείς θα είναι δίπλα μας», σημείωσε.
 
Οι κορυφαίοι του 2020
 
Όπως κάθε χρόνο, τα μέλη της ΕΑΚ ανέδειξαν τους κορυφαίους της χρονιάς, με την ψήφο τους. Το αδιάβλητο της διαδικασίας πιστοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο Κύπρου.
 
Οι κορυφαίοι του 2020 είναι οι ακόλουθοι:
 
Αθλητές: 1. Γιώργος Αχιλλέως (σκοποβολή), 2. Παύλος Κοντίδης (ιστιοπλοΐα), 3. Σάιμον Μιχαήλ (μπάσκετ), 4. Ιούλιος Αργυρού (χάντμπολ), 5. Πέτρος Χρυσοχός (τένις).
 
Αθλήτριες: 1. Σοφία Ασβεστά (τζούντο), 2.Κωνσταντίνα Νικολάου (σκοποβολή), 3. Κάλια Αντωνίου (κολύμβηση), 4. Ανδρονίκη Λαδά (στίβος), 5. Κατερίνα Ζακχαίου (βόλεϊ),
 
Ομάδες Ανδρών: 1. Ομόνοια (ποδόσφαιρο), 2. Κεραυνός (μπάσκετ), 3.Ανόρθωση (χάντμπολ)
 
Ομάδες Γυναικών: 1. Απόλλων Ladies (ποδόσφαιρο), 2. ΑΕΛ (μπάσκετ), 3. Ε.Ν. Αθηένου (χάντμπολ)


Ποδοσφαιρικά Έπαθλα Cytavision

MVP Ποδοσφαιριστής για το ημερολογιακό 2020 αναδείχθηκε ο τερματοφύλακας της Ομόνοιας, Φαμπιάνο Ριμπέιρο ντε Φρέιτας, και MVP Ποδοσφαιρίστρια -για δεύτερη σερί σεζόν- η διεθνής με την Εθνική Κύπρου, Αμερικανίδα, Κριστίνα Φρίντα των Απόλλων Ladies.
 
Το ιστορικό Χρυσό Παπούτσι της ΕΑΚ έλαβε ο Ιβάν Τρισκόφσκι, ο οποίος πέτυχε 20 τέρματα με την ΑΕΚ και ήταν ο πρώτος σκόρερ μέχρι τη διακοπή της σεζόν 2019/20.
 
Για δεύτερη χρονιά ανακηρύχθηκε η κορυφαία ενδεκάδα του πρωταθλήματος Cyta, με την ανάδειξη να γίνεται με την ψήφο των μελών της ΕΑΚ και στελεχών της Cytavision.
 
Στην κορυφαία ενδεκάδα του 2020 ψηφίστηκαν οι: Φαμπιάνο (Ομόνοια), Γιαν Λέτσιακς (Ομόνοια), Αττίλα Σάλαϊ (Απόλλωνας), Μίκαελ Λούφτνερ (Ομόνοια), Άνταμ Λανγκ (Ομόνοια), Γιόρντι Γκόμεζ (Ομόνοια), Σίτο Ριέρα (ΕΝΠ/ΑΕΛ), Έρικ Μποτεάκ (Ομόνοια), Ιβάν Τρισκόφσκι (ΑΕΚ), Ιωάννης Πίττας (Απόλλωνας) και Νικολά Ντιγκινί (Απόλλωνας).
 
Ειδική διάκριση
 
Ο τέως Πρόεδρος της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής, Ντίνος Μιχαηλίδης, έλαβε ειδική διάκριση για την πολυετή του θητεία και την πολυσχιδή προσφορά του από διάφορα πόστα και η σκοπεύτρια Άντρη Ελευθερίου ειδική βράβευση για τη δράση της σε δύο κοινωνικά θέματα, τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΙ κοινότητας και της μάχης κατά της σεξουαλικής βίας στον αθλητισμό.
 
Βραβεύσεις
 
Η ΕΑΚ, όπως και κάθε χρόνο, τίμησε και φέτος άτομα που προσφέρουν στον κυπριακό αθλητισμό αλλά και την κοινωνία γενικότερα.
 
Οι πιο κάτω βραβεύσεις, καθώς και οι αντίστοιχες απονομές, έγιναν μέσω βίντεο.
 
Το Έπαθλο ΟΠΑΠ «Στέλιος Κυριακίδης», που απονέμεται σε άτομα που τιμούν την Κύπρο διεθνώς, δόθηκε στον Δρα Αλέξη Λύρα, ο οποίος είναι καθηγητής και ερευνητής επί θεμάτων Ολυμπιακού.
 
Το Έπαθλο ΟΠΑΠ Μακρόχρονης και Εξαίρετης Προσφοράς δόθηκε στον Δημήτρη Ευθυμίου ως αναγνώριση της τεράστιας προσφοράς του στον χώρο του αθλητισμού στα 42 χρόνια που εξασκεί το επάγγελμα του προπονητή.
 
Το Έπαθλο ΟΠΑΠ Ήθους και Προσφοράς δόθηκε στους συντελεστές του φιλανθρωπικού οργανισμού «Κίτρινη Γραμμή Βοήθειας και Αλληλεγγύης», που ξεκίνησε τη λειτουργία της τον Μάρτιο, στο ξεκίνημα δηλαδή της πανδημίας του κορωνοϊού στην Κύπρο.
 
Το Έπαθλο UNICARS Μηχανοκίνητου Αθλητισμού πήρε ο Βλαδίμηρος Τζιωρτζής, ο οποίος το 2020 έτρεξε στα NASCAR με την Alex Caffi Motorsports, τερματίζοντας στην τέταρτη θέση γενικής ανάμεσα σε 26 οδηγούς και δεύτερος rookie (πρωτοεμφανιζόμενος) στο πρωτάθλημα του 2020.
 
Το Έπαθλο HERCULES Κορυφαίου Παρά-Αθλητή πήραν η Καρολίνα Πελενδρίτου και η Μαρία Μάρκου.
 
Το Έπαθλο BANK OF CYPRUS Ανερχόμενο Ταλέντο δόθηκε στους Νικόλα Αντωνίου (κολύμβηση), Πέτρο Χριστοδουλίδη (τζούντο) και Αιμιλία Κολοκοτρώνη (στίβος).
 
Το Έπαθλο UNICARS Special Olympics πήραν η Θέκλα Δημητρίου και ο Μιχαλάκης Προκοπίου, για τις επιτυχίες τους στους τελευταίους Παγκόσμιους Αγώνες Ειδικών Ολυμπιακών.
 
Πρεσβευτής Fair Play και για το 2021 συνεχίζει η Κάλια Παπαδοπούλου.
 
Με το Έπαθλο «Γυναίκα και Αθλητισμός - Μαριάννα Ζαχαριάδη» του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού τιμήθηκε η Άντρη Σιάλου, μία από τις σπουδαιότερες αθλήτριες που έβγαλε ποτέ ο τόπος μας, με τεράστιες διεθνείς επιτυχίες και μια καριέρα αξιοζήλευτη.
 
Στα πλαίσια της τελετής, δόθηκαν τιμητικές διακρίσεις, στον Τόνι Χριστοδούλου ως ο πρώτος που λειτούργησε επαγγελματικό Γραφείο Τύπου στην Κύπρο, στο Ράλι Κύπρος πριν από τρεις δεκαετίες, στον σκοπευτή Λεύκιος Μιλτιάδους για τις διεθνείς επιτυχίες του στο αγώνισμα του σπόρτινγκ, στον οδηγό ράλι Χαράλαμπο Τιμοθέου που πήρε την τιμητική διάκριση «Psaltis Auto Parts» για την κοινωνική του δράση υπέρ του Καραϊσκάκειου Ιδρύματος και τιμήθηκε η Αναγέννηση Δερύνειας για τα 100χρονα, με τον Πρόεδρο Νίκο Λίλη να λαμβάνει την απονομή.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Συμπλοκή νεαρών στην Λευκωσία: Στο νοσοκομείο τρεις τραυματίες - Διερευνά τους ισχυρισμούς τους η Αστυνομία

Εξήγγειλε και επίσημα την υποψηφιότητα του Τορναρίτη για τη δημαρχία Λευκωσίας ο ΔΗΣΥ: «Ο Νίκος την αγαπάει πραγματικά και την πονάει αυτή την πόλη»

Στο νοσοκομείο 19χρονος - Έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών



Αυτός διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα εκπαίδευσης

Αυτός διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα εκπαίδευσης

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης με απόφασή του διόρισε τον Γεώργιο Σκαλιά ως Ειδικό του Σύμβουλο για θέματα Εκπαίδευσης. Ο διορισμός του είναι άνευ απολαβών και δεν περιλαμβάνει οποιεσδήποτε εκτελεστικές αρμοδιότητες και εξουσίες.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top