ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

ΕΛΛΑΔΑ: Ώρα αποφάσεων για το εμβόλιο της AstraZeneca: Ποιοι το χαρακτηρίζουν ως «έγκλημα»

ΕΛΛΑΔΑ: Ώρα αποφάσεων για το εμβόλιο της AstraZeneca: Ποιοι το χαρακτηρίζουν ως «έγκλημα»

Εν αναμονή της γνωμοδότησης της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για το εμβόλιο της AstraZeneca, μετά την ανησυχία που έχει προκληθεί υπό το φως των ανακοινώσεων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) περί ταξινόμησης των θρομβώσεων ως πιθανή, πολύ σπάνια, παρενέργεια του σκευάσματος.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ανακοίνωσε ότι διαπιστώνει πιθανή σύνδεση του εμβολίου της AstraZeneca με πολύ σπάνια περιστατικά θρομβώσεων και μετέθεσε στις χώρες μέλη της ΕΕ την απόφαση για την χορήγηση του εμβολίου. Εντούτοις επαναδιατύπωσε τη θέση ότι τα οφέλη του εμβολίου στην πρόληψη της Covid-19 υπερτερούν των κινδύνων και συνιστά τη συνέχιση του εμβολιασμού.

Εξάλλου, σε πρόσφατες δηλώσεις του ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους τόνισε ότι δεν τίθεται θέμα σε καμία ευρωπαϊκή χώρα για τη διακοπή των εμβολιασμών με ΑstraZeneca, τονίζοντας ότι αυτό που συζητείται είναι οι ηλικιακοί περιορισμοί. Παράλληλα, διευκρίνισε ότι στη σημερινή συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, η οποία παρακολουθεί όλα τα επιστημονικά δεδομένα, δεν αναμένονται σπουδαίες αλλαγές στο εμβολιαστικό πρόγραμμα της χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι αρχικά η χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca είχε αποφασιστεί σε αρκετές χώρες όπως και στην Ελλάδα, από την ηλικία 18 ετών μέχρι και 64 ετών και αυτό γιατί οι μελέτες περιλάμβαναν μικρό αριθμό ατόμων ηλικίας μεγαλύτερης των 65 ετών. Στη συνέχεια επικαιροποιήθηκαν οι συστάσεις από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, με βάση τα ευρήματα μελετών που αφορούν σε μεγάλους πληθυσμούς σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca σε άτομα ηλικιωμένα, έτσι ώστε το εμβόλιο αυτό να χορηγείται σε όλες τις ηλικίες και άνω των 65 ετών.

Την ίδια ώρα, οι ειδικοί δίνουν τις εκτιμήσεις τους σχετικά με τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca.

Τζανάκης: «Έγκλημα» με το εν λόγω σκεύασμα

Για «έγκλημα» που έχει συντελεστεί με το εν λόγω σκεύασμα με ευθύνη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων και χειρισμών διάφορων άλλων πολιτικών παραγόντων έκανε λόγο ο καθηγητής πνευμονολογίας του Πανεπιστημιου Κρήτης Νίκος Τζανάκης.

Τσιβγούλης: Να συνεχιστούν οι εμβολιασμοί χωρίς κανέναν περιορισμό

Ο καθηγητής Νευρολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γιώργος Τσιβγούλης, αναφερόμενος στο θέμα του εμβολίου της AstraZeneca, ξεκαθάρισε πως τα όποια περιστατικά θρομβώσεων καταγράφηκαν, περιορίστηκαν μέσα στο πρώτο εικοσαήμερο μετά τον εμβολιασμό με την πρώτη δόση. Κατά συνέπεια για όσους έχουν περάσει 20 μέρες μετά τον πρώτο εμβολιασμό και δεν έχουν κανένα πρόβλημα μπορούν να προχωρήσουν με ασφάλεια στον δεύτερο εμβολιασμό.

Άλλωστε όπως είπε ο κ. Τσιβγούλης μιλώντας στον Ant1, υπάρχει γνωστή θεραπεία για τα περιστατικά εγκεφαλικών θρομβώσεων που παρατηρήθηκαν και αν κάποιος θεωρεί ότι έχει συμπτώματα μπορεί να κάνει μια απλή εξέταση γενικής αίματος για να διαπιστώσει αν έχει πρόβλημα.

Δίνοντας τα στατιστικά στοιχεία, είπε ότι στην Ευρώπη καταγράφηκαν 62 περιστατικά θρομβώσεων σε 25 εκ. εμβολιασμένων με AstraZeneca. Στην Γερμανία το ποσοστό ήταν πολύ υψηλότερο από αυτό που καταγράφηκε στην Βρετανία και σε αυτό οφείλονται και οι διαφορετικές οδηγίες που έχουν δοθεί.

Τέλος, ο κ. Τσιβγούλης είπε ότι αν συμμετείχε στην αρμόδια επιτροπή που θα εισηγηθεί για το τι θα κάνουμε στην Ελλάδα με το εμβόλιο της AstraZeneca, θα εισηγούνταν να συνεχιστούν οι εμβολιασμοί χωρίς κανέναν περιορισμό.

Μανωλόπουλος: Ξεκάθαρο το μήνυμα του EMA

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης Ευάγγελος Μανωλόπουλος υπογράμμισε από την πλευρά του ότι ήταν ξεκάθαρο το μήνυμα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) αναφορικά με το σπάνιο σύνδρομο θρομβώσεων και το εμβόλιο της AstraZeneca.

Ο κ. Μανωλόπουλος σημείωσε πως στο εξής «οι χώρες που δεν είχαν θέσει όρια στην χορήγηση του εμβολίου αρχίζουν να βάζουν και όσες είχαν, προσθέτουν».

«Δεν μπορούμε να το αφήσουμε να περάσει απαρατήρητο. Ο ΕΜΑ ανέφερε μόνο ότι τα περιστατικά αυτά είναι πολύ σπάνια και κυρίως σε γυναίκες, κάτω των 60, οι χώρες θέτουν αυτό το ηλικιακό όριο γιατί δεν έχουν και κάποιο άλλο στοιχείο στη διάθεσή τους», είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Μάλιστα, επισήμανε πως «με τον εμβολιασμό των ανθρώπων ηλικίας κάτω των 60 με σκεύασμα άλλης εταιρείας μπορεί να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη του κόσμου».

Ερωτηθείς, τέλος, αν είναι λύση η χρήση διαφορετικών εμβολίων για την πρώτη και δεύτερη δόση, ο καθηγητής Μανωλόπουλος απάντησε:

«Η προσέγγιση αυτή έχει γίνει στη Γερμανία και τη Βρετανία, ελπίζεται και διαφαίνεται ότι θα είναι αποτελεσματική αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία για να στηριχθεί με ασφάλεια αυτή η προσέγγιση».

Κούβελας: Ανάλογοι θάνατοι και στα άλλα εμβόλια, από άλλη αιτία

Για τις παρενέργειες που προκάλεσε το εμβόλιο της AstraZeneca και τη συζήτηση που προκλήθηκε γύρω από αυτό τοποθετήθηκε ο καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας, Δημήτρης Κούβελας.

«Δεν ξέρω γιατί έγινε μπλέξιμο με την ΑstraZeneca. Και τα τρία εμβόλια που κυκλοφορούν στην αγορά δεν διαφοροποιούνται ιδιαίτερα ούτε ποσοτικά ούτε ποιοτικά στις ανεπιθύμητες ενέργειες. Δεν είναι κάτι τρομακτικό. Αλλάζουν οι ηλικίες, το φύλο. Δεν έχουν ιδιαίτερους κινδύνους τα εμβόλια. Ανάλογοι θάνατοι και στα άλλα εμβόλια, από άλλη αιτία. Ενδιαφέρει κανέναν αν θα πεθάνει από έμφραγμα ή εγκεφαλικό; Όλα τα φάρμακα έχουν ανεπιθύμητες ενέργειες» σημείωσε μιλώντας στο MEGA.

«Ξαναβρίσκουμε μπροστά μας το ότι δεν τα εντοπίσαμε στις κλινικές μελέτες γιατί έγιναν λίγο τσαπατσούλικα. Αλλά δεν έγινε κάτι. Είναι χαμηλές οι ανεπιθύμητες ενέργειες» πρόσθεσε.

Ταυτόχρονα, προέκρινε την ανάγκη μέσω του προφίλ των ανεπιθύμητων παρενεργειών που έχουν τα εμβόλια να δίδονται στοχευμένα. «Για παράδειγμα, της AstraZeneca να μη γίνεται στις μικρότερες γυναίκες και να γίνεται σε άνδρες. Στους ηλικιωμένους, άνω των 87 που δεν κάνουν αντισώματα με Pfizer, θα μπορούσαν να τους χορηγούνται τα εμβόλια της AstraZeneca». Cnn.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top