Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports lifenewscy Socialista
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Χρ. Κληρίδης: Επικίνδυνα τα μέτρα μετά τις 10 του Μάη, αντισυνταγματικό το μέτρο στις Εκκλησίες

Χρ. Κληρίδης: Επικίνδυνα τα μέτρα μετά τις 10 του Μάη, αντισυνταγματικό το μέτρο στις Εκκλησίες

Ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου Δρ Χρίστος Κληρίδης δήλωσε ότι τα μέτρα που προτίθεται η Κυβέρνηση να εφαρμόσει μετά την λήξη του τρίτου λοκνταουν στις 10 του Μάη, είναι αχρείαστα, επικίνδυνα και δυσανάλογα με τον επιδιωκόμενο στόχο, ενώ θα δημιουργήσουν θύελλα αντιδράσεων και κάποιοι θα καταλήξουν και στα δικαστήρια καθώς παραβιάζεται το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή. 


Ο κ. Κληρίδης κλήθηκε από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει τη δήλωση του Υπουργού Υγείας ότι  από την 10η Μάιου 2021 σε χώρους όπου υπάρχει συνάθροιση (χώρους εστίασης, χώρους συνάθροισης, γυμναστήριο, λιανικό εμπόριο, θέατρα, κτλ), ο επισκέπτης θα πρέπει να έχει στην κατοχή του rapid test ή PCR σε ισχύ 72 ωρών ή να έχει εμβολιασθεί τουλάχιστον με την 1η δόση και να έχουν παρέλθει τρεις εβδομάδες ή να έχει νοσήσει από την ασθένεια COVID-19 τους τελευταίους τρεις μήνες.

Ο κ. Κληρίδης, αφού σημείωσε ότι πρόκειται για μια απόφαση πρόθεσης καθώς αυτή δεν έχει ακόμη περιληφθεί μέσα σε Διάταγμα, κάλεσε την Κυβέρνηση να κάνει δεύτερες σκέψεις, λέγοντας ότι "αυτά τα μέτρα είναι παράλογα και δυσανάλογα με τον επιδιωκόμενο σκοπό".

Είπε ακόμη ότι το μέτρο στις Εκκλησίες σύμφωνα με το οποίο οι πιστοί θα πρέπει να παρουσιάσουν πιστοποιητικό εμβολιασμού, είναι αντισυνταγματικό.

Εχουμε ξεπεράσει το μέτρο, παραβιάζονται θεμελιώδη δικαιώματα

Σχολιάζοντας τα μέτρα που προτίθεται να λάβει η Κυβέρνηση από τις 10 του Μάη, ο κ. Κληρίδης τόνισε ότι "είναι αχρείαστα και επικίνδυνα αυτά τα μέτρα, θα δημιουργήσουν θύελλα αντιδράσεων, θα καταλήξουν πάρα πολλοί στα δικαστήρια για να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους και θα διεκδικήσουν την έκδοση προσωρινών διαταγμάτων που σημαίνει ότι το δικαστήριο δεν θα περιμένει χρόνια να δικάσει την υπόθεση, θα αποφασίσει για την νομιμότητα των μέτρων αυτών μέσα στο πολύ ένα μήνα".

Το τι προσπαθούν να κάνουν, συνέχισε, είναι να εισαγάγουν στο εσωτερικό δίκαιο το πράσινο διαβατήριο, το οποίο είναι στους σχεδιασμούς της ΕΕ για ταξίδια το καλοκαίρι για σκοπούς αναψυχής κτλ.

"Εκεί όμως, επειδή ο καθένας θα ταξιδέψει μια ή δύο φορές κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού μπαίνει  αυτή η προϋπόθεση του rapid test, ή PCR test, ή εμβολιασμού και πρόκειται για μια περιορισμένη εφαρμογή του μέτρου. Ενώ εάν το εισαγάγεις  το μέτρο αυτό στο εσωτερικό, σημαίνει ότι για να πας να ψωνίσεις πχ σε μπακάλη, περίπτερο, υπεραγορά ή να αγοράσεις είδη που χρειάζεσαι ή να πιεις ένα ποτό, καφέ,  ή να φας κάπου,  θα πρέπει να παρουσιάζεις αυτό το πράσινο διαβατήριο".

Αυτό, συνέχισε, επειδή επηρεάζει την καθημερινότητα και δεν είναι κάτι που θα γίνει μια ή δύο φορές το καλοκαίρι για ταξίδια, "καθίσταται και παράλογο και δυσανάλογο".

Έδωσε ως παράδειγμα αν κάποιος πάει στο περίπτερο δίπλα από το σπίτι του πχ για να κάνει μια αγορά,  θα πρέπει να παρουσιάσει αυτό το πράσινο διαβατήριο. Ή αν κάποιος πάει σε εστιατόριο όπου συνήθως σε εξωτερικό χώρο υπάρχουν πολλοί επισκέπτες, πχ  200 άτομα γιατί είναι μεγάλος ο χώρος, "φανταστείτε τα γκαρσόνια να είναι υποχρεωμένα ένα, ένα να κάνουν τον έλεγχο".

"Μιλούμε για πράγματα τα οποία δημιουργούν τεράστια προβλήματα και στην εφαρμογή τους αλλά είναι και δυσανάλογα με τον επιδιωκόμενο σκοπό προστασίας της υγείας", είπε.

Σημείωσε ακόμη ότι "έχουμε ξεπεράσει το μέτρο και παραβιάζεται θεμελιωδώς το δικαίωμα  στην ιδιωτική ζωή και στην ελεύθερη διακίνηση στην επικράτεια".

Το γεγονός ότι ο πολίτης θα πρέπει κάθε τρεις μέρες να περιμένει σε ουρές για να κάνει τεστ, δημιουργεί πιο επικίνδυνες καταστάσεις, είπε, προσθέτοντας ότι "πρόκειται για μια απόφαση πρόθεσης, την οποία θα πρέπει να ξανασκεφτούν καλά".

Αντισυνταγματικός ο υποχρεωτικός εμβολιασμός, αντισυνταγματικό και το μέτρο στις εκκλησίες για είσοδο μόνο σε εμβολιασμένους

Αφού τόνισε ότι ο  υποχρεωτικός εμβολιασμός είναι "ξεκάθαρα αντισυνταγματικός" είπε ότι και το μέτρο που εισήχθη και αφορά μέχρι 50 πιστούς στην Εκκλησία νοουμένου ότι παρουσιάσουν πιστοποιητικό εμβολιασμού, είναι και αυτό αντισυνταγματικό μέτρο.

Σημείωσε ότι στις ΗΠΑ στις 10 Απριλίου δημοσιεύτηκε απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ για νόμους της πολιτείας της Καλιφόρνιας, οι οποίοι νόμοι περιόριζαν την άσκηση των θρησκευτικών δικαιωμάτων πιστών στην πολιτεία και το Ανώτατο με πλειοψηφία 5-4 κήρυξε τους νόμους αυτούς αντισυνταγματικούς διότι επεμβαίνουν στην ελευθερία άσκησης του δικαιώματος θρησκείας του καθενός.

"Είναι ένα επικίνδυνο μέτρο" είπε ο κ. Κληρίδης.

Σημείωσε ότι  το Συμβούλιο της Ευρώπης με απόφασή του έχει αποφανθεί ότι δεν μπορεί να επιβληθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός για COVID19 και διαφοροποιείται αυτή η απόφαση της ΚΣΣΕ από την πρόσφατη απόφαση του ΕΔΑΔ για την νομιμότητα των υποχρεωτικών εμβολιασμών για ενήλικους για ασθένειες και παθήσεις που είναι γνωστές εδώ και χρόνια.
Αυτό, είπε, είναι κάτι το διαφορετικό και αποσκοπεί στην προστασία και προς το συμφέρον των ενηλίκων αλλά και άλλων στα σχολεία.

Η επιβολή, όμως, συνέχισε, του εμβολιασμού για ένα εμβόλιο που ακόμη είναι σε φάση δοκιμών είναι παράνομο και αντισυνταγματικό.

"Όμως το να επιβάλεις σε ενήλικες τον υποχρεωτικό εμβολιασμό με ένα εμβόλιο το οποίο ακόμα τώρα εξετάζεται και εισήλθε στην αγορά, αυτό είναι έκδηλα και παράνομο και αντισυνταγματικό. Άρα και εμμέσως να υποχρεώσεις τον εμβολιασμό, όπως είναι το μέτρο στις εκκλησίες, είναι και παράνομο και αντισυνταγματικό".

Σημείωσε ακόμα ότι στην περίπτωση του μέτρου στις εκκλησίες, δεν υπάρχει ούτε καν η εναλλακτική λύση του rapid test ή του  PCR , αλλά μόνον ο εμβολιασμός.

"Άρα σημαίνει ουσιαστικά ότι είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για να ασκήσεις τα θρησκευτικά σου καθήκοντα" κατέληξε ο κ. Κληρίδης.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτά είναι τα επτά μέτρα που προτείνουν οι συντεχνίες για την ακρίβεια - Ζήτησαν συνάντηση με τον ΠτΔ

Δημοσιεύσαν στον ξένο Τύπο φωτογραφία του Τατάρ μαζί με ύποπτο για εγκληματικό δίκτυο - Η σχέση με στοιχήματα και τυχερά παιχνίδια

Διπλό φονικό στον Ύψωνα: Δεν παραδέχθηκαν ενοχή οι κατηγορούμενοι - Στις 15 Νοεμβρίου η ακροαματική διαδικασία

Σαββίδης για εξουσίες Γενικού Εισαγγελέα : «Το ανέλεγκτο δεν σημαίνει ότι είσαι βασιλιάς»

Η συγκινητική στιγμή που κάτοικος Έβρου ταΐζει αλεπού σε καμένη περιοχή - Δείτε βίντεοΑνέλυσε το όραμά του ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης - Οι τρεις προτεραιότητες της διακυβέρνησής του

Ανέλυσε το όραμά του ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης - Οι τρεις προτεραιότητες της διακυβέρνησής του

Στόχος είναι η άμεση και αποτελεσματική επίλυση χρόνιων θεμάτων που απασχολούν τους πολίτες, δίνοντας έμφαση στο μεταναστευτικό, το στεγαστικό και το κυκλοφοριακό, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, μιλώντας στην τακτική συνεδρίαση του ΔΣ της ΟΕΒ στη Λεμεσό το απόγευμα της Τετάρτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top