ΥΓΕΙΑ

Κορωνοϊός: Για ποιους ασθενείς είναι τριπλάσιος ο κίνδυνος να χάσουν τη μάχη με τη νόσο

Κορωνοϊός: Για ποιους ασθενείς είναι τριπλάσιος ο κίνδυνος να χάσουν τη μάχη με τη νόσο

Μια νέα μετα-ανάλυση ερευνών που δημοσιεύτηκε στο Diabetologia συνδέει τους ασθενείς που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη και βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο με τον αυξημένο κίνδυνο θανάτου από τον ιό SARS-CoV-2 που προκαλεί τη λοίμωξη COVID-19. Οι ερευνητές μελέτησαν 22 έρευνες που αφορούσαν 17.687 ασθενείς.

Πρόκειται για την πρώτη επισκόπηση και μετα-ανάλυση που βρίσκεται σε εξέλιξη και αφορά μελέτες παρατήρησης που διερευνούν φαινότυπους σε άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη και νόσησαν σοβαρά ή έχασαν τη ζωή τους λόγω κορωνοϊού. Όσο η έρευνα θα βρίσκεται σε εξέλιξη, τα στοιχεία θα ανανεώνονται από τους επιστήμονες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακύπτουν, οι άντρες με σακχαρώδη διαβήτη είχαν 28% μεγαλύτερη πιθανότητα θανάτου από κορωνοϊό σε σύγκριση με τις γυναίκες με σακχαρώδη διαβήτη. Επιπλέον, οι ασθενείς άνω των 65 ετών που είχαν σακχαρώδη διαβήτη διέτρεχαν εώς και τρεις φορές μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου σε σύγκριση με τα νεότερα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη. Με κάθε αύξηση της ηλικίας κατά 5 χρόνια, ο κίνδυνος θανάτου λόγω επιπλοκών από κορωνοϊού για τους ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη αυξανόταν κατά 43%.

Ποιοι λόγοι όμως οφείλονται σε αυτή την αυξημένη θνητότητα από κορωνοϊό; Αν και μόλις 22 μελέτες διερεύνησαν τους παράγοντες που σχετίζονται με τον σακχαρώδη διαβήτη και τον κορωνοϊό, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα παίζουν κάποιο ρόλο, αν και χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση. Για το γεγονός που είναι βέβαιοι πάντως οι επιστήμονες είναι ότι όσοι ασθενείς λάμβαναν ινσουλίνη ήταν 75% πιο πιθανό να καταλήξουν από τη λοίμωξη COVID-19 σε σύγκριση με όσους δεν έκαναν χρήση ινσουλίνης. Αντίθετα, όσοι ασθενείς λάμβαναν θεραπεία μετφορμίνης (συνήθως από ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2), είχαν 50% λιγότερες πιθανότητες να καταλήξουν από COVID-19 σε σύγκριση με εκείνους που δε λάμβαναν μετφορμίνη. Επιπλέον, ορισμένα υποκείμενα νοσήματα αυξάνουν τον κίνδυνο θανάτου από κορωνοϊό και στους ασθενείς με διαβήτη, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις, η χρόνια νεφρική νόσος και η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.

Συμπερασματικά, η συγγραφέας της έρευνας Sabrina Schlesinger από το Κέντρο Ερευνών για το Διαβήτη του Πανεπιστημίου του Ντύσσελντορφ στη Γερμανία δήλωσε: «Το φύλο, η ηλικία και τα υποκείμενα νοσήματα, καθώς και η χρήση ινσουλίνης συσχετίστηκαν με τον αυξημένο κίνδυνο θανάτου και σοβαρής νόσησης από κορωνοϊό ενώ η χρήση μετφορμίνης συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από κορωνοϊό».

ΠΗΓΗ: ygeiamou

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Νέες έρευνες στα Περβόλια - Μέρος όπλου το τεκμήριο που εντοπίστηκε  

Έριξαν χειροβομβίδα σε αυλή οικίας στη Λάρνακα – Εντός του σπιτιού οι ένοικοι – Ψάχνουν τους δράστες

Από τις λαμπάδες μέχρι τα κόκκινα αυγά και τις φλαούνες: 8+1 παραδοσιακά, πασχαλινά έθιμα στην Κύπρο

Έτσι θα λειτουργήσουν οι χώροι εστίασης το Πάσχα – Τι θα γίνει με τις αυξήσεις τιμών    

Γνωστή Κύπρια φωτογραφίζεται με εσώρουχα μπροστά στον καθρέφτη - Δείτε εικόνα

Άφιξη μεταναστών: Έφτασαν με ταχύπλοο σκάφος στον κατεχόμενο Λιμνίτη και πέρασαν πεζοί στις ελεύθερες περιοχές



Κυπριακό: Εξελίξεις μετά το Πάσχα βλέπει ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης - Ανοιχτό και το ενδεχόμενο για παρέμβαση της ΕΕ

Κυπριακό: Εξελίξεις μετά το Πάσχα βλέπει ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης - Ανοιχτό και το ενδεχόμενο για παρέμβαση της ΕΕ

Η διασύνδεση του Κυπριακού με τα ευρωτουρκικά ήταν και παραμένει μία από τις επιδιώξεις του Προέδρου Χριστοδουλίδη, ο οποίος ξεκίνησε εδώ και μήνες ένα μαραθώνιο επαφών με ηγέτες της ΕΕ φτάνοντας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον περασμένο Απρίλιο όπου σύμφωνα με την κυβέρνηση, υλοποιήθηκε ο στόχος που έθεσε από την αρχή, δηλαδή η διασύνδεση των ευρωτουρκικών με την πρόοδο στο κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top