Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports lifenewscy
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Κορωνοϊός: Το πασίγνωστο χάπι που προστατεύει τους πνεύμονες και μειώνει κατά 47% τον κίνδυνο θανάτου

Κορωνοϊός: Το πασίγνωστο χάπι που προστατεύει τους πνεύμονες και μειώνει κατά 47% τον κίνδυνο θανάτου

Τις πιθανές προστατευτικές επιδράσεις ενός ευρέως χρησιμοποιούμενου φαρμάκου έναντι στις βλάβες που προκαλεί η COVID-19 στους πνεύμονες εξετάζουν οι επιστήμονες σε νέα τους μελέτη.

Η λήψη του σχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο μηχανικής αναπνευστικής υποστήριξης, εισαγωγής σε ΜΕΘ και θανάτου εντός του νοσοκομείου.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο George Washington (GW) διαπίστωσαν ότι οι χαμηλές δόσεις ασπιρίνης μπορεί να μειώνουν την ανάγκη για μηχανική υποστήριξη (διασωλήνωση), εισαγωγή σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), καθώς και τους θανάτους νοσηλευομένων με COVID-19 ασθενών. Τα τελικά αποτελέσματα που υποδεικνύουν τις προστατευτικές επιδράσεις της ασπιρίνης στους πνεύμονες δημοσιεύθηκαν στο Anesthesia & Analgesia.

«Όταν μάθαμε για τη σύνδεση ανάμεσα στις θρομβώσεις και την COVID-19, καταλάβαμε ότι η ασπιρίνη –που χρησιμοποιείται και για την πρόληψη εγκεφαλικού επεισοδίου και εμφράγματος– θα μπορούσε να είναι σημαντική για τους πάσχοντες από COVID-19. Έτσι, η έρευνά μας ανέδειξε έναν συσχετισμό ανάμεσα στις χαμηλές δόσεις ασπιρίνης και τη μειωμένη σοβαρότητα της νόσου και τους μειωμένους θανάτους», εξηγεί ο Δρ. Jonathan Chow, επίκουρος καθηγητής αναισθησιολογίας στην Ιατρική Σχολή GW.

Περισσότεροι από 440 ασθενείς εισήχθησαν σε διάφορα νοσοκομεία των ΗΠΑ μεταξύ Μαρτίου και Απριλίου του 2020, τέσσερα από τα οποία συμπεριλήφθησαν στη μελέτη. Μετά την προσαρμογή της ανάλυσης σε δημογραφικούς παράγοντες και συννοσηρότητες, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η λήψη ασπιρίνης σχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο μηχανικής αναπνευστικής υποστήριξης (μείωση κατά 44%), εισαγωγής σε ΜΕΘ (μείωση κατά 43%) και θανάτου εντός του νοσοκομείου (μείωση κατά 47%). Μάλιστα, δεν παρατηρήθηκαν διαφορές σε μεγάλη αιμορραγία ή εμφανή θρόμβωση ανάμεσα σε όσους χρησιμοποιούσαν ασπιρίνη και στους υπόλοιπους ασθενείς.

Τα προκαταρκτικά αυτά ευρήματα δημοσιεύθηκαν το φθινόπωρο του 2020, από τότε, όμως, υπήρξαν και άλλες μελέτες που επιβεβαίωσαν την επίδραση που μπορεί να έχει η ασπιρίνη τόσο στην πρόληψη της λοίμωξης όσο και στη μείωση του κινδύνου σοβαρής COVID-19 και θανάτου. Ο Δρ. Chow ευελπιστεί ότι η μελέτη αυτή θα οδηγήσει σε περαιτέρω έρευνα σχετικά με το αν υπάρχει αιτιώδης σχέση ανάμεσα στη χρήση ασπιρίνης και τις μειωμένες πνευμονικές βλάβες στους πάσχοντες από COVID-19.

«Η ασπιρίνη είναι ένα φτηνό και εύκολα προσβάσιμο φάρμακο, το οποίο χρησιμοποιείται ήδη από εκατομμύρια ανθρώπους για τη θεραπεία διάφορων παθήσεων. Η εύρεση αυτού του νέου συσχετισμού της με την COVID-19 αποτελεί μια τεράστια νίκη για αυτούς που θέλουν να μειώσουν τον κίνδυνο κάποιων από τις πιο καταστροφικές επιδράσεις της COVID-19», καταλήγουν οι επιστήμονες.

 ΠΗΓΗ: Πρώτο Θέμα

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Φωτιά σε εν κινήσει σχολικό λεωφορείο στη Λευκωσία - Σώοι όλοι οι μαθητές -Δείτε φωτογραφίες

Πόλεμος στο Ισραήλ: Έληξε η εκεχειρία - Ξεκίνησαν ξανά οι εχθροπραξίες στη Λωρίδα της Γάζας

Μηδενικό ΦΠΑ στα κρέατα από σήμερα (1/12) - Ποια εξαιρούνται και πού κατεγράφη 1 ευρώ αύξηση

Συννεφιασμένο σκηνικό με ομίχλη - Πώς θα είναι ο καιρός το Σαββατοκύριακο, δείτε ζωντανά την εξέλιξή του

«Blackout challenge» σε δημοτικό σχολείο - 8χρονη μαθήτρια στην Ελλάδα κινδύνεψε να χάσει τη ζωή τηςΦοιτητικά επιδόματα: Πότε αναμένεται να καταβληθούν - Οι δικαιούχοι και τα ποσά

Φοιτητικά επιδόματα: Πότε αναμένεται να καταβληθούν - Οι δικαιούχοι και τα ποσά

Σε αναμονή για την καταβολή των φοιτητικών επιδομάτων για το ακαδημαϊκό έτος 2022/2023 βρίσκονται οι δικαιούχοι φοιτητές.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top