ΔΙΕΘΝΗ

Στρατηγική για την ισχυροποίηση και την ανθεκτικότητα του χώρου Σένγκεν ενέκρινε η Κομισιόν

Στρατηγική για την ισχυροποίηση και την ανθεκτικότητα του χώρου Σένγκεν ενέκρινε η Κομισιόν

Mια νέα στρατηγική για την ισχυροποίηση και την ανθεκτικότητα του χώρου Σένγκεν ενέκρινε την Τετάρτη το Κολέγιο των Επιτρόπων και παρουσίασαν ο Αντιπρόεδρος Μαργαρίτης Σχοινάς και η Επίτροπος Ίλβα Γιόχανσον. Με τη σημερινή στρατηγική, η Κομισιόν εξετάζει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο χώρος Σένγκεν τα τελευταία χρόνια και καθορίζει μια πορεία προς τα εμπρός που διατηρεί τα οφέλη του Σένγκεν.


Συγκεκριμένα η Κομισιόν προτείνει τρεις πυλώνες, την αποτελεσματική διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, ενίσχυση εσωτερικών μέτρων για την αντιστάθμιση της απουσίας ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα, ιδίως όσον αφορά την αστυνομική συνεργασία, την ασφάλεια και τη διαχείριση της μετανάστευσης, και διασφάλιση ισχυρής ετοιμότητας και διακυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένης της ολοκλήρωσης του Σένγκεν. Για να ενισχυθεί η αμοιβαία εμπιστοσύνη στην εφαρμογή των κανόνων Σένγκεν, η Κομισιόν υποβάλλει επίσης σήμερα πρόταση για την αναθεώρηση του μηχανισμού αξιολόγησης και παρακολούθησης Σένγκεν.

Ο χώρος Σένγκεν φιλοξενεί περισσότερους από 420 εκατομμύρια ανθρώπους σε 26 χώρες. Η κατάργηση των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα μεταξύ των κρατών Σένγκεν αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής: σχεδόν 1,7 εκατομμύρια άνθρωποι διαμένουν σε ένα κράτος Σένγκεν και εργάζονται σε άλλο. Οι άνθρωποι έχουν οικοδομήσει τη ζωή τους γύρω από τις ελευθερίες που προσφέρει ο χώρος Σένγκεν, με 3,5 εκατομμύρια ανθρώπους να διασχίζουν καθημερινά τα κράτη Σένγκεν.

Η στρατηγική στοχεύει στη διασφάλιση αποτελεσματικής διαχείρισης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, μέσω της συνεχιζόμενης ανάπτυξης του μόνιμου σώματος της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, καθιστώντας διαλειτουργικά τα συστήματα πληροφοριών για τη διαχείριση των συνόρων και της μετανάστευσης έως το 2023. Η Κομισιόν προαναγγέλλει και μια επερχόμενη πρόταση για την ψηφιακή υποβολή αιτήσεων θεώρησης και ταξιδιωτικών εγγράφων και καλεί επίσης τους συννομοθέτες να εγκρίνουν γρήγορα το νέο σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο σχετικά με τον έλεγχο των ατόμων που διασχίζουν χωρίς άδεια.

Επίσης στοχεύει στην ενίσχυση του χώρου Σένγκεν εσωτερικά, με νέες πρωτοβουλίες που θα περιλαμβάνουν έναν κώδικα αστυνομικής συνεργασίας της ΕΕ, την αναβάθμιση του πλαισίου «Prüm» για την ανταλλαγή πληροφοριών DNA, τα δακτυλικά αποτυπώματα και την καταχώριση οχημάτων και επέκταση της χρήσης πληροφοριών για τους επιβάτες εκ των προτέρων σε πτήσεις εντός του Σένγκεν. Το νέο σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο, μόλις εγκριθεί, θα καθιερώσει επίσης μια κοινή προσέγγιση για τη διαχείριση της μετανάστευσης, ένα σημαντικό στοιχείο για την καλή λειτουργία του χώρου Σένγκεν.

Ακόμη προνοεί βελτίωση της ετοιμότητας και της διακυβέρνησης: η Κομισιόν προτείνει σήμερα την αναθεώρηση του μηχανισμού αξιολόγησης και παρακολούθησης Σένγκεν. Θα συγκαλέσει επίσης τακτικά φόρουμ Σένγκεν για την προώθηση πολιτικού διαλόγου για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων, βάσει ετήσιων εκθέσεων για την κατάσταση του Σένγκεν. Αργότερα φέτος, θα προτείνει την αναθεώρηση του κώδικα συνόρων του Σένγκεν ώστε να ενισχυθεί η ανθεκτικότητα του Σένγκεν σε σοβαρές απειλές, διασφαλίζοντας στενό συντονισμό και εισάγοντας τις απαραίτητες διασφαλίσεις, έτσι ώστε η επαναφορά των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα να παραμείνει έσχατη λύση.

Τέλος, η Κομισιόν θα παρουσιάσει επίσης ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης που θα επιτρέπει την επανενεργοποίηση του επιτυχημένου συστήματος Green Lanes για αδιάλειπτη εμπορευματική κυκλοφορία σε περίπτωση μελλοντικών κρίσεων. Η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει διάλογο με τα κράτη μέλη για να αντιμετωπίσει μακροχρόνιες επαναφορές ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα.

Σε, ό,τι αφορά τη διεύρυνση του χώρου Σένγκεν, η Κομισιόν αναφέρει ότι το μέλλον του Σένγκεν πρέπει να σηματοδοτηθεί από την επέκταση σε εκείνα τα κράτη μέλη της ΕΕ που δεν αποτελούν ακόμη μέρος του χώρου Σένγκεν.

Ο Αντιπρόεδρος για την προώθηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής μας, Μαργαρίτης Σχοινάς, δήλωσε σχετικά ότι "η απρόσκοπτη κίνηση εντός του χώρου Σένγκεν είναι απαραίτητη για τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής μας. Το Σένγκεν είναι μια καλά λαδωμένη μηχανή, αλλά όπως κάθε μηχανή, για να αντέξει στη δοκιμασία του χρόνου, οι βάσεις της πρέπει να ανανεώνονται και να ενισχύονται συνεχώς. Σήμερα βάζουμε έναν νέο δρόμο προς τα εμπρός που διασφαλίζει την ασφάλεια και την κινητικότητα των πολιτών της ΕΕ, ενώ ταυτόχρονα ενισχύει την ανθεκτικότητα του Σένγκεν στις προκλήσεις. Φυσικά, το Σένγκεν δεν είναι πλήρες χωρίς όλα τα κράτη μέλη μας. Ένα πιο περιεκτικό Σένγκεν θα είναι ένα ισχυρότερο και πιο ασφαλές Σένγκεν. "

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Τρομερή δουλειά οι διασώστες-νοσηλευτές! Επανάφεραν 4 φορές οπαδό του Απόλλωνα...

Ενδοσχολικός σεκιούριτι διακινούσε ναρκωτικά σε μαθητές - «Ανίκανη η Αστυνομία να αντιμετωπίσει το πρόβλημα»

Στο τελικό στάδιο η πρόσληψη 259 πυροσβεστών - Όσα είπε ο Υπουργός Δικαιοσύνης

Δυο καραμπόλες στον αυτοκινητόδρομο: Η μία με 8 οχήματα – Τέσσερα πρόσωπα στο νοσοκομείο



ΠτΔ από τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου - «Συνειδητά, χθες το βράδυ, στείλαμε ένα θετικό μήνυμα προς την Τουρκία»

ΠτΔ από τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου - «Συνειδητά, χθες το βράδυ, στείλαμε ένα θετικό μήνυμα προς την Τουρκία»

Ικανοποίηση για το αποτέλεσμα της συζήτησης για τα συμπεράσματα για τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, τονίζοντας πως στάληκε ένα «θετικό μήνυμα» στην Άγκυρα, του οποίου η μετατροπή σε πράξεις «εξαρτάται από την πρόοδο στο Κυπριακό». Οι δηλώσεις έγιναν κατά την άφιξη του Προέδρου της Δημοκρατίας στις εργασίες της δεύτερης ημέρας της συνόδου κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top