ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ένα μεγάλο μπράβο στους νέους μας – Τρίτο βραβείο σε Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό για την Κύπρο

Ένα μεγάλο μπράβο στους νέους μας – Τρίτο βραβείο σε Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό για την Κύπρο

Το τρίτο βραβείο διεκδίκησε και πέτυχε να αποκτήσει το Κέντρο Νεότητας Αγρού στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Καρλομάγνου για την Νεολαία 2015. Το Βραβείο εκ μέρους της Κύπρου και το ΚΝΑ (Κέντρο Νεότητας Αγρού) παρέλαβε ο Μάριος Αγαθοκλέους.

Το Κέντρο Νεότητας Αγρού με το πρόγραμμα κατάρτισης νέων “Entrepreneurship, the Solution against Unemployment” κέρδισε το τρίτο βραβείο στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Καρλομάγνου για την Νεολαία!


Τα βραβεία του Ευρωπαϊκού Διαγωνισμού Καρλομάγνου 2015 για την νεολαία απονεμήθηκαν στους πέντε πρώτους νικητές (Πρώτος Νικήτης, δευτερός νικήτης και τρείς τρίτοι νικητές) ένα εκ των οποίων απονεμήθηκε και στην κυπριακή οργάνωση νεολαίας του Κέντρου Νεότητας Αγρού.

Η απονομή πέντε συνολικά βραβείων οφείλεται στην μεγάλη ανταγωνιστικότητα που υπήρξε και ανάγκασε την επιτροπή να επιλέξει τρεις τρίτους νικήτες για να μην αδικήσει κανένα από τα τρία προγράμματα νεολαίας. Αυτή η απόφαση της επιτροπής αποδεικνύει με περίτρανο τρόπο, την δυναμικη αυτής της βράβευσης και την αξία της τρίτης θέσης που απονεμήθηκε.

Η επιλογή των νικήτών έγινε μεταξύ 350 συνολικά συμμετοχών, από 28 διαφορετικές χώρες μέλη της Ευρωπαικής Ενωσης.

Το πρώτο βραβείο απονεμήθηκε από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, το δεύτερο από τον πρώην Πρόεδρο του ΕΚ Χανς Γκερτ Πέτερινγκ και τα βραβεία για την τρίτη θέση από τους Κοσμήτορες του ΕΚ Elisabeth Morin Chartier και Jürgen Linden και τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Βραβείου Καρλομάγνου.

Οι νικητές:

1ος Νικητής – Η ιδέα “@RealTime WW1″ προέρχεται από φοιτητές Πανεπιστημίου του Λουξεμβούργου οι οποίοι και εξιστορούν τη ζωή κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου μέσα από tweets στον ομώνυμο με το έργο λογαριασμό. Όπως εξηγούν οι ίδιοι, αυτό δεν γίνεται “ως μια εξιστόρηση νικητών και χαμένων αλλά ως μία περίοδος κατά την οποία ανεξαρτήτως εθνικότητας πολλές μητέρες ανησυχούσαν για τους γιους τους που βρίσκονταν στα νοσοκομεία. Μια περίοδος κατά την οποία άνδρες σε όλα τα μέτωπα του πολέμου έγραφαν παρόμοια ερωτικά γράμματα χωρίς να ξέρουν αν θα ξαναδούν τις αγαπημένες τους. Μια περίοδος κατά την οποία στρατιώτες στα χαρακώματα τραγουδούσαν τα ίδια Χριστουγεννιάτικα κάλαντα και έλεγαν τις ίδιες προσευχές απλώς σε διαφορετικές γλώσσες”. (https://twitter.com/RealTimeWW1).

2ος Νικητής – Η ιδέα του “Fronterras-European (border) line” ξεκίνησε από 28 νέους Ευρωπαίους πολίτες, τέσσερις από τους οποίους ζουν στα σύνορα της ΕΕ. Οι νέοι αυτοί δημιούργησαν μια ιστοσελίδα στην οποία φιλοξενούνται καθημερινές ιστορίες ζωής στα σύνορα της Ευρώπης ή και ιστορίες από ταξίδια σε αυτές τις περιοχές. Σύμφωνα με την ομάδα: “Η αφηρημένη έννοια των ‘συνόρων’ προσλαμβάνει πραγματικές διαστάσεις όταν κοιτάξεις από τα μάτια όσων ζουν τα σύνορα στην καθημερινότητα τους. Θέλουμε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να ανακαλύψουν την Ευρώπη μέσα από τα όρια που αυθαίρετα τέθηκαν κάποτε και τα οποία την μετέτρεψαν στην πολύπλευρη ήπειρο που γνωρίζουμε σήμερα”. (http://www.fronterras.com/).

3ος Νικήτης –  Ένα από τα έργα που έλαβαν το τρίτο Βραβείο είναι το “Social Soccer Club” το οποίο ουσιαστικά είναι ένα τουρνουά ποδοσφαίρου για νέους και φιλανθρωπικές οργανώσεις από όλη την Ευρώπη. Διοργανώνεται από τα μέλη του κέντρου νεολαίας ClickIn και απευθύνεται σε νέους από άλλες χώρες. Στόχος του είναι να έρθουν κοντά νέοι από διαφορετικές χώρες ξεπερνώντας προκαταλήψεις και βάζοντας τα θεμέλια για άλλα κοινά έργα. (www.socialsoccercup.at)

3ος Νικητής – Το τρίτο βραβείο απονεμήθηκε και για την Ευρωπαική Ανταλλαγή νέων με τίτλο “Επιχειρηματικότητα: Λύση κατά της Ανεργίας” από την οργάνωση νεολαίας του Κέντρου Νεότητας Αγρού από την Κύπρο. Η Ευρωπαική Ανταλλαγή Νέων έλαβε χώρα μεταξύ 11-17 Απριλίου 2014. Το πολυμερές σχέδιο ανταλλαγής νέων με τίτλο Entrepreneurship, the solution against unemployment, είχε ως σκοπό την προωθήση της συζήτησης μεταξύ των νέων σε θέματα που τους απασχολούν άμεσα όπως η ανεργία, η μετανάστευση, η επιχειρηματικότητα και η μη τυπική εκπαίδευση. Η επιλογή του Αγρού για την υλοποίηση του προγράμματος δεν ήταν τυχαία, δεδομένου ότι είναι ένα μικρό μέρος μακριά από τις μεγάλες πόλεις της Κύπρου που καθιστά δύσκολο για τους νέους να βρουν μια θέση εργασίας. Στο πρόγραμμα συμμετείχαν συνολικά 27 νέοι από την Κύπρο, Ελλάδα, Ιταλία, Ρουμανία και Κροατία.

Στόχος του προγράμματος ήταν η προώθηση της συζήτησης και του διαλόγου για την ευρωπαϊκή ιθαγένεια και τι αντιπροσωπεύει, η ανάπτυξη επιχειρηματικού πνεύματος και δημιουργικότητας των νέων, η προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των νέων για την ανάπτυξη, η καταπολέμηση της ανεργίας των νέων στην Ευρώπη, η ανάπτυξη δεξιοτήτων ως εργαλείο για να εισέλθουν οι νέοι στην αγορά εργασίας και η προώθηση της κινητικότητας. (https://www.facebook.com/kentro.agrou).

Entrepreneuership_the_solution_against_unemployment

3ος Νικήτης – Το άλλο έργο που έλαβε και αυτό το τρίτο βραβείο ονομάζεται “Infoactualidad” και είναι στην ουσία μια διαδικτυακή εφημερίδα του Τμήματος Πληροφορικής του Πανεπιστημίου της Μαδρίτης με την οποία ασχολούνται 140 φοιτητές δημοσιογραφίας. Από την έναρξη λειτουργίας της, το 2012, πάνω από 400 φοιτητές επωφελήθηκαν περνώντας από εκπαίδευση σε αυτή. Η εν λόγω εφημερίδα διαθέτει αυτή τη στιγμή ένα σημαντικό δίχτυο ανταποκριτών αποτελούμενο από φοιτητές Εράσμους σε όλη την Ευρώπη. (http://www.ccinf.es/infoactualidad/index.php/carlomagno)

Το Βραβείο

Το έπαθλο για το καλύτερο σχέδιο ανέρχεται στα 5.000 ευρώ, για το δεύτερο στα 3.000 ευρώ και για την τρίτη θέση από 2.000 ευρώ. Οι εκπρόσωποι των νικητήριων έργων θα προσκληθούν να επισκεφθούν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (στις Βρυξέλλες) τους επόμενους μήνες. Εξάλλου, οι εκπρόσωποι των 28 επιλεγέντων εθνικών σχεδίων συμμετείχαν στην τελετή απονομής που έγινε στις 12 Μαΐου 2015 στο Άαχεν και έλαβαν τιμητικά διπλώματα και μετάλλια. Η τελετή απονομής διοργανώθηκε από κοινού από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Διεθνές  Ίδρυμα του Βραβείου Καρλομάγνου και φιλοξενήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Άαχεν.

Βίντεο:

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Ισχυρές ενδείξεις μεταφοράς εύφλεκτης ουσίας – «Αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος»

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: Σοκαριστικό βίντεο από τη σύλληψη μαύρου άνδρα που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση



 «Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

«Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

Καταχωρήθηκε σήμερα (26/4) από τους δικηγόρους της ηγεσίας της Εισαγγελίας, η αίτηση για παύση του Γενικού Ελεγκτή.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top