ΔΙΕΘΝΗ

Europol: Να εκμεταλλευτούν την πανδημία για να διαδώσουν προπαγάνδα μίσους προσπάθησαν τρομοκράτες στην ΕΕ

Europol: Να εκμεταλλευτούν την πανδημία για να διαδώσουν προπαγάνδα μίσους προσπάθησαν τρομοκράτες στην ΕΕ

Να εκμεταλλευτούν την παγκόσμια πανδημία για να διαδώσουν προπαγάνδα μίσους και να εντείνουν τη δυσπιστία προς τους δημόσιους θεσμούς, προσπάθησαν οι τρομοκράτες το 2020, σύμφωνα με σημερινή έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα η Europol.

Η έκθεση, που αφορά την κατάσταση και τις τάσεις της τρομοκρατίας 2021, δημοσιεύθηκε σήμερα και περιγράφει τα χαρακτηριστικά, τα γεγονότα, τα αριθμητικά στοιχεία και τις τάσεις σχετικά με τις τρομοκρατικές επιθέσεις και τις συλλήψεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2020.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι τρομοκράτες χρησιμοποιούν κάθε ευκαιρία για να διαβρώσουν τις δημοκρατικές δομές, να διαδώσουν τον φόβο και να πολώσουν την κοινωνία.

Αναλυτικά, για το 2020, καταγράφηκαν 57 ολοκληρωμένες, αποτυχημένες και ματαιωμένες τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση (αναφέρθηκαν από την Αυστρία, το Βέλγιο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία και την Ισπανία).

Σύνολο 21 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας τρομοκρατικών επιθέσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, 449 άτομα συνελήφθησαν ως ύποπτοι για αδικήματα που σχετίζονται με την τρομοκρατία σε 17 κράτη μέλη της ΕΕ, μείωση κατά το ένα τρίτο σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη.

"Οι τρομοκράτες εκμεταλλεύονται την πόλωση στην κοινωνία για να μολύνουν το κοινωνικό κλίμα με βίαιες ιδεολογίες. Τα τελευταία χρόνια, η πόλωση του πολιτικού λόγου έχει αυξηθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η πανδημία COVID-19 επιτάχυνε περαιτέρω την εξέλιξη αυτή", σημειώνεται στην έκθεση.

Η έκθεση καταγράφει αξιοσημείωτη αύξηση της μισαλλοδοξίας έναντι των πολιτικών αντιπάλων, ενώ αυξάνεται και ο αριθμός των ατόμων που ασκούν λεκτική ή σωματική βία.

Η ψυχική υγεία παραμένει ένα ζήτημα σε σχέση με την τρομοκρατία και τον βίαιο εξτρεμισμό. Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από την πανδημία μπορεί να αποτελέσει έναν πρόσθετο παράγοντα άγχους, ενθαρρύνοντας ενδεχομένως τα ευάλωτα άτομα να στραφούν στη βία.

Οι εξτρεμιστές και οι τρομοκράτες βρήκαν νέες ευκαιρίες στον αυξημένο χρόνο που περνούν στο διαδίκτυο κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.

Με μεγάλο όγκο παραπληροφόρησης που διαδίδεται ενεργά στο διαδίκτυο, οι εξτρεμιστές και οι τρομοκράτες εκμεταλλεύτηκαν την κοινωνική δυσαρέσκεια για να προσεγγίσουν και να διαδώσουν τις ιδεολογίες τους, τονίζεται.

"Η τελευταία έκθεση της Europol σχετικά με την κατάσταση της τρομοκρατίας στην ΕΕ καταδεικνύει ότι κατά τη χρονιά της πανδημίας, ο κίνδυνος ριζοσπαστικοποίησης στο διαδίκτυο έχει αυξηθεί. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τη δεξιά τρομοκρατία. Συζήτησα αυτή την τάση στη Λισαβόνα σήμερα (22 Ιουνίου) με τον Υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Alejandro Mayorkas στο πλαίσιο της ΔΕΥ ΕΕ-ΗΠΑ. Δεσμευόμαστε να αντιμετωπίσουμε αυτή την αυξανόμενη απειλή", δήλωσε σχετικά η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον.

"Ο διαδικτυακός τομέας διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στη διάδοση της τρομοκρατικής και εξτρεμιστικής προπαγάνδας. Σε έναν κόσμο, ο οποίος έχει γίνει σημαντικά πιο ψηφιακός, η στόχευση της διάδοσης του μίσους και των βίαιων ιδεολογιών που διαδίδονται στο διαδίκτυο αποτελεί επιτακτική ανάγκη. Με την ανταλλαγή πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο και τη χρήση των τελευταίων τεχνολογικών επιτευγμάτων εντός ενός ισχυρού πλαισίου προστασίας των δεδομένων, μπορούμε να βελτιώσουμε περαιτέρω τον τρόπο με τον οποίο καταπολεμούμε από κοινού την τρομοκρατία. Σε τελική ανάλυση, ο κύριος στόχος των αρχών επιβολής του νόμου είναι να στοχεύσουν τον βίαιο εξτρεμισμό και τη ριζοσπαστικοποίηση, ώστε να σώσουν ζωές και να ελαχιστοποιήσουν τις βίαιες επιθέσεις κατά της κοινωνίας μας και του δημοκρατικού μας συστήματος", είπε από την πλευρά της η Κάθριν Ντε Μπολ, εκτελεστική διευθύντρια της Europol.

Ο Claudio Galzerano, επικεφαλής του Αντιτρομοκρατικού Κέντρου της Ευρωπόλ, τόνισε: "η νέα έκθεση καταδεικνύει τις προεκτάσεις της τρομοκρατικής απειλής, η οποία εξακολουθεί να παραμένει υψηλή στην ΕΕ. Τα κράτη μέλη της ΕΕ υπέστησαν 10 τζιχαντιστικές επιθέσεις, οι οποίες διαπράχθηκαν όλες από μεμονωμένους δράστες. Ορισμένοι από τους μοναχικούς δράστες έχουν διασυνδέσεις με ομοϊδεάτες ή τρομοκρατικές ομάδες, δηλαδή τζιχαντιστές ή ακροδεξιούς εξτρεμιστές. Ορισμένοι από αυτούς πιθανόν ριζοσπαστικοποιήθηκαν στο διαδίκτυο, με τους τρομοκράτες να εκμεταλλεύονται διάφορα γεγονότα, αντιπαραθέσεις και ευάλωτα άτομα. Η σχολαστική αξιολόγηση της απειλής και οι συντονισμένες προσπάθειες είναι υψίστης σημασίας για τον εντοπισμό των τρωτών σημείων και τον περιορισμό της τρομοκρατικής και εξτρεμιστικής βίας τόσο στο διαδίκτυο όσο και εκτός σύνδεσης".

KYΠE

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Δημοτικές Εκλογές: Σήμερα η υποβολή υποψηφιοτήτων για  Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

Δημοτικές Εκλογές: Σήμερα η υποβολή υποψηφιοτήτων για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

Πραγματοποιείται σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top