ΚΟΣΜΟΣ

Ενισχύεται η καταιγίδα 'Ελσα καθώς πλησιάζει στην Κούβα, θα κατευθυνθεί στη Φλόριντα

Ενισχύεται η καταιγίδα 'Ελσα καθώς πλησιάζει στην Κούβα, θα κατευθυνθεί στη Φλόριντα

Η καταιγίδα Έλσα, που άφησε πίσω της τρεις νεκρούς στην Καραϊβική, ενισχύεται με ανέμους 100 χλμ/την ώρα, πλησιάζει την Κούβα και αφού τη διασχίσει θα κατευθυνθεί στη Φλόριντα.

Νωρίς το απόγευμα, η Έλσα διατηρούσε τη βορειοανατολική πορεία με 22 χλμ./ώρα, ανέμους έως 100 χλμ/ ώρα και ριπές ακόμη μεγαλύτερες", ανακοίνωσε το εθνικό Ινστιτούτο Μετεωρολογίας της Κούβας (Insmet). Κατάσταση συναγερμού κηρύχθηκε για την επαρχία της Αβάνας και τις επαρχίες Μαγιαμπέκε και Αρτεμίσα.

"Είναι πιθανό η καταιγίδα να ενισχυθεί πριν φθάσει στην ξηρά, σήμερα το απόγευμα, στην περιοχή της Σιενάγκα ντε Ζαπάτα, στη νότια ακτή της Ματάνζας, σύμφωνα με το Insmet.

Η καταιγίδα αναμένεται στη συνέχεια να διασχίσει το νησί από τον νότο στο βορρά. Η καταιγίδα Έλσα προκάλεσε τον θάνατο τριών ανθρώπων το Σαββατοκύριακο κατά το πέρασμά της στην Καραϊβική, συνοδευόμενη από σφοδρούς ανέμους και ισχυρές βροχοπτώσεις.

Στη νότια ακτή της Δομινικανής Δημοκρατίας, ένας 15χρονος σκοτώθηκε στην περιφέρεια Μπαχορούκο από πτώση τοίχου και μια 75χρονη πέθανε υπό τις ίδιες συνθήκες στο Μπάνι, σύμφωνα με το Κέντρο επιχειρήσεων για έκτακτες καταστάσεις (COE).

Ένας τρίτος άνθρωπος πέθανε στη Σουφριέρ, στο νησί της Αγίας Λουκίας (νοτίως της Μαρτινίκας), ανακοίνωσε η Υπηρεσία διαχείρισης εκτάκτων καταστάσεων της Καραϊβικής (CDEMA).

"Η Κούβα συνεχίζει να παρακολουθεί (την καταιγίδα) και παραμένει έτοιμη να βοηθήσει" άλλες πληγείσες χώρες, δήλωσε την Κυριακή μέσω Twitter ο υπουργός Εξωτερικών Μπρούνο Ροντρίγκες. Η Έλσα έπληξε από τη θάλασσα όλη τη νότια πλευρά της Κούβας την Κυριακή και τη Δευτέρα το πρωί, ωστόσο δεν αναφέρθηκαν σημαντικές ζημιές. Η υπηρεσία πολιτικής προστασίας της Κούβας είχε προβλέψει και κηρύξει "κατάσταση συναγερμού" στις πληγείσες περιοχές, οι οποίες είχαν λάβει προληπτικά μέτρα.

Ενώπιον της κατάστασης αυτής, ο Πρόεδρος Μιγκέλ Ντίας Κανέλ έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα "προς το παρόν δεν έχουν παρατηρηθεί ζημιές παρά μόνο στη γεωργία, κυρίως στην ανατολική επαρχία Γκράνμα. Ζητώ από τον λαό μας να συνεχίσει να προστατεύεται για να μην θρηνήσουμε ανθρώπινες απώλειες".

Μετά την απομάκρυνσή της από την Κούβα για να κατευθυνθεί στα Στενά της Φλόριντα, η Έλσα θα περάσει κοντά από το αρχιπέλαγος των Κις, νωρίς την Τρίτη. Στη συνέχεια αναμένεται να περάσει κοντά ή πάνω από ορισμένα μέρη της δυτικής ακτής της Φλόριντα, την Τρίτη και την Τετάρτη", προβλέπει το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων των ΗΠΑ (NHC).

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην Ελλάδα: Ένας νεκρός από την κατάρρευση τμήματος κτηρίου στον Πειραιά

Οικονομικές επιπτώσεις στην Κύπρο από την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ: Οικονομολόγος αναλύει στο «Τ» τα σενάρια

Καύσιμα: Εντός δεκαημέρου νέα αύξηση - Πώς θα επηρεάσει τις τιμές η κρίση στη Μέση Ανατολή - Φόβοι για €2 η βενζίνη

«T» ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Δηλώνουν για κατοικίες τις… αποθήκες και εγκαταλελειμμένα σπίτια- Τραγελαφικά τα όσα συμβαίνουν με τις μετακινήσεις ψηφοφόρων

Έγινε κι αυτό στην Κύπρο! Υποψήφιος εμφανίζεται με κλειστά μάτια στην προεκλογική του καμπάνια – Δείτε βίντεο



LIVE: Αποφασίστηκε το πώς θα γίνει η επίθεση του Ισραήλ - Άγνωστο το πότε

LIVE: Αποφασίστηκε το πώς θα γίνει η επίθεση του Ισραήλ - Άγνωστο το πότε

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε πως το Ισραήλ θα επιτεθεί εκ νέου στο Ιράν μετά την απάντηση του δεύτερου στο φονικό χτύπημα στο ιρανικό προξενείο στη Συρία. Η είδηση μεταφέρθηκε από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Kan και αναφέρει πως θα έχουν ειδοποιηθεί οι σύμμαχοι του Ισραήλ, για να λάβουν αντίμετρα από πιθανή απάντηση του Ιράν. Οι ΗΠΑ απέκλεισαν το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε ισραηλινή αντεπίθεση κατά του Ιράν, ενώ το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ δεν έλαβε απόφαση σχετικά με το τι μέτρα θα λάβει ως απάντηση στην επίθεση της Τεχεράνης. Το ThemaOnline σας μεταφέρει όλες τις εξελίξεις

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top