Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports Socialista lifenewscy ARJ Radio

ΚΥΠΡΟΣ - ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Τι περιμένουν οι επιδημιολόγοι για αυστηρότερα μέτρα - Παραγκωνίζουν ανεμβολίαστους, χαμός με τα τεστ

03.08.2021
10:23
Κορωνοϊός

Συνεχίστηκαν και κατά τη χθεσινή ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας (Δευτέρα 2 Αυγούστου) οι υψηλές πτήσεις αφού παρά τον -σχετικά- χαμηλό αριθμό των κρουσμάτων (493) ο βαθμός θετικότητας ήταν ιδιαίτερα μεγάλος. 

Αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο και στα πολύ λιγότερα τεστ που διεξάγονται ημερησίως μετά την κατάργηση -ουσιαστικά- του προγράμματος δωρεάν δειγματοληψιών από πλευράς Υπουργείου Υγείας, κάτι που εκκίνησε την Κυριακή 1η Αυγούστου. 

Άλλοι 4 συνάνθρωποι μας έχασαν τη μάχη με τον κορωνοιό αφήνοντας την τελευταία τους πνοή στα νοσηλευτήρια την ώρα που οι ασύμμετρες πιέσεις συνεχίζονται με το Νοσοκομείο Αναφοράς (Αμμοχώστου) να φτάνει το 100% της πληρότητάς του. Όπως γίνεται αντιληπτό η επιπεδοποίηση της καμπύλης δεν φαίνεται να είναι η αναμενόμενη με τα μέχρι στιγμής μέτρα να μην αποδίδουν καρπούς. 

Η οριζόντια πλέον χρήση του Safepass σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους έχει δημιουργήσει από τη μία ένα αίσθημα ασφάλειας αφού όλοι οι παρευρισκόμενοι (ακόμα και καθήμενοι σε ανοιχτούς χώρους) φέρουν το πιστοποιητικό -το οποίο και ελέγχεται- όμως από την άλλη έχει προκύψει ζήτημα με την κατάργηση των δωρεάν τεστ με τους ανεμβολίαστους να διαμαρτύρονται έντονα. 

Επιστημονική συμβουλευτική ομάδα παρακολουθεί από κοντά τους δείκτες αφού θέλει να δώσει χρόνο στα μέτρα να αποδώσουν. Αναμένεται με το πέρας της εβδομάδας που διανύουμε να έχει δημιουργηθεί μια πιο αποκρυσταλλωμένη εικόνα ελπίζοντας η κατάσταση να τεθεί υπό έλεγχο. Ευχή και ελπίδα των εμπλεκόμενων είναι να μπει φρένο στη διασπορά χωρίς να χρειαστεί η λήψη αυστηρότερων περιοριστικών μέτρων και το πλάνο εμβολιασμού να συνεχίσει μέχρι να ελαχιστοποιηθούν τα κενά στο τείχος ανοσίας. 

Περιθώρια για αυστηρότερα μέτρα δεν φαίνεται να υπάρχουν τουλάχιστον για τον Αύγουστο αφού η διαφύλαξη της ομαλής λειτουργίας της οικονομίας έχει τεθεί σε πρώτο πλάνο. Η λίστα κινήτρων και η καμπάνια υπέρ του εμβολιασμού φέρεται να έχουν δημιουργήσει ένα αρχικό πρώτο 'ρεύμα' όμως αρκετές είναι και οι περιπτώσεις που φέρεται να λειτουργούν προς την -ακριβώς- αντίθετη κατεύθυνση από την επιθυμητή. 

Η μεγαλύτερη ανησυχία εστιάζεται στον ερχομό του φθινοπώρου αφού οι αρχικές συστάσεις έκαναν λόγο για κάθοδο της ινδικής μετάλλαξης και έξαρση σε αυτό το διάστημα. Το ανησυχητικότερο λοιπόν αφορά την πλήρη κυριαρχία της ινδικής μετάλλαξης (ΔΕΛΤΑ) από τα μέσα Ιουλίου με τα ημερήσια περιστάτικα να προσεγγίζουν δυσθεώρητα ύψη και τους εμπλεκόμενους να μη μπορούν να κρύψουν την ανησυχία τους ενόψει της συνέχειας. 

Με τις χαλαρώσεις να έχουν προσφερθεί απλόχερα και με τους ανεμβολίαστους σε... κλοιό η Κυβέρνηση σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και την επιδημιολογική ομάδα επιχειρούν να θωρακίσουν το τείχος ανοσίας μεγαλώνοντας όσο γίνεται την εμβολιαστική κάλυψη μέχρι το τέλος του καλοκαιριού. Εάν οι ασύμμετρες πιέσεις συνεχιστούν και σε άλλα νοσηλευτήρια με την κατάσταση να μην παρουσιάζει την επιθυμητή βελτίωση δεν αποκλείονται νέα αυστηρότερα μέτρα που έχουν ήδη μπει στο συρτάρι από προηγούμενες συνεδρίες.