ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προς υποβοήθηση πρωτοφειλετών διαφόρων κατηγοριών το Σχέδιο Οικία

Προς υποβοήθηση πρωτοφειλετών διαφόρων κατηγοριών το Σχέδιο Οικία

Το Σχέδιο Οικία, το οποίο εγκρίθηκε στις 13 Αυγούστου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προορίζεται, μεταξύ άλλων, για υποβοήθηση πρωτοφειλετών δανείων που έχουν συνάψει δάνεια με κυβερνητικά κεφάλαια (Στεγαστικό Σχέδιο Δανειοδότησης Ζευγαριών με Χαμηλά Εισοδήματα) με υποθήκη την 1η τους κατοικία είτε ή και μέσω του Ενιαίου Στεγαστικού Σχεδίου, αναφέρει σε ανακοίνωση το Υπουργείο Οικονομικών.

 
Επίσης, το ΥΠΟΙΚ αναφέρει ότι το Σχέδιο προορίζεται για υποβοήθηση πρωτοφειλετών δανείων που έχουν συνάψει δάνεια με συγχρηματοδοτούμενα κεφάλαια ή τα δάνεια αυτά έχουν χορηγηθεί από τραπεζικά ιδρύματα υπό κάποιες ιδιαιτερότητες όπως ανέγερση κατοικίας σε Κυβερνητική Γη ή σε Τουρκοκυπριακή Γη ή σε περιοχή που βρίσκεται κάτω από την κυριαρχία του βρετανικού κράτους και παρουσιάζουν καθυστερήσεις πέραν των 90 ημερών κατά την 31ην Δεκεμβρίου 2019.
 
Προσθέτει ότι η περίοδος υποβολής της αίτησης για συμμετοχή στο ΣΧΕΔΙΟ ΟΙΚΙΑ καθορίζεται η 1η Σεπτεμβρίου 2021 μέχρι και την 28η Φεβρουαρίου 2022, ενώ οι δυνητικά επιλέξιμοι πρωτοφειλέτες για το σχέδιο θα ενημερωθούν από τον Οργανισμό Χρηματοδοτήσεως Στέγης.
 
Με το Σχέδιο Οικία, σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, δίδεται η ευχέρεια στους δικαιούχους πρωτοφειλέτες των δανείων αυτών μετά από την υποβολή αίτησης να προχωρήσουν σε διευθέτηση των υπολοίπων των δανείων τους είτε με αναδιάρθρωση του εναπομείναντα Κεφαλαίου του δανείου στα πλαίσια εφικτής και βιώσιμης λύσης, είτε με πλήρη και άμεση αποπληρωμή του εναπομείναντα Κεφαλαίου.
 
Προσθέτει ότι το εναπομείναν κεφάλαιο, είναι το εκδοθέν κεφάλαιο με βάση την αρχική έγκριση πλέον οι χρεώσεις για ασφάλεια ζωής και πυρός, μείον οι αποπληρωμές του δανειολήπτη από ίδιους πόρους μέχρι την ημερομηνία ρύθμισης ή εξόφλησης με βάση το Σχέδιο αυτό.

Αναφέρει ότι επιλέξιμα για συμμετοχή στο ΣΧΕΔΙΟ ΟΙΚΙΑ είναι τα δάνεια για τα οποία η αγοραία αξία της κύριας κατοικίας δεν υπερβαίνει τις τριακόσιες πενήντα χιλιάδες ευρώ (€350.000), το συνολικό ακαθάριστο ετήσιο οικογενειακό εισόδημα του αιτητή για τα έτη 2019 & 2020 δεν θα πρέπει να υπερβαίνει ανά έτος τις πενήντα χιλιάδες ευρώ (€50.000) για ζεύγος με τουλάχιστον ένα εξαρτώμενο άτομο ή τις τριάντα πέντε χιλιάδες ευρώ (€35.000) για ζεύγος χωρίς εξαρτώμενα άτομα, και τις είκοσι χιλιάδες ευρώ (€20.000) για μονήρη νοικοκυριά.
 
Αναφέρει επίσης ότι τα υπόλοιπα καθαρά περιουσιακά στοιχεία του νοικοκυριού, εξαιρουμένης της κύριας κατοικίας (δηλαδή τα περιουσιακά στοιχεία του νοικοκυριού, εξαιρουμένης της κύριας κατοικίας, μείον οι τρέχουσες πιστωτικές διευκολύνσεις εξαιρουμένου του δανείου που εξασφαλίζεται με την κύρια κατοικία), δεν θα υπερβαίνει τις €250.000.

Τέλος, το ΥΠΟΙΚ σημειώνει πως νοικοκυριό είναι το ζεύγος και τα ανήλικα τέκνα κατά την ημερομηνία αναφοράς ήτοι 31/12/19.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:Σε σύγχυση τα κόμματα του κέντρου - Αναλύουν τα αποτελέσματα των εκλογών - Ούτε παραιτήσεις ούτε συνένωση

Σε σύγχυση τα κόμματα του κέντρου - Αναλύουν τα αποτελέσματα των εκλογών - Ούτε παραιτήσεις ούτε συνένωση

Αναβρασμός επικρατεί στα κόμματα του κεντρώου χώρου, μετά τη συντριπτική ήττα στις εκλογές της περασμένης Κυριακής. Σε μία προσπάθεια ανάλυσης των αποτελεσμάτων και του φαινομένου Φειδίας, ο οποίος σάρωσε τα πάντα στο πέρασμά του, ΔΗΚΟ ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ, είναι αμφίβολο εάν έχουν λάβει τα μηνύματα των πολιτών.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top