Ολοκληρώνεται «εντός της ημέρας» η βρετανική επιχείρηση εκκένωσης του αεροδρομίου της Καμπούλ

Ολοκληρώνεται «εντός της ημέρας» η βρετανική επιχείρηση εκκένωσης του αεροδρομίου της Καμπούλ

Εντός της ημέρας αναμένεται να ολοκληρωθεί η βρετανική επιχείρηση εκκένωσης του αεροδρομίου της Καμπούλ, δήλωσε ο αρχηγός των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων στρατηγός σερ Νικ Κάρτερ.

Όπως είπε, είναι πλέον «πολύ λίγοι» οι πολίτες που απομένουν να φύγουν και στην ουσία απομένει η επιστροφή των Βρετανών στρατιωτών που βρίσκονται στην αφγανική πρωτεύουσα.

Σημείωσε επίσης ότι αυτή η τελική φάση της επιχείρησης είναι «η πιο δύσκολη», καθώς οι στρατιώτες αντιμετωπίζουν την απειλή των τρομοκρατών, αλλά υπάρχει και ο κίνδυνος επεισοδίων από απελπισμένους πολίτες που προσπαθούν μέχρι την τελευταία στιγμή να επιβιβαστούν σε μια πτήση εκκένωσης.

Ο σερ Νικ είπε ότι δεν περνά μέρα που να μη δακρύσει για όσους μένουν πίσω και σημείωσε ότι οι στρατιώτες επικεντρώθηκαν αυτό το διάστημα στο ανθρωπιστικό καθήκον τους, «κρατώντας όπλο στο ένα χέρι και μωρά στο άλλο».

Τη βαθιά του λύπη για τους περίπου 1.000 Αφγανούς συνεργάτες των Βρετανών και τις οικογένειές τους που μένουν πίσω εξέφρασε και ο Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, που δεσμεύθηκε ότι θα κινήσει «γη και ουρανό» για να πετύχει την ασφαλή αποχώρησή τους από το Αφγανιστάν μετά από την 31η Αυγούστου.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

Ολγκίν στην Κύπρο σε 8 ημέρες: Οι επαφές που ίσως κρίνουν τις επόμενες εξελίξεις

Ολγκίν στην Κύπρο σε 8 ημέρες: Οι επαφές που ίσως κρίνουν τις επόμενες εξελίξεις

Επί της ουσίας του Κυπριακού θα είναι οι επαφές της Προσωπικής Απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, όπου φτάνει σε 8 ημέρες. Προς το παρόν είναι γνωστό ότι η Μαρία Άγκελα Ολγκίν θα έχει χωριστές συναντήσεις με τους δύο ηγέτες, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη και τον Τ/κ ηγέτη Τουφάν Έρχιουρμαν χωρίς να είναι μέχρι στιγμής γνωστό κατά πόσο θα υπάρξει τριμερής συνάντηση, όπως στο τελευταίο της ταξίδι.