ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρέσβης Λιού: Κύπρος και Κίνα να αδράξουν την ευκαιρία για στενότερες σχέσεις

Πρέσβης Λιού: Κύπρος και Κίνα να αδράξουν την ευκαιρία για στενότερες σχέσεις

Η Κίνα και η Κύπρος θα πρέπει να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία της 50ης επετείου της σύναψης των διπλωματικών τους σχέσεων για να σφυρηλατήσουν στενότερους, στρατηγικούς δεσμούς, λέει ο Πρέσβης της Κίνας στην Κύπρο, Λιού Γιαντάο.

 
Ο Πρέσβης συναντήθηκε την περασμένη Πέμπτη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, για να συζητήσουν την επερχόμενη επέτειο ενώ ενημέρωσε τον Πρόεδρο ότι κινεζικές εταιρείες και η κινεζική κοινότητα στην Κύπρο προχωρούν σε δωρεές και διοργανώνουν εκδηλώσεις, ώστε να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση των πυρόπληκτων περιοχών.
 
Σε συνέντευξή του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Πρέσβης Λιού αναφέρεται και στις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, μεταφέροντας την προθυμία του Πεκίνου να συνεχίσει να παίζει εποικοδομητικό ρόλο, διευκολύνοντας την εξεύρεση μιας συνολικής, δίκαιης και διαρκούς διευθέτησης, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.
 
Οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας εγκαθιδρύθηκαν στις 14 Δεκεμβρίου 1971. Σύμφωνα με τον Πρέσβη, κατά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη συζήτησαν για την πρόοδο των διμερών σχέσεων και αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με την 50η επέτειο και για τα σχέδια για το μέλλον.
 
«Δέκα μήνες από τότε που ανέλαβα τα καθήκοντά μου ως Πρέσβης της Κίνας στην Κύπρο, νιώθω ολοένα και περισσότερο ότι υπάρχει ευρεία συναίνεση μεταξύ των ηγετών και όλων των κοινωνικών στρωμάτων των δύο χωρών μας ως προς την προώθηση των φιλικών σχέσεων και της συνεργασίας Κίνας και Κύπρου», δηλώνει ο Πρέσβης.
 
Σημειώνει, εξάλλου, ότι «η στρατηγική καθοδήγηση του Προέδρου Σι και του Προέδρου Αναστασιάδη και η κοινή δέσμευση σε κοινές αρχές και αξίες είναι το κλειδί για την επιτυχία των διμερών σχέσεων και της μακροχρόνιας φιλίας μας».
 
Σύμφωνα με τον Πρέσβη της Κίνας, κατά τη συνάντηση συμφωνήθηκε ότι οι δύο χώρες «θα πρέπει να σκεφτούν το παρόν και να κοιτάξουν προς το μέλλον, να αδράξουμε την ευκαιρία της 50ης επετείου των διπλωματικών μας σχέσεων για να σφυρηλατήσουμε στενότερους δεσμούς, κατά τρόπο στρατηγικό, συνεργώντας στην εκπόνηση αναπτυξιακών σχεδίων, οικοδομώντας από κοινού ένα πράσινο, υγιές και ψηφιακό δρόμο του μεταξιού, δημιουργώντας μια συμμαχία αδελφοποιημένων πόλεων και μουσείων και ενισχύοντας τις ανταλλαγές και τη συνεργασία σε όλους τους τομείς στην εκπαίδευση, τον πολιτισμό, τον τουρισμό και τα ΜΜΕ, προς το καλύτερο συμφέρον των δύο χωρών και λαών».
 
Εκφράζει, εξάλλου, την πεποίθησή του ότι οι δεσμοί Κίνας-Κύπρου «θα έχουν ένα ακόμη λαμπρότερο μέλλον».
 
«Να αποφεύγονται οι μονομερείς ενέργειες»
 
«Η Κίνα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στα Βαρώσια και υποστηρίζει ότι η ανακοίνωση για περαιτέρω άνοιγμα των Βαρωσίων από τον Τούρκο και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη παραβιάζει τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και αυξάνει τις εντάσεις, κάτι που είναι εντελώς ανάρμοστο και μη εποικοδομητικό», λέει ο Πρέσβης σε σχέση με τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.
 
Τόσο η προεδρική δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τα Βαρώσια όσο και το ψήφισμα για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ καλούν ρητά τον Τούρκο και Τουρκοκύπριο ηγέτη να ανακαλέσουν αμέσως όλες τις μονομερείς ενέργειες που έγιναν από τον Οκτώβριο του 2020, προσθέτει. Αυτή, λέει, είναι η συνεπής θέση της Κίνας καθώς και η προσδοκία της διεθνούς κοινότητας ευρύτερα.
 
Ερωτηθείς για τις προσπάθειες της Κίνας σε σχέση με τη διατήρηση της διεθνούς νομιμότητας, ο Πρέσβης σημειώνει ότι ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, η χώρα του υποστηρίζει σταθερά τη δικαιοδοσία των Ηνωμένων Εθνών και υποστηρίζει ότι τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό πρέπει να τηρούνται και να εφαρμόζονται πλήρως.
 
«Η Κίνα τηρεί εξαρχής μια αντικειμενική και δίκαιη στάση στο Κυπριακό, υποστηρίζοντας όλες τις προσπάθειες που καταβάλλει η Κύπρος για τη διαφύλαξη της κυριαρχίας και της εδαφικής της ακεραιότητας» λέει.
 
«Έχουμε διαδραματίσει και είμαστε πρόθυμοι να συνεχίσουμε να διαδραματίζουμε έναν εποικοδομητικό ρόλο για να διευκολύνουμε μιας συνολική, δίκαιη και διαρκή διευθέτηση του Κυπριακού εντός του πλαισίου των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ», υπογραμμίζει περαιτέρω ο Πρέσβης.
 
Ο Πρέσβης Λιού σημειώνει επίσης ότι οι ηγέτες της Κίνας και της Κύπρου διατηρούν τακτική επικοινωνία για το Κυπριακό. Από το 2015, η Κίνα στέλνει μέλη της αστυνομίας που συμμετέχουν στην ειρηνευτική αποστολή της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, συμβάλλοντας στη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην Κύπρο, προσθέτει.
 
Η Κίνα υποστηρίζει ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να σέβεται την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου, να προσπαθεί να ενθαρρύνει τα εμπλεκόμενα μέρη να σμικρύνουν τις διαφορές μέσω διαλόγου και διαβούλευσης στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας για μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία και να συνεχίσει να δημιουργεί τις συνθήκες και να οικοδομεί τις προϋποθέσεις για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, λέει ο Πρέσβης Λιού.
 
Σημειώνει ακόμη ότι «προκειμένου να διατηρηθεί μια διαρκής ειρήνη και σταθερότητα στην Κύπρο και σε ολόκληρη την περιοχή, τα ενδιαφερόμενα μέρη πρέπει να σέβονται πλήρως το διεθνές δίκαιο και να αποφεύγουν οποιεσδήποτε μονομερείς ενέργειες που ενδέχεται να αυξήσουν την ένταση και την αντιπαράθεση και να υπονομεύσουν τις προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό».
 
Φέτος, οι δύο χώρες εορτάζουν την 50η επέτειο της σύναψης διπλωματικών σχέσεων. Η διοργάνωση μιας σειράς εορταστικών εκδηλώσεων είναι σε εξέλιξη μέσα από στενές, συντονισμένες προσπάθειες των δύο πλευρών, σημειώνει ο Πρέσβης.
 
«Η Κίνα και η Κύπρος πραγματοποίησαν από κοινού το πρώτο διαδικτυακό φόρουμ για την ανταλλαγή εμπειριών στον τομέα της διακυβέρνησης και για τα 50 χρόνια διπλωματικών σχέσεων Κίνας-Κύπρου. Για τον εορτασμό της 50ης επετείου μας, οι δύο πλευρές θα πραγματοποιήσουν επίσης μια έκθεση φωτογραφίας, θα γυριστεί ένα ντοκιμαντέρ για την κυπρο-κινεζική φιλία, θα δημιουργηθεί ένα λογότυπο για αυτήν την ειδική περίσταση, ενώ θα οργανώσουν και μια τελετή φωτισμού» εξηγεί.
 
Σύμφωνα με τον Πρέσβη Λιού, οι δύο πλευρές θα εντείνουν επίσης την προώθηση της Κύπρου στην Κίνα, μέσω της συμμετοχής της Κύπρου στην 4η διεθνή έκθεση “China International Import Expo” και το πρώτο της διαδικτυακό έκθεμα, θα εμβαθύνουν την πρακτική συνεργασία τους σε διάφορους τομείς στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «μιας ζώνης και ενός δρόμου», και θα ενισχύσουν τη συνεργασία σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης και φιλικών σχέσεων μεταξύ των λαών, προωθώντας περισσότερες αδελφοποιήσεις πόλεων, ξεκινώντας κοινά εκπαιδευτικά προγράμματα και ούτω καθεξής.
 
«Είμαι πολύ χαρούμενος που βλέπω ότι όλοι οι κοινωνικοί τομείς στην Κίνα και την Κύπρο συμμετέχουν ενεργά στη διοργάνωση αυτών των εορταστικών εκδηλώσεων, συνεισφέροντας με τη σοφία και τις προσπάθειές τους στη σύνοψη 50 ετών επιτυχούς κυπρο-κινεζικής φιλίας και στο σχεδιασμό της μελλοντικής ανάπτυξης της διμερούς μας σχέσης» σημειώνει.
 
Το 2021 σηματοδοτεί επίσης την επέτειο των 100 χρόνων από την ίδρυση του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας (ΚΚΚ). «Ξεκινώντας με λίγο περισσότερα από 50 μέλη, το ΚΚΚ έχει πλέον εξελιχθεί στο μεγαλύτερο κυβερνών κόμμα στον κόσμο με περισσότερα από 95 εκατομμύρια μέλη, που ηγείται μιας χώρας με πληθυσμό άνω του 1,4 δισ. έχοντας στο μεταξύ σημαντική παγκόσμια επιρροή», σημειώνει ο Πρέσβης.
 
Κατά τον περασμένο αιώνα, προσθέτει, το ΚΚΚ ένωσε και καθοδήγησε τον κινεζικό λαό στο να ξεπεράσει διάφορες δυσκολίες και εμπόδια. «Μετά την ίδρυση της Νέας Κίνας, ειδικά μετά τη μεταρρύθμιση, το άνοιγμα και το 18ο Εθνικό Συνέδριο του ΚΚΚ, υπό την ηγεσία του ΚΚΚ η Κίνα έχει επιτύχει ‘διπλά θαύματα’ τόσο σε σχέση με την ταχεία οικονομική ανάπτυξη όσο και με τη μακροπρόθεσμη κοινωνική σταθερότητα, έβγαλε σχεδόν 800 εκατομμύρια ανθρώπους από τη φτώχεια, εξάλειψε την απόλυτη φτώχεια σε εθνικό επίπεδο, πέτυχε τη δημιουργία μιας αρκετά ευημερούσας κοινωνία από όλες τις απόψεις και έθεσε τον στόχο της ολοκλήρωσης της οικοδόμησης μιας σοσιαλιστικής σύγχρονης χώρας έως το 2049, την 100η επέτειο από την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας» λέει.
 
Επιπρόσθετα, ο Πρέσβης Λιού σημειώνει ότι το πρώτο εξάμηνο του 2021, η οικονομία της Κίνας συνέχισε τη σταθερή της ανάκαμψη, με το ΑΕΠ να αυξάνεται κατά 12,7% σε ετήσια βάση στα 53,2 τρισεκατομμύρια γουάν (περίπου 6,96 τρισεκατομμύρια ευρώ). Το ποσοστό ανεργίας σε πόλεις σε όλη τη χώρα ήταν κατά μέσο όρο 5,2%, μειωμένο κατά 0,6% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, προσθέτει.
 
Η φετινή χρονιά σηματοδοτεί επίσης την έναρξη του 14ου Πενταετούς Σχεδίου της Κίνας ή «την έναρξη του νέου ταξιδιού της Κίνας για την οικοδόμηση μιας σύγχρονης σοσιαλιστικής χώρας κατά ολοκληρωμένο τρόπο», όπως είπε ο Πρέσβης.
 
Το ΚΚΚ, λέει, θα αναλάβει τις ευθύνες του, όντας ένα μεγάλο πολιτικό κόμμα σε μια μεγάλη χώρα, για να συμβάλει εκ νέου στην αύξηση της ευημερίας της ανθρωπότητας και θα βελτιώσει ενεργά την παγκόσμια διακυβέρνηση για να συμβάλει στην κοινή απάντηση της ανθρωπότητας σε κοινές προκλήσεις.
 
Έρευνες για την προέλευση του κορωνοϊού στη βάση επιστημονικών κριτηρίων
 
Ο Πρέσβης λέει εξάλλου ότι η η ανίχνευση της προέλευσης του κορωνοϊού πρέπει να γίνει στη βάση επιστημονικών αρχών και κανόνων. Σχολιάζοντας την εκτίμηση των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών που είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας, ο Πρέσβης Λιού λέει ότι είναι «μια πολιτική έκθεση που έρχεται σε αντίθεση με την επιστήμη, μια έκθεση που αναζητεί αποδιοπομπαίους τράγους και μεταθέτει την ευθύνη για την αποτυχημένη αντίδραση των ΗΠΑ στην πανδημία και μια αβάσιμη έκθεση που δυσφημίζει την Κίνα με κατασκευασμένα στοιχεία».
 
Αυτή η εκτίμηση, συνεχίζει, είναι «άλλη μια απόδειξη για το τρόπο με τον οποίο οι ΗΠΑ προσπαθούν να παραπλανήσουν και να εξαπατήσουν τη διεθνή κοινότητα, όπως τα ψέματα που είχαν διαδώσει ότι το Ιράκ διέθετε όπλα μαζικής καταστροφής χρησιμοποιώντας μια συσκευασία ‘σκόνης πλυσίματος’».
 
Ο Πρέσβης λέει ότι από το ξέσπασμα της πανδημίας, η χώρα του ενήργησε με βάση τις αρχές της επιστήμης, της ειλικρίνειας και της διαφάνειας, μοιράστηκε τα δεδομένα της αλληλούχισης γονιδίων και συνέδραμε στις προσπάθειες για την καταπολέμηση της πανδημίας παγκοσμίως.
 
Η Κίνα, συνεχίζει, δεσμεύεται για διεθνή συνεργασία αναφορικά με την καταπολέμηση του ιού, καθώς και για μια επιστημονική προσέγγιση στην έρευνα για την προέλευσης του κορωνοϊού και απορρίπτει τη λανθασμένη προσέγγιση πολιτικοποίησης των προσπαθειών σε αυτά τα δύο μέτωπα.
 
Μέχρι στιγμής, πάνω από 80 χώρες έχουν εκφράσει εγγράφως στον ΠΟΥ την υποστήριξη τους για μια έρευνα σε παγκόσμια κλίμακα όσον αφορά την προέλευση του ιού, καθώς αντιτίθενται στην πολιτικοποίηση και στην εξαγωγή καθοδηγούμενων συμπερασμάτων, προσθέτει ο Πρέσβης Λιού.
 
Σημειώνει επίσης ότι από το ξέσπασμα της COVΙD-19, η Κίνα και η Κύπρος στέκονται με αλληλεγγύη και διατηρούν στενή συνεργασία με τη δωρεά ιατρικών αναλωσίμων, την ανταλλαγή εμπειρογνωμοσύνης για καταπολέμηση της πανδημίας και την προώθηση εμβολιαστικών προγραμμάτων, για να αποκαταστήσουν και να ενθαρρύνουν την μετακίνηση προσωπικού και τους επιχειρηματικούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών καθώς και μεταξύ Κίνας και Ευρώπης.
 
«Ελπίζουμε οι δύο χώρες μας να διατηρήσουν την δυναμική στη συνεργασία τους και να συμβάλουν περισσότερο στην παγκόσμια καταπολέμηση της COVID-19» καταλήγει ο Πρέσβης.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Τρομερή δουλειά οι διασώστες-νοσηλευτές! Επανάφεραν 4 φορές οπαδό του Απόλλωνα...

Ενδοσχολικός σεκιούριτι διακινούσε ναρκωτικά σε μαθητές - «Ανίκανη η Αστυνομία να αντιμετωπίσει το πρόβλημα»

Στο τελικό στάδιο η πρόσληψη 259 πυροσβεστών - Όσα είπε ο Υπουργός Δικαιοσύνης

Δυο καραμπόλες στον αυτοκινητόδρομο: Η μία με 8 οχήματα – Τέσσερα πρόσωπα στο νοσοκομείο



ΠτΔ από τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου - «Συνειδητά, χθες το βράδυ, στείλαμε ένα θετικό μήνυμα προς την Τουρκία»

ΠτΔ από τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου - «Συνειδητά, χθες το βράδυ, στείλαμε ένα θετικό μήνυμα προς την Τουρκία»

Δηλώσεις παραχώρησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, προσερχόμενος σήμερα στην σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τα συμπεράσματα του Συμβουλίου σε σχέση με ευρωτουρκικές σχέσεις και Κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top