ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι Κύπριοι που διετέλεσαν Υπουργοί στην Ελλάδα - Από τον Λουκή Ακρίτα έως τον Γιάννο Κρανιδιώτη

Οι Κύπριοι που διετέλεσαν Υπουργοί στην Ελλάδα - Από τον Λουκή Ακρίτα έως τον Γιάννο Κρανιδιώτη

Οι αποφάσεις του πρωθυπουργού για το νέο χαρτοφυλάκιο της Πολιτικής Προστασίας, ανακοινώθηκαν πριν από λίγες ώρες. Ο Χρίστος Στυλιανίδης, πρώην Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Διεθνή Συνεργασία, την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων, ανέλαβε Υπουργός πολιτικής προστασίας. 

Από τον Λουκή Ακρίτα έως τον Γιάννο Κρανιδιώτη

Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που ένας Ελληνοκύπριος πολιτικός αναλαμβάνει πόστο σε ελληνική κυβέρνηση. Ο Λουκής Ακρίτας, δημοσιογράφος, λογοτέχνης και πολιτικός, βρέθηκε ως υφυπουργός Παιδείας στην κυβέρνηση της Ένωσης Κέντρου με πρωθυπουργό τον Γεώργιο Παπανδρέου. Υλοποίησε την Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση που εισηγήθηκε ο Ευάγγελος Παπανούτσος. Διατέλεσε δε βουλευτής τόσο με την ΕΠΕΚ, όσο και με την Ένωση Κέντρου. Επίσης είχε διατελέσει υφυπουργός Τύπου και στην Κυβέρνηση Απελευθερώσεως του Γεωργίου Παπανδρέου το 1944.

Ακολούθησε ο αείμνηστος Γιάννος Κρανιδιώτης ο οποίος από το 1994 έως και τον Σεπτέμβριο 1999 όταν και πέθανε σε αεροπορικό δυστύχημα, διατέλεσε υφυπουργός Εξωτερικών αρχικά και έπειτα αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων. Επίσης, ο Γιάννος Κρανιδιώτης το 1976 διατέλεσε μέλος του ΠΑΣΟΚ, την περίοδο 1981-1984 υπηρέτησε ως σύμβουλος στο Πολιτικό Γραφείο του πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου για το Κυπριακό. Την περίοδο 1981–1989 διετέλεσε ειδικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών με αρμοδιότητα τα ευρωπαϊκά θέματα, και κατόπιν ως γενικός γραμματέας.

Ο Γιάννος Κρανιδιώτης υπήρξε συνιδρυτής του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών – ΕΔΕΚ.

Οι Ελληνοκύπριοι σε θέση ευθύνης στην κυβέρνηση Μητσοτάκη

Στη νυν διακυβέρνηση Μητσοτάκη πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που ένας Ελληνοκύπριος κατέχει καίρια θέση. Ο νομπελίστας σερ Χριστόφορος Πισσαρίδης είναι ο επικεφαλής της Επιτροπής Σοφών για την ανάκαμψη της ελληνικής Οικονομίας ενώ ο γιατρός Μάριος Θεμιστοκλέους είναι ο άνθρωπος πίσω από το πρόγραμμα της ελληνικής κυβέρνησης για τους εμβολιασμούς, από τη θέση του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Υγείας.

ethnos.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top