ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έτοιμα για τους 40.800 μαθητές τα σχολεία υπό τη σκιά της πανδημίας

 Έτοιμα για τους 40.800 μαθητές τα σχολεία υπό τη σκιά της πανδημίας

Η νέα σχολική χρονιά ξεκινά υπό τη σκιά της πανδημίας του κορωνοϊού, η οποία συνεχίζει να επηρεάζει και την εκπαίδευση, αλλά όπως δηλώνει στο ΚΥΠΕ ο Διευθυντής Μέσης Εκπαίδευσης Κυπριανός Λούη, είναι κατά 99,99% έτοιμοι να υποδεχτούν τους συνολικά 40.800 μαθητές και μαθήτριες, που θα φοιτήσουν κατά τη νέα σχολική χρονιά.

Οι μαθητές/μαθήτριες όλων των τάξεων των Γυμνασίων και Λυκείων θα παρουσιαστούν στα σχολεία τους αύριο Τρίτη, 7 Σεπτεμβρίου 2021, για να κατανεμηθούν σε τάξεις/τμήματα, να πάρουν βιβλία και ωρολόγιο πρόγραμμα και στη συνέχεια να αρχίσουν μαθήματα.

Κατά τη νέα σχολική χρονιά 2021-2022, θα λειτουργήσουν συνολικά 113 σχολεία Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης, εκ των οποίων 63 Γυμνάσια (μόνο γυμνασιακό κύκλο), 38 Λύκεια και 8 εξατάξια σχολεία με πλήρη γυμνασιακό και λυκειακό κύκλο, συμπεριλαμβανομένου και του Γυμνασίου Ριζοκαρπάσου, σύμφωνα με στοιχεία από το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας.

Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας, θα λειτουργήσουν πέντε Εσπερινά Γυμνάσια- Λύκεια, στα οποία οι εγγραφές θα ολοκληρωθούν στα μέσα Σεπτεμβρίου.

Επιπρόσθετα, αναμένεται ότι κατά τη νέα σχολική χρονιά θα φοιτήσουν συνολικά 40.800 μαθητές και μαθήτριες, εκ των οποίων οι 23.200 θα φοιτήσουν στον γυμνασιακό κύκλο και οι 17.600 στον λυκειακό κύκλο, ενώ για φέτος το σύνολο των εκπαιδευτικών της Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης που αναμένεται να υπηρετήσουν ανέρχεται στους 6.380.

Υπενθυμίζεται ότι, τη σχολική χρονιά 2021-2022 επεκτείνεται και για τη Γ΄ Λυκείου η αξιολόγηση του μαθητή στο πλαίσιο των τετραμήνων, σύμφωνα με τους περί Λειτουργίας των Δημόσιων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης (Τροποποιητικούς)(Αρ.2) Κανονισμούς του 2020, εφαρμόζοντας παράλληλα τον διαχωρισμό των Απολυτήριων και Παγκύπριων Εξετάσεων Πρόσβασης.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Διευθυντής Μέσης Εκπαίδευσης Κυπριανός Λούης, είπε ότι ως Διεύθυνση Μέσης Εκπαίδευσης έχουν συγκεκριμένες προκλήσεις.

«Πέραν από τις καινοτομίες, τις οποίες παρουσιάζουμε για φέτος, παραμένει, ακριβώς, όπως αντιλαμβάνεστε, η ίδια η πανδημία, την οποία με βάση και τη συσσωρευμένη εμπειρία, την οποία έχουμε, αλλά και το βαθμό ετοιμότητας, που επιδεικνύει η Διεύθυνση, θα διαχειριστούμε, όπως διαχειριστήκαμε και προηγουμένως τα ζητήματα αυτά», πρόσθεσε.

Σημείωσε ότι η καλή διάθεση εκ μέρους των εκπαιδευτικών υπάρχει.

«Η ΟΕΛΜΕΚ, τοποθετείται θετικά στο θέμα του εμβολιασμού. Άρα, η πρόκληση που θα έχουμε στο κομμάτι αυτό είναι η σωστή διαχείριση και ο σεβασμός σε όλους ως προς το να συνδράμουμε στη διαφύλαξη της υγείας και να παραμείνουν τα σχολεία ανοικτά. Αυτό είναι πάρα πολύ βασικό», συμπλήρωσε.

Απ΄ εκεί και πέρα, συνέχισε ο κ. Λούης, η μαθησιακή διαδικασία είναι συγκεκριμένη.

Όπως είπε, «έχουν γίνει όλες οι αναγκαίες εργασίες και ολοκληρώνονται μέχρι και τις 7 του μήνα που θα υποδεχτούμε τους μαθητές μας».

«Έχουν γίνει αρκετές εργασίες και τώρα στην έναρξη. Οι δείκτες, με βάση τους οποίους παρακολουθούμε και ελέγχουμε και τον εαυτό μας σε σχέση με το κατά πόσο είμαστε έτοιμοι ή όχι. Είναι η στελέχωση, όπου έχει ολοκληρωθεί. Υπάρχουν κάποιες εξαιρετικά περιορισμένος αριθμός εκπαιδευτικών -λιγότεροι από 30 – που δεν έχουν αποδεκτή διορισμό -το γνωρίζουμε από τις 24 Αυγούστου και η Επιτροπή θα έχει ολοκληρώσει ήδη τους διορισμούς αυτούς. Άρα, στο σύνολο των 6.380 εκπαιδευτικών, πιστεύω ότι όλοι είναι στη θέση τους. Άρα, είμαστε κατά 99,99% έτοιμοι», πρόσθεσε.

Τα βιβλία, συνέχισε ο κ. Λούης, είναι όλα στα σχολεία.

«Η υλικοτεχνική υποδομή υπάρχει. Είναι στην ουσία διασφαλισμένες οι ταχύτητες, οι Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές, τα πάντα. Μπαίνουμε τώρα στη διαδικασία των ψηφιακών τάξεων. Έχουμε καινοτομίες στη Μέση Εκπαίδευση, με την εφαρμογή του STEM, στο Παγκύπριο Γυμνάσιο, ένα πιλοτικό πρόγραμμα, όπως επίσης και την εισαγωγή των Γαλλικών σε τέσσερα σχολεία, τέσσερα λύκεια για να διασφαλίζουν τα παιδιά με επάρκεια την κατοχή των δύο ξένων γλωσσών. Έχουμε βεβαίως, ιδιαίτερα προγράμματα, μέσω του σχεδίου δράσης των σχολικών μονάδων για τη διαχείριση της σχολικής αποτελεσματικότητας», σημείωσε.

Στο οργανωτικό επίπεδο, συνέχισε ο κ. Λούη, είχαν πολλαπλές συσκέψεις με τους Α΄ Λειτουργούς και τους Διευθυντές και δόθηκαν οι αναγκαίες οδηγίες από οργανωτικής πλευράς.

«Τονίστηκε, ιδιαίτερα η διασφάλιση της προληπτικής πολιτικής σε όλα τα επίπεδα. Στα επίπεδα της παραβατικότητας, στα επίπεδα της λειτουργικότητας και της ορθολογικής διαχείρισης του διδακτικού χρόνου. Να προφυλάσσουν οι ίδιοι οι διευθυντές την ομαλότητα στην σχολική μονάδα και να διασφαλίζουν να μην απουσιάζουν μαθητές και εκπαιδευτικοί, δρώντας προληπτικά. Και βεβαίως, αυτή την στιγμή έχουμε καινοτομικές εφαρμογές όσον αφορά τη μεταναστευτική βιογραφία, όπου επεκτείνουμε τα προγράμματα μας αυτά», συμπλήρωσε.

Ο κ. Λούης ευχήθηκε, παράλληλα, στους εκπαιδευτικούς να είναι γόνιμοι, εποικοδομητικοί και δημιουργικοί, με θετική διάθεση η παρουσία τους στη σχολική μονάδα, και τους κάλεσε να επιδεικνύουν πάντα υπομονή, συλλογικότητα και να τηρούν το πλαίσιο των οδηγιών, στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής πολιτικής του Υπουργείου Παιδείας.

«Σίγουρα, γνωρίζω ότι οι εκπαιδευτικοί μας δουλεύουν, εργάζονται άοκνα με αίσθημα υψηλής ευθύνης για την αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης και τη βελτίωση των μαθησιακών αποτελεσμάτων για να επιτευχθούν οι εκπαιδευτικοί στόχοι. Έτσι, ακριβώς εμπιστεύομαι τους εκπαιδευτικούς μας. Το έχουν αποδείξει πλειστάκις και δη μέσα στην πανδημία ότι είναι επί των επάλξεων», πρόσθεσε.

Ο κ. Λούης, απευθυνόμενος προς τους μαθητές και στις μαθήτριες, τους κάλεσε να πραγματοποιήσουν τους στόχους και τα όνειρα τους, να είναι στοχοπροσηλωμένοι σε αυτό για το οποίο καλούνται να κάνουν, να συνεργάζονται με ιδιαίτερη προθυμία με τους εκπαιδευτικούς και τον θεσμό, ακριβώς, της λειτουργίας της σχολικής μονάδας, να έχουν μία υγιή σχέση μέσα στην οικογένεια τους, να μπορεί η οικογένεια, οι γονείς να έχουν μια δημιουργική σχέση με το σχολείο και βεβαίως να βάζουν τους επιμέρους στόχους τους, να είναι συνεπείς στα καθήκοντα τους στο πλαίσιο της σχολικής μονάδας, να συμμετέχουν στις εκπαιδευτικές δραστηριότητες και να μπορούν, ακριβώς, να καταρτίσει ο κάθε ένας και η κάθε μία το ατομικό τους πρόγραμμα, να είναι υγιείς, να προφυλάσσουν τον εαυτό τους και να μπορούν ακριβώς να συνεργάζονται με τους φορείς και τους θεσμούς τόσο της Υπηρεσίας Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής όσο και με την Υπηρεσία Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας για να μπορούν να επιλύονται τα επιμέρους ζητήματα.

Όπως ανέφερε, η ψυχική ανθεκτικότητα των παιδιών είναι πολύ σημαντικός παράγοντας, για αυτό το Υπουργείο Παιδείας έχει προνοήσει να προχωρήσει ακριβώς εν μέσω διαλέξεων στο να ενημερώσει τα παιδιά για τις επιμέρους επιπτώσεις, αλλά και τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνουν όσον αφορά τη διαφύλαξη της υγείας τους, αλλά και της ψυχικής ωρίμανσης τους για να μπορούν ακριβώς να διαχειρίζονται με ενσυναίσθηση και σεβασμό προς τους συμμαθητές και συμμαθήτριες τους, τα θέματα της εκπαιδευτικής διαδικασία.

«Εμείς δηλώνουμε πάντοτε ότι είμαστε αρωγοί και συμπαραστάτες στις προσπάθειες και στις επιθυμίες των μαθητών μας, πάντα με καλή διάθεση, προσπαθούμε να είμαστε δίπλα τους, να επιλύουμε τα επιμέρους ζητήματα που προκύπτουν και έτσι όλοι με καλή διάθεση να προχωρήσουμε, να πετύχουμε το καλύτερο για την πατρίδα αυτή. Εύχομαι σε όλους καλή σχολική χρονιά με υγεία και πολλές επιτυχίες στους μαθητές, στις μαθήτριες μας και βεβαίως υπομονή αλλά και ανθεκτικότητα στους εκπαιδευτικούς μας», κατέληξε.

Έναρξη εργασιών στα σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης

Αναφορικά με την έναρξη των εργασιών στα σχολεία Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης για τη σχολική χρονιά 2021-2022 και σε συνέχεια σχετικής εγκυκλίου που αφορά σε οδηγίες για την ομαλή λειτουργία των σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης, η Διεύθυνση Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας αναφέρει ότι οι εκπαιδευτικοί Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης παρουσιάστηκαν στις σχολικές μονάδες για ανάληψη καθηκόντων την Τετάρτη, 1η Σεπτεμβρίου 2021.

Κατά την περίοδο από την 1η Σεπτεμβρίου μέχρι και σήμερα Δευτέρα, 6 Σεπτεμβρίου 2021, θα ολοκληρωθούν όλες οι απαραίτητες για την ομαλή, εύρυθμη και απρόσκοπτη λειτουργία των σχολικών μονάδων διαδικασίες.

Συγκεκριμένα, κατά την περίοδο αυτή θα ολοκληρωθούν ενέργειες όπως οι ανεξετάσεις, η κατανομή των νεοεγγραφέντων μαθητών σε τμήματα, η κατανομή υπευθυνοτήτων τμημάτων, η προετοιμασία και προγραμματισμός των εργασιών των διαφόρων επιτροπών, η ανάληψη υπευθυνοτήτων και αρμοδιοτήτων από τους εκπαιδευτικούς, η κατανομή των μαθημάτων, η ετοιμασία αιθουσών, ειδικών αιθουσών και εργαστηρίων, ο έλεγχος υλικών, περιουσίας και αιθουσών του σχολείου, ο καταρτισμός του ωρολογίου προγράμματος, ο έλεγχος του σχολικού χώρου για εντοπισμό επικίνδυνων για την ασφάλεια των μαθητών/μαθητριών σημείων κ.ά.

Σημειώνεται ότι όλοι οι εκπαιδευτικοί παρακολούθησαν διαδικτυακά σεμινάρια επιμόρφωσης από την 1η μέχρι και την 3η Σεπτεμβρίου 2021, από τους οικείους επιθεωρητές.

Χαιρετισμός Διευθυντή Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς 2021-22

Εξάλλου, σε χαιρετισμός του προς τους Διευθυντές/Διευθύντριες, Εκπαιδευτικούς, Μαθητές/Μαθήτριες για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς 2021-22, ο οποίος αποστάληκε στις σχολικές μονάδες την 1η Σεπτεμβρίου, ο Διευθυντής Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι η έναρξη κάθε νέας σχολικής χρονιάς αποτελεί μια ξεχωριστή στιγμή και συνιστά ταυτόχρονα μια καινούργια πρόκληση.

«Εύχομαι από καρδιάς, η νέα σχολική χρονιά να είναι εποικοδομητική, δημιουργική και θετική και οι σχολικές μονάδες να λειτουργήσουν σε συνθήκες υγειονομικής ασφάλειας. Η συνεχιζόμενη πανδημία της νόσου Covid-19 και τα άλλα δυσεπίλυτα προβλήματα που ταλανίζουν την ανθρωπότητα, όπως είναι οι κλιμακούμενες πολεμικές συρράξεις, ο εφιάλτης της κλιματικής αλλαγής, η συνεχιζόμενη απειλή της τρομοκρατίας αλλά και η έξαρση της τουρκικής επιθετικότητας στη μοιρασμένη μας πατρίδα, αναδεικνύουν τη σημασία και τον ρόλο που καλείται να διαδραματίσει η εκπαίδευση», προσθέτει.

Απευθυνόμενος προς τους Διευθυντές/ τριες και τους εκπαιδευτικούς, ο κ. Λούης τους καλεί ακόμη μια χρονιά να επιδείξουν υπομονή, συλλογικότητα και να τηρούν πιστά τις οδηγίες του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, για να πετύχουν την εύρυθμη και ασφαλή λειτουργία των σχολικών μονάδων.

«Είμαι βέβαιος ότι με τις συστηματικές και συντονισμένες προσπάθειές σας, θα αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι προκλήσεις και οι δυσκολίες που θα ανακύψουν κατά την πορεία του σχολικού έτους. Σας καλώ, να συνεχίσετε με τον ίδιο ζήλο να στηρίζετε μαθησιακά και συναισθηματικά τους/τις μαθητές/ μαθήτριές σας. Να εργάζεστε άοκνα, με αίσθημα ευθύνης για την αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης, τη βελτίωση των μαθησιακών αποτελεσμάτων και συνεπώς την επίτευξη των εκπαιδευτικών στόχων», σημειώνει.

Απευθυνόμενος προς τους Μαθητές και Μαθήτριες, ο κ. Λούης αναφέρει ότι «η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς σηματοδοτεί την έναρξη του δικού σας αγώνα για την πραγματοποίηση των στόχων και των ονείρων σας».

«Σας καλώ, να επιδείξετε τον απαιτούμενο σεβασμό στους σχολικούς θεσμούς και κανονισμούς και να συνεργαστείτε με τις σχολικές μονάδες στις οποίες φοιτάτε, για να συμβάλετε με τη σειρά σας στην αποτελεσματική και ασφαλή λειτουργία τους. Επικεντρωθείτε με επιμονή, υπομονή και μεθοδικότητα στην κατάκτηση της γνώσης. Εργαστείτε συλλογικά, αξιοποιείστε στο μέγιστο τις ευκαιρίες που σας παρέχει η σχολική σας μονάδα, συμμετέχοντας σε μαθητικούς διαγωνισμούς και σε προγράμματα που εφαρμόζονται στο σχολείο σας. Σας διαβεβαιώνω ότι το εκπαιδευτικό μας σύστημα, θα στέκεται πάντα αρωγός και συμπαραστάτης στις προσπάθειες και στις επιθυμίες σας. Καλή σχολική χρονιά με υγεία, γεμάτη επιτυχίες», καταλήγει.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Διασωληνωμένος ο 34χρονος - Συνεχίζονται οι έρευνες για εντοπισμό των δραστών

Μονή Αββακούμ: Την Παρασκευή η διαδικασία αίτησης των μοναχών για ακύρωση δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων

Υπουργείο Υγείας: Αυτές είναι οι συστάσεις προς το κοινό για προστασία από τη σκόνη

Αφορά χαμηλοσυνταξιούχους: Έρχεται αυξημένο το φετινό πασχαλινό επίδομα - Δείτε το ποσό

Στον αέρα η ανάπτυξη λιμανιού-μαρίνας Λάρνακας - «Το έργο θα γίνει» διαμηνύει ο Βαφεάδης



Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Φωτιά ξέσπασε γύρω στις 20.00 την Τετάρτη στην περιοχή του «Aphrodite Hills», παρά την Πέτρα του Ρωμιού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top